2012-05-08 17:02:42
Φωτογραφία για Ξεχνά τα περί καταγγελίας της δανειακής σύμβασης ο Τσίπρας και γοητεύει
Προσπαθώ τις τελευταίες δυο ημέρες να εξηγήσω ότι οι πολίτες λογικά στρέφονται προς τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είναι επικοινωνιακά και τακτικά εκπληκτικός, ειδικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Κάποιοι ερμηνεύουν αυτή μου την προσπάθεια ως μεταστροφή των θέσεων της Παραπολιτικής. Τους καλώ να πάψουν να ...αρνούνται την πραγματικότητα. Επιχειρώ να ερμηνεύσω και να εξηγήσω τον εκλογικό θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς η αφήγηση του "οι πολίτες είναι ηλίθιοι" δεν μου αρκεί και την απορρίπτω κάθετα.

Για παράδειγμα, ρίξτε μια ματιά στα 5 σημεία διαλόγου για μια κυβέρνηση της Αριστεράς που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και θα διαπιστώσετε πόσο γοητευτική είναι για τον απλό πολίτη η ρητορική του:

1. Στην ανάγκη άμεσης ακύρωσης εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα των επαίσχυντων εκείνων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις.


2. Την ακύρωση των νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και ειδικότερα του νόμου που ορίζει ότι άμεσα στις 15 Μάη καταργείται η μετενέργεια και παύουν οι συλλογικές συμβάσεις.

3. Στην προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για το βάθεμα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με πρώτες την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

4. Το δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα, που σήμερα παρ’ ότι έχει πάρει κοντά στα 200 δις σε ρευστό και εγγυήσεις σε δημόσιο χρήμα, παραμένει στα χέρια των διοικητών που το χρεοκόπησαν. Ζητάμε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock. Να μετατραπούν οι τράπεζες σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

5. Η δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να διερευνήσει το επαχθές του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης.

Ο Τσίπρας εγκαταλείπει τα περί προδοτών, δοσιλόγων όπως και τις δεσμεύσεις του για μονομερή στάση πληρωμών, καταγγελίας της δανειακής σύμβασης κτλ. Υπόσχεται ακύρωση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου κι όχι του ίδιου του Μνημονίου ενώ πουθενά δεν αναφέρει ότι θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση.

Προτείνει αλλαγές στο πολιτικό σύστημα που κερδίζουν τη συμπάθεια του μέσου πολίτη ενώ η κρατικοποίηση των τραπεζών δεν ενοχλεί μια διαχρονικά κρατικοδίαιτη κοινωνία. Τέλος, παύει να δηλώνει σίγουρος ότι το χρέος είναι επαχθές και ζητά τη "διερεύνηση" ενός τέτοιου ενδεχομένου και την εύρεση μιας σχετικής "ευρωπαϊκής λύσης".

Πρόκειται για την απόλυτα ιδανική και ήπια αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία η οποία επιτρέπει στον Τσίπρα να μην ταυτίζεται με την έξοδο από το ευρώ και τη δραχμή ενώ η συνάντηση του με όλες τις αριστερόστροφες δυνάμειας πείθει το λαό ότι η ακυβερνησία δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο καθώς υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών.

Σε αυτήν την επιχειρηματολογία θα πρέπει να απαντήσει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο φιλελεύθερος χώρος. Με απειλές και κραυγές μπορούν μόνο να δυναμώσουν τον δήθεν "αντισυστημικό" Τσίπρα.
Parapolitiki.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ