2012-05-08 22:17:05
Φωτογραφία για Μελετώντας το εκλογικό αποτέλεσμα
Γράφει ο Πέτρος Τρουπιώτης

   Το  νόημα της προχθεσινής ψήφου των ελλήνων , ψάχνουν να βρουν τα επιτελεία όλων σχεδόν των κόμματων.  Με τι κριτήρια δηλαδή ψήφισαν οι πολίτες την Κυριακή και έδωσαν αυτά τα πρωτόγνωρα για εκλογές στην χώρα μας αποτελέσματα. Αποτελέσματα που δεν οδηγούν στην συγκρότηση κυβέρνησης όχι μόνον αυτοδύναμης αλλά ούτε συνεργασίας , όπως φαίνεται.

 Και το με βάσει ποια κριτήρια ψηφίσαν πρέπει να το βρουν γρήγορα, πολύ γρήγορα, μια και από την ανάλυση αυτών των στοιχείων , θα  πρέπει να καθορίσουν και την στάση που θα ακολουθούσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα , σε σχέση με το αν θα συμμετάσχουν ή εστω θα βοηθήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης με την ανοχή –αποχή τους.

 Δηλαδή , κόμματα όπως ο Σύριζα για παράδειγμα , θα πρέπει να αναλύσουν και μάλιστα πολύ γρήγορα  το αποτέλεσμα και να αποφασίσουν  αν η τεράστια άνοδος που είχαν  οφείλεται σε συνειδητή ψήφο ή απλώς σε μια ψήφο διαμαρτυρίας, μια ψήφο εν θερμό.


 Γιατί από το πώς θα εκτιμηθεί αυτή η ψήφος θα είναι και από εδώ και πέρα η στάση και η τακτική τους.

 Αν θεωρηθεί ότι πρόκειται για συνειδητή ψήφο, είναι σαφές ότι θα πρέπει κόμματα που είχαν άνοδο, για παράδειγμα ο Σύριζα άλλα και ο Π Καμένος, να επιδιώξουν ακλουθώντας την ως σήμερα  τακτική τους , της καταγγελίας και της άρνησης όλων των ρυθμίσεων με την Ευρώπη, να επιμείνουν ώστε να ξαναπάμε σε εκλογές, ελπίζοντας σε άνοδο τους. Μονον που και από εκεί και περά είναι προβληματικά τα σενάρια. Γιατί και σε μια τέτοια περίπτωση και πάλι η κατάσταση θα είναι μάλλον αδιέξοδη.

 Από την άλλη, οι δυο μεγάλοι χαμένοι, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ , ανάλογα με το πώς θα κρίνουν την ψήφο θα πρέπει να κινηθούν όχι μόνον και στο θέμα των εκλογών , αλλά και  στην τακτική στην πολύ πιθανή πια νέα προεκλογική περίοδο.

 Γιατί στο ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα, υπάρχει μια άποψη που λέει ότι στις πιθανές επόμενες εκλογές , αρκετοί απογοητευμένοι ψηφοφόροι του που δεν πήγαν την περασμένη Κυριακή κάνοντας αποχή, τώρα θα πάνε. Παράλληλα θεωρούν πως ένας αριθμός ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ μπορει να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ , μια και η στάση του κόμματος αυτού είναι ολίγων επαμφοτερίζουσα, ενώ εκτιμούν πως και αρκετοί δυσαρεστημένοι που ψηφίσαν ως διαμαρτυρία ΣΥΡΙΖΑ, τώρα , θα επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, μια και βεβαίως πρόθεση τους δεν ήταν να κάνουν τον κ Τσίπα πρωθυπουργό , αλλά να δώσουν ένα μήνυμα στο κίνημα.

  Παρόμοιε φαίνεται να είναι και μια λογική που υπάρχει στην ΝΔ. Ότι δηλαδή, μεγαλο μέρος των ψηφοφόρων του κ Καμμενου, μπορει να επιστρέψει στην ΝΔ , μπροστά στον φόβο της κυβέρνησης της αριστεράς . Το ίδιο πιστεύουν ότι μπορει να γίνει όχι μόνον με μέρος του ποσοστού της Χρυσής Αυγής που πήγε εκεί από αντίδραση, αλλά και με ψηφοφόρους Καρατζαφέρη και Ντόρας , που βρέθηκαν έξω και μπορει να λειτουργήσει η λογική της χαμένης ψήφου.

  Βεβαία, όλα αυτά είναι συνέρια που μπορεί να ανατραπούν αν θεωρήσουμε είτε ότι οι ψηφοφόροι έριξαν την ψήφο τους στα συγκεκριμένα κόμματα συνειδητά, πράγμα μάλλον απίθανο, είτε με το αν δεν εχει ακόμα ξεχαστεί η ψεύτικη πολιτική αντιπαράθεση μνημονιακών και αντιμνημονιακων. Και σε αυτή την περίπτωση μπορει να έχουμε ανάποδα αποτελέσματα [email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ