2015-10-15 22:03:06
Φωτογραφία για Αδελφοί Βεργωτή: Μια εφοπλιστική οικογένεια-σφραγίδα στην ναυτιλία
Πατριάρχης της οικογένειας είναι ο Ρόκος (Χαράλαμπος) Βεργωτής γεννηθείς το ...1842 στα Κουρκουμελάτα Κεφαλληνίας.Οταν εγκατέλειψε τις θάλασσες εγκαταστάθηκε στα κτήματα του στην Λειβαθώ,ασχολούμενος με τα κτήματα του και εκλέχτηκε πολλές φορές δήμαρχος Κάτω Λειβαθούς και μάλιστα είχε την πρωτοβουλία της από κοινού συνεδριάσεως όλων των δημάρχων του νησιού,για κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Πέντε γιούς και τρεις κόρες έφερε στον κόσμο ο Ρόκος και η σύζυγος του Ευτυχία Κορνέλου από τσι Μηνιές.

Ο Γεράσιμος τέλειωσε το γυμνάσιο Αργοστολίου και άρχισε την ναυτική καριέρα του.Προχώρησε γρήγορα στην αγορά πλοίων με βαρεία τοκοχρεωλίσια υπολογίζοντας από την αύξηση των ναύλων κατά τους Βαλκανικούς πολέμους.Οι πόλεμοι όμως τέλειωσαν γρήγορα και τα χρέη εκτοξεύτηκαν, ενώ προστέθηκε στα προβλήματά του και η μεγάλη ζημιά πλοίου του, στους βράχους του Γιβραλτάρ χωρίς να δικαιούται αποζημείωση.Τότε εμφανίστηκε ο Γάλλος εφοπλιστής Plisson που εκτιμώντας τον χαρακτήρα του Γεράσιμου πήρε τα πλοία του υπό την διαχείριση του μέχρι την αποπληρωμή των χρεών.


Από μικρό τραύμα στο χείλος υπέστη μόλυνση και πέθανε στο Λονδίνο το 1921. Αφησε πολλά έργα στο νησί του και στην Αθήνα,ενώ έκτισε στην Λωζάνη τον ναό του Αγίου Γερασίμου.

Ο πρεσβύτερος γιός του,Ρόκος, συνέχισε την πορεία του πατέρα του και γέμισε με ευεργεσίες το νησί.

Συγκεκριμένα, το μέγαρο του Οίκου του Ναύτου,τ ο μέγαρο της Φιλαρμονικής Αργοστολίου, το αθλητικό στάδιο. Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ