2012-05-09 05:03:02
Φωτογραφία για Τουρκία: Νέες συλλήψεις στρατιωτικών
Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι συλλήψεις στρατιωτικών που εμπλέκονται στο "μεταμοντέρνο πραξικόπημα" του 1997 το οποίο οδήγησε στην ανατροπή της πρώτης κυβέρνησης στην Τουρκία της οποίας επικεφαλής ήταν ένας ισλαμιστής πολιτικός. Η υπόθεση αυτή αφορά προσωπικά τον Ερντογάν , ο οποίος τώρα «παίρνει την εκδίκηση του» απέναντι στο κοσμικό κράτος , όπως έχουν σχολιάσει πολλοί αναλυτές .

Η αστυνομία συνέλαβε 17 εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις σε όλη την Τουρκία , ενώ αναζητείται ένας δέκατος όγδοος αξιωματικός, ο στρατηγός ε.α. Τουντζέρ Κιλίντς.

Τριάντα εννιά εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί, ανάμεσά τους δύο πρώην αρχηγοί του τουρκικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, έχουν ήδη προφυλακιστεί κι αναμένεται να δικαστούν έπειτα από τρία προηγούμενα κύματα συλλήψεων.

Η έρευνα αφορά την απομάκρυνση από την εξουσία, τον Ιούνιο του 1997, της κυβέρνησης συνασπισμού του αμφιλεγόμενου πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, ηγέτη του κόμματος της Ευημερίας, που είχε ισλαμιστική πολιτική ρητορική. Ο συνασπισμός δύο κομμάτων —το άλλο ήταν το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ— είχε καταρρεύσει μετά την παραίτηση πολλών βουλευτών του ήσσονος εταίρου του.


Αφού απομακρύνθηκε από την εξουσία, το κόμμα της Ευημερίας είχε τεθεί εκτός νόμου με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και πολλά ανώτατα στελέχη του φυλακίστηκαν και τους απαγορεύτηκε κάθε πολιτική δραστηριότητα.

Ανάμεσά τους ήταν ο τότε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και σήμερα πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών το 1998 και του είχε απαγορευτεί κάθε συμμετοχή στην πολιτική ζωή για το υπόλοιπο της ζωής του.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Ερντογάν είχε ιδρύσει το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), που κέρδισε ευρεία πλειοψηφία στις εκλογές του 2002 στην Τουρκία.

Η βουλή κατόπιν ψήφισε να καταργηθεί ο εξοστρακισμός του από την πολιτική ζωή, επιτρέποντάς του να εκλεγεί στη βουλή σε συμπληρωματικές εκλογές και κατόπιν να αναλάβει πρωθυπουργός.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ