2012-05-09 11:29:17
Φωτογραφία για Όλη η Ευρώπη περιμένει τη συνάντηση Ολάντ και Μέρκελ
Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση του νέου προέδρου της Γαλλίας, σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη, και όχι μόνο, προκειμένου να διαπιστωθεί ο νέος συσχετισμός δυνάμεων και η προσέγγιση του γαλλο-γερμανικού άξονα στο θέμα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, με τις ενδείξεις όμως να αυξάνονται για «μετριασμό» της σκληρής προεκλογικής του στάσης.

Στο γραπτό συγχαρητήριο μήνυμά της προς τον κ. Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος διαμήνυσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να λάβουν «τις απαραίτητες αποφάσεις» για να ασφαλισθεί το μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι «εναπόκειται σε εμάς να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για την Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ, προκειμένου να προετοιμάσουμε τις κοινωνίες μας για το μέλλον και να εγγυηθούμε την ευημερία τους».

Ο κ. Ολάντ πρόκειται να συναντηθεί με την κα Μέρκελ στο Βερολίνο στις 16 Μαΐου, την επομένη της επίσημης ανάληψης των καθηκόντων του. Οι δύο ηγέτες πρεσβεύουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη: ο κ. Ολάντ ζητεί την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, ενώ η κα Μέρκελ απορρίπτει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.


Ο Πιέρ Μοσκοβισί, υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας της ομάδας του Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πεπεισμένος ότι θα βρεθεί «συμβιβαστική λύση» με τη Γερμανία στο θέμα της ανάπτυξης.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις της Μέρκελ, η οποία απέρριψε εκ νέου κάθε επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, την οποία ζητεί ο Ολάντ, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας ελπίζει «σε ένα ευρωπαϊκό οικοδόμημα πιο ευνοϊκό στην ανάπτυξη και δεν θέλει να επικυρώσει το δημοσιονομικό σύμφωνο υπό τη σημερινή μορφή του, για να το ολοκληρώσει με την ανάπτυξη».

Πολύ περισσότερο, ο Γάλλος σοσιαλιστής ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ένα λογιστικό έλεγχο επί των δημοσιονομικών της χώρας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τους θερινούς μήνες, για να «κατεβάσει» τους υψηλούς τόνους των προεκλογικών υποσχέσεών του, έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσει την έντονη αντίδραση των αγορών, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο Reuters.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναλυτές επισημαίνουν ότι ο κ. Ολάντ θα μπορούσε ακόμη και να «παγώσει» μέρος των δαπανών, εάν ο παραπάνω λογιστικός έλεγχος οδηγήσει σε δυσάρεστες εκπλήξεις, με την προοπτική να κατευνάσει τους επενδυτές που φοβούνται ότι είναι έτοιμος για μία σκληρή μάχη κατά των επιβαλλόμενων από το Βερολίνο αυστηρών μέτρων λιτότητας.

«Υπάρχουν σίγουρα ελλείμματα, πράγματα κρυμμένα στη σκιά. Θα αποκαλύψουμε την πραγματικότητα και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μία ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και στις αναγκαίες προσπάθειες για τη μείωση του χρέους», ανέφερε ο Ζαν-Μαρκ Αρόλ, υποψήφιος για την πρωθυπουργία.

Την ίδια στιγμή, ο Πέτερ Ατμάιερ, αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και στενός συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ, προειδοποίησε ότι η επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας θα έχει μικρά περιθώρια ελιγμών στη δημοσιονομική πολιτική, γιατί η οικονομία και τα δημοσιονομικά της χώρας είναι σε «επισφαλή» κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, μετά την αντιπολίτευση, και έγκυροι Γερμανοί οικονομολόγοι ζητούν από την Ανγκελα Μέρκελ να αναθεωρήσει την οικονομική πολιτική της. Ο καθηγητής και μέλος της ομάδας των «σοφών», Πέτερ Μπόφινγκερ, ζήτησε χαλάρωση των προγραμμάτων αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζονται στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης. Ζήτησε δε μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΚΤ και τη χρήση νέων οικονομικών εργαλείων, όπως τα ευρωομόλογα.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ