2015-11-12 11:50:57
Φωτογραφία για Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Τουρκία για να αναπτύξει 11.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Συρία
Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Τουρκία για να αναπτύξει 11.000  στρατιώτες  στα σύνορα με την Συρία,  ενώ στο τραπέζι βρίσκεται  και το ενδεχόμενο για χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις κατά  του Ισλαμικού Κράτους (ΙSIS-ISIL) στα δυτικά του Ευφράτη Ποταμού.

Οι 11.000 στρατιώτες που τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας για την προστασία μιας ενδεχόμενης Ζώνης Ασφαλείας που επιδιώκει μετ επιτάσεως η Τουρκία να δημιουργηθεί μεταξύ Τζαράμπλους και Αζέζ, περιμένουν εντολή για να μεταφερθούν πέρα από τα σύνορα.Η Τουρκία έχει ανησυχήσει όταν η ISIS-ISILστριμώχτηκε στη Συρία και το Ιράκ και έτσι ενίσχυσε την παρουσία της στην ζώνη Μάρε κοντά στα σύνορα η Τουρκία  ''Υπάρχουν θετικές εξελίξεις σχετικά και με τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, την χερσαία επιχείρηση κλπ» δήλωσε ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 

Το Συριακό και η δράση της ISIS θα βρεθεί στο επίκεντρο και της ατζέντας των διμερών επαφών που θα πραγματοποιηθούν στη Σύνοδο της G20 που θα διοργανωθεί στην Αττάλεια το σαββατοκύριακο.


Σχεδιάζεται να ξεκινήσει μια κοινή επιχείρηση κατά  της ISIS στα δυτικά του Ευφράτη Ποταμού και της περιοχής Τζεράμπλους, που αποτελούν τις κόκκινες γραμμές της Άγκυρας στον πύρινο κλοιό της Βόρειας Συρίας.

Η Τουρκία συζήτησε για ακόμη μια φορά με τους συνομιλητές της ότι είναι απαραίτητη η χερσαία επιχείρηση για να έχουν αποτελέσματα- ενέργεια όμως την οποία η Τουρκία  δεν θέλει να αναλάβει μόνη της όλη της ευθύνη. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε πως υπάρχει ανάγκη από μια ολοκληρωμένη στρατηγική που θα αποτελείται από αεροπορική και χερσαία επιχείρηση αλλά η Τουρκία δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το βάρος μόνη της.

Σύμφωνα με τουρκους αναλυτές  ο βασικός στόχος της Τουρκίας είναι τόσο η εκκαθάριση της περιοχής από την παρουσία της ISIS-ISIL  τόσο και παρεμπόδιση της μετάβασης της περιοχής στον έλεγχο της κουρδικής πολιτοφυλακής  PYD που ειναι εξαιρετικά δυνατή. Βεβαίως στην πράξη την  Τουρκία μόνο η αντιμετώπιση των Κούρδων την απασχολεί. Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιθεώρησε τις εργασίες για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της G20, απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο Διεθνές Κέντρο Τύπου.Κληθείς να απαντήσει ερώτηση για τις δραστηριότητες της PYD,  δήλωσε τα εξής:

«Κανείς δεν μπορεί να περάσει δυτικά του Ευφράτη, είμαστε πολύ αποφασισμένοι. Τις προάλλες το επιχείρησαν, πράξαμε τα δέοντα. Οι ευαισθησίες μας στο συγκεκριμένο θέμα από εδώ και στο εξής θα συνεχιστούν με πολύ πιο διαφορετικό τρόπο. Να το ξέρει το Έθνος μου και όλος ο κόσμος»

Τα σχέδια που γίνονταν εδώ και μήνες προκειμένου η χερσαία επιχείρηση να διεξαχθεί από τους παράγοντες του λεγόμενου ''Ελεύθερου Συριακού Στρατού'' ( αντιπολίτευση στον Ασαντ)  και τους Άραβες και Τουρκμένιους αντιπολιτευόμενους ισχύουν ακόμη.

Από ό,τι φαίνεται, μετεδωσε η τουρκική τηλεόραση,  σύντομα θα διοργανωθεί μια αεροπορική επιχείρηση κατά του ''Ισλαμικού Κρατους'' στη ζώνη Τζεράμπλους.

Αυτή τη στιγμή η ανάλυση στόχου για τις αεροπορικές επιχειρήσεις η οποία ετοιμάζεται από τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ( UAV) και οι υπηρεσίες πληροφοριών στο πεδίο, αποστέλλονται στο κέντρο του διεθνούς συνασπισμού στο Κατάρ. Οι συγκεκριμένες αναλύσεις αξιολογούνται από την επιτροπή του στρατιωτικού συνασπισμού  και εγκρίνονται. Η έγκριση έρχεται και στο Ιντζίρλικ και η επιχείρηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συνασπισμού των συμμαχικών δυναμεων..

Μέχρι στιγμής τα αεροσκάφη δεν πέρασαν ποτέ στα ανατολικά του Ευφράτη Ποταμού κατά τις αεροπορικές επιχειρήσεις που συμμετείχε και η Τουρκία. Οι επιχειρήσεις κατά πλειοψηφία πραγματοποιούνται με 2 ή 4 αεροσκάφη. Αλλά στη πρώτη φάση σχεδιάζεται η αεροπορική δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Ιντζίρλικ να αυξηθεί στα 60 αεροσκάφη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της αεροπορικής επιχείρησης που σχεδιάζεται να ξεκινήσει έχει αυξηθεί η κατάσταση ετοιμότητας στα σύνορα της Συρίας και ότι στα σύνορα όπου έχει αναπτυχθεί το 25% των δυνάμεων ξηράς μπορεί να χτυπηθούν οι στόχοι τηςISIS με υποστήριξη πυρών.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ