2012-05-09 22:58:33
Φωτογραφία για Ο μεγάλος αδελφός της Γης: Superearth!
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια... από τότε που ανακαλύψαμε τον πρώτο πλανήτη που “μοιάζει” με την Γη σηματοδοτώντας την απαρχή μιας έρευνας άνευ προηγουμένου γύρω από την προοπτική να υπάρχουν ακόμα πολλοί “όμοιοι” μας!

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ορολογία superearth, η οποία περιγράφει ουράνια σώματα-πλανήτες μεγέθους μεγαλύτερου από αυτό της Γης μα μικρότερου από εκείνο των πλανητών-γιγάντων όπως ο Δίας.

Έπειτα από μεγάλη μελέτη, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να “δουν” για πρώτη φορά μια πολύ ενδιαφέρουσα superearth, την 55 Cancri e, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 41 ετών φωτός μακριά μας.

Το σημαντικό εύρημα οφείλεται στο ότι καταφέραμε να συλλάβουμε το φως του “πλανήτη” όταν αυτός περνούσε μπροστά από το άστρο που δεσπόζει στο κέντρο του ηλιακού του συστήματος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του 55 Cancri e αγγίζει τους 2.000 βαθμούς Κέλβιν, θερμοκρασία απαγορευτικά υψηλή για μας αφού ακόμα και μέταλλο μπορεί να λιώσει άμεσα!

Πέρα από αυτό, τα συστατικά του διακρίνονται σε γκάζι, υδρογόνο, μεθάνιο και… πέτρα, ενώ οι ειδικοί θεωρούν πως το ηλιακό αυτό σύστημα αποτελείται από πέντε πλανήτες, με τον 55 Cancri e να βρίσκεται πιο κοντά απ’όλους στο άστρο, όπως ο δικός μας Ερμής.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Φιέστα με τα... όλα της
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Φιέστα με τα... όλα της
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ