2012-05-10 05:58:03
Φωτογραφία για Ιταλία: Οι δημοτικές εκλογές δείχνουν πτώση των παραδοσιακών κομμάτων
Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα των τοπικών της 6ης Μαΐου στην Ιταλία για τα παραδοσιακά κόμματα. Οι δυσαρεστημένοι Ιταλοί έδωσαν... ένα πρώτο δείγμα των πολιτικών τους προτιμήσεων, καταψηφίζοντας τους υποψηφίους δημάρχους των μεγάλων κομμάτων κομμάτων, αναδεικνύοντας δεκάδες αυτόνομα σχήματα και , κυρίως, το κίνημα των Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο (φωτ).

Σύμφωνα με το ινστιτούτο πολιτικών αναλύσεων Κατάνεο της Μπολόνιας, "η Λέγκα του Βορρά υπέστη συνολικά απώλειες ενός ποσοστού 67% των ψήφων της, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά Οίκος των Ελευθεριών ενός 44,5%, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα 33% ενώ για το κεντροαριστερό αντιπολιτευόμενο κόμμα Ιταλία των Αξιών, οι απώλειες άγγιξαν το 58%".

Πραγματικός νικητής των τοπικών εκλογών -εκτός από δεκάδες αυτόνομα σχήματα- είναι το κίνημα των Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο.

Στην Πάρμα, η νεοσυσταθείσα αυτή δύναμη ξεπέρασε το 19%,στην Γένοβα το 14% και στην Βερόνα το 10%.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο, το κίνημα των Πέντε Αστέρων σε πολλούς δήμους της βόρειας Ιταλίας πήρε τη θέση της Λέγκας του Βορρά, ιδίως σε ότι αφορά την απευθείας επαφή με τους πολίτες και την προβολή συγκεκριμένων, πρακτικών, προβλημάτων και αναγκών.

"Τώρα ο επόμενος στόχος μας είναι να μπούμε στην Βουλή", δηλώνει ο Γκρίλο, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο κύριος εκφραστής της δυσαρέσκειας που προκαλούν πλέον στους Ιταλούς τα προνόμια των επαγγελματιών πολιτικών.

Από τα κύρια προγραμματικά σημεία του κινήματος Πέντε αστέρια είναι η δημοσίευση νομοσχεδίων και προτάσεων του στο Διαδίκτυο προκειμένου να μπορούν να εκφέρουν την άποψή τους και οι πολίτες, η μείωση των απολαβών των πολιτικών, η υιοθέτηση μιας φιλικότερης στάσης προς το περιβάλλον στην καθημερινή ζωή, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η συχνότερη προσφυγή σε δημοψηφίσματα.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί την 20ή Μαΐου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ