2012-05-10 08:40:02
Φωτογραφία για Κατασκοπευτικό θρίλερ με υποτιθέμενη επίθεση
Πράκτορας συμμαχικής των ΗΠΑ υπηρεσίας που είχε διεισδύσει στην Αλ Κάιντα ήταν ο άνδρας που επρόκειτο να πυροδοτήσει βόμβα σε αεροπλάνο με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο εν λόγω παρουσιάστηκε ως εθελοντής για την επίθεση αυτοκτονίας για να διαφύγει με τον εκρηκτικό μηχανισμό και να τον παραδώσει στους Αμερικανούς, ματαιώνοντας την επιχείρηση.

Η απόπειρα αυτή επανάληψης της επίθεσης του «παγιδευμένου σλιπ» το 2009 από την Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο με την ευκαιρία της πρώτης επετείου του θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Οι αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, ο Λευκός Οίκος και το FBI αρκέσθηκαν να ανακοινώσουν ότι το σχέδιο επίθεσης έφερε την υπογραφή της υεμενίτικης πτέρυγας της Αλ Κάιντα, ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός βρισκόταν στην κατοχή του FBI και κανένα επιβατηγό αεροσκάφος και «κανείς Αμερικανός ή σύμμαχος» δεν εξετέθησαν σε κίνδυνο.


Το δίκτυο ABC, οι New York Times και οι Los Angeles Times αποκάλυψαν λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής κατασκοπείας που θα μπορούσε να γίνει κατασκοπευτική ταινία: το σχέδιο της επίθεσης ματαιώθηκε από έναν πράκτορα που διείσδυσε στην υεμενίτικη πτέρυγα της Αλ Κάιντα, παρουσιάστηκε ως εθελοντής-καμικάζι και διέφυγε με τον μηχανισμό, τον οποίο παρέδωσε στους ανωτέρους του στη Σαουδική Αραβία. Η CIA και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση.

Η εθνικότητα του πράκτορα δεν έγινε γνωστή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσαν οι Los Angeles Times, επρόκειτο για πράκτορα των υπηρεσιών Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες συνεργάζονται στενά με τη CIA. «Για την υεμενίτικη πτέρυγα της Αλ Κάιντα συχνά οι Σαουδάραβες μας δίνουν κρίσιμης σημασίας πληροφορίες», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας Μπρους Ρίντελ.

Πρώην πράκτορας της CIA, ο Ρίντελ εργάσθηκε ως σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στη δίκη του Νιγηριανού Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, ο οποίος προσπάθησε να πυροδοτήσει τα Χριστούγεννα του 2009 εκρηκτικό μηχανισμό προσαρμοσμένο στο εσώρουχό του σε αεροπλάνο που πραγματοποιούσε την πτήση Άμστερνταμ-Ντιτρόιτ. Καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη στις 16 Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες που προέρχονταν από τις σαουδαραβικές μυστικές υπηρεσίες επέτρεψαν τον εντοπισμό τον Οκτώβριο του 2010 στη Βρετανία και το Ντουμπάι εκρηκτικών μηχανισμών που είχαν τοποθετηθεί σε εκτυπωτές. Η Αλ Κάιντα στην Υεμένη τους είχε στείλει με αεροπλάνο μεταφοράς εμπορευμάτων με προορισμό τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν οι New York Times, ο πράκτορας που διείσδυσε στην Αλ Κάιντα προσέφερε κρίσιμης σημασίας πληροφορίες που επέτρεψαν στις αμερικανικές υπηρεσίες να εξοντώσουν ένα από τα στελέχη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, τον Φαχντ αλ-Κούσο, ο οποίος ήταν καταζητούμενος για τη συμμετοχή του στην επίθεση κατά του αμερικανικού πολεμικού πλοίο USS Cole ανοικτά της Υεμένης το 2000. Ο Αλ Κούσο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης το βράδυ της Κυριακής στην ανατολική Υεμένη.

Την Τρίτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων Πίτερ Κινγκ είχε παραδεχθεί στο CNN ότι η αεροπορική επιδρομή της Κυριακής στη νότια Υεμένη και το σχέδιο βομβιστικής επίθεσης εναντίον αεροπλάνου εντάσσονται στην ίδια επιχείρηση.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας Νταϊάν Φαϊνστάιν εξέφρασε από την πλευρά της έντονη δυσαρέσκεια για τις διαρροές στον Τύπο στοιχείων της υπόθεσης ενώ η επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη και δήλωσε ότι θα διεξαχθεί σχετική έρευνα.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει μεταλλικά στοιχεία για να μην ανιχνεύεται από τα συστήματα ελέγχου των αεροδρομίων, βρίσκεται πλέον στα χέρια των τεχνικών του FBI. «Έχει τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων εκρηκτικών μηχανισμών που η Αλ Κάιντα στην Υεμένη χρησιμοποίησε για την αποτυχημένη επίθεση των Χριστουγέννων 2009 και την απόπειρα δολοφονίας του πρίγκιπα Νάγεφ», σύμφωνα με πηγή αξιωματούχου των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μοχάμεντ Μπεν Νάγεφ, μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, υπήρξε στόχος επίθεσης τον Αύγουστο 2009, όταν ένας άνδρας κατόρθωσε να τον πλησιάσει και να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που ήταν προσαρμοσμένα στο εσώρουχό του. Σύμφωνα με πηγές αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, όλοι οι μηχανισμοί φέρουν την υπογραφή του ίδιου πυροτεχνουργού της υεμενίτικης πτέρυγας της Αλ Κάιντα, του 31χρονου Σαουδάραβα Ιμπραχίμ αλ-Ασίρι, ο οποίος ζει στην Υεμένη.

http://www.onlycy.com/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ