2012-05-10 09:32:05
Φωτογραφία για Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών τρόμαξε τις τράπεζες και το χρηματιστήριο
Αυτήν τη φώτο δημοσίευσε στο facebook o Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τη νίκη του!

Οι αγορές είναι αλλεργικές με κάθε κρατικοποίηση εργαλείων της χρηματαγοράς, όταν μάλιστα το κράτος αυτό είναι η Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με όλους τους επίσημους ελεγκτικούς φορείς, είναι η πρωταθλήτρια της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα της.

'Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει ότι η σχεδιαζόμενη ανακεφαλοποίηση των τραπεζών με 50 δισ. ευρώ, αποτελεί μεθόδευση, με μοναδικό σκοπό τη διάσωση των τραπεζιτών'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απόφαση να χορηγηθούν 18 δισ. στις τράπεζες.

Η λογική αυτή επικρατεί σαν προβληματισμός στην αγορά. Αφού το κράτος έδωσε λεφτά στις τράπεζες και αυτές δεν μπορούν να τα επιστρέψουν (μερικές θα μπορέσουν), ας γίνουν κρατικές. Η σκέψη όμως πολλών παει στο γεγονός ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι τραπεζίτης. Το έχει δείξει το παράδειγμα της ΑΤΕ που την διοίκησαν κουμπάροι και κολλητοί των πρωθυπουργών και την έχουν χρεοκοπήσει
. Ενώ έχει χρησιμοποιηθεί σαν πολιτικό και προεκλογικό εργαλείο της εκάστοτε κυβέρνησης. Να πάρει το κράτος όλες τις μεγάλες τράπεζες, είναι σχεδόν βέβαιο - λένε στην αγορά - ότι αργά η γρήγροα θα τις καταντήσει σαν την ΑΤΕ, ενώ θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες κακοδιαχείρισης και εμφάνισης σκανδάλων. Εκτός κι αν τα στελέχη που θα επιλέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τα καταλληλότερα και τα πιο αδιάφθορα στην Ελλάδα!

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

''Μόλις πρόσφατα, στις 19 Απριλίου, με επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει ότι η σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών με 50 δισ. ευρώ αποτελεί "μεθόδευση, με μοναδικό σκοπό τη διάσωση των τραπεζιτών και τη μετακύληση του κόστους διάσωσης στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων".

Η απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου να εκταμιεύσει 18 δισ. ως πρώτη δόση του ποσού των 50 δισ. που εκτιμάται ότι θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση, επιβεβαιώνει την επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα. Αδιαφανώς, εκτός κοινοβουλευτικών διαδικασιών, και χωρίς η κυβέρνηση να θέτει κανέναν όρο, χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να αποκτά κανένα δικαίωμα ελέγχου ή δικαίωμα λόγου για τη διάθεση αυτών των χρημάτων, οι Έλληνες φορολογούμενοι φορτώνονται επιπλέον χρέος 18 δισ. προς όφελος ιδιωτών τραπεζιτών".

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι επιθυμεί ένα δημόσιο, υγιές και σταθερό τραπεζικό σύστημα το οποίο θα είναι μοχλός ανάπτυξης. Αυτό που σχεδιάζεται όμως είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι δωρεά δημόσιου χρήματος, που λείπει για μισθούς, συντάξεις και νοσοκομεία, σε ιδιώτες. Η νόμιμη και δίκαιη λύση είναι όσες τράπεζες πήραν ή παίρνουν δημόσιο χρήμα να περνούν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου με κοινωνικό έλεγχο.''
greekmoney
Tsouvali
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ραντεβού Τζίγγερ – Πρίγκιπα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ραντεβού Τζίγγερ – Πρίγκιπα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ