2015-12-02 09:55:20
Φωτογραφία για Απίστευτο! Τι έκαναν λάθος οι Τούρκοι στην κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους;
Την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τα τουρκικά F-16 προσεγγίζει από μία άλλη οπτική γωνία ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Τζαβέλλας για να αναδείξει πόσο λάθος στρατηγικά ήταν η κίνηση της Άγκυρας και συγκεκριμένα της τουρκικής Αεροπορίας.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Τζαβέλλας: "Οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών χαρακτηρίζονται από μία σεμνή υπερηφάνεια και μία αφανή δυναμικότητα όταν τους γνωρίσεις έξω από το αεροσκάφος. Η δυναμικότητα είναι σαφώς εμφανής στον αέρα και ιδιαίτερα όταν η πτήση αφορά πραγματική αποστολή. Ναι, ο τούρκος πιλότος διατάχθηκε να εκτελέσει πραγματική αποστολή αναχαίτισης, διευκρίνησης και αναγνώρισης κάποιου ίχνους.

Είναι σίγουρο ότι δεν μπορούσε να φανταστεί την κατάληξη της αποστολής του για τον απλούστατο λόγο, διότι η χώρα του δεν ήταν αεροπορικά εμπλεκόμενη στην συγκεκριμένη περιοχή και τα ρωσικά αεροσκάφη δεν ήταν εχθρικά. Δεν γνωρίζω αν οι τούρκοι πιλότοι εκτέλεσαν αναγνώριση των ρωσικών αεροσκαφών, πιθανόν δεν απαιτείτο, διότι τα τουρκικά ραντάρ παρακολουθούσαν τα ρωσικά Su-24 αμέσως μετά την απογείωση.


Αντίστοιχα οι ρώσοι πιλότοι που πραγματοποιούσαν πραγματική αποστολή, θεωρούσαν ότι το περιβάλλον δεν ήταν αεροπορικά εχθρικό και για τον λόγο αυτό πετούσαν στα 6000 πόδια, χωρίς υποστήριξη αεροσκαφών αναχαίτισης. Είναι σίγουρο ότι στους δέκτες προειδοποίησης έβλεπαν την προσέγγιση των τουρκικών F-16 παρ’ όλα αυτά δεν αντέδρασαν και πετούσαν ευθεία και οριζόντια.

Έτσι ή κάπως έτσι ήταν η κατάσταση μέχρι την στιγμή που ο τούρκος πιλότος παίρνει διαταγή για κατάρριψη με την γνωστή κατάληξη. Η διαταγή κατάρριψης θα αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και ο τίτλος της θα είναι ΝΤΡΟΠΗ. Ναι διότι όταν διαθέτεις σύγχρονη αεροπορία είναι στρατηγικό λάθος να τη αμαυρώσεις με τέτοιες ενέργειες, όποια και αν είναι τα προσδοκώμενα οφέλη. Αν ήθελαν να επιλέξουν κλιμάκωση στις σχέσεις τους με την Ρωσία ήταν λάθος να εξευτελίσουν την Πολεμική τους Αεροπορία μ’ αυτήν την ενέργεια. Φαντάζομαι ότι το λάθος αυτό θα το αναλύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για τον τούρκο πιλότο θα ήθελα να ξέρω τι είπε στους συναδέλφους του στην καντίνα της Μοίρας, πόσο ήρωας αισθάνεται και πόσο άνετα θα συνεχίσει να πετάει, αν και αμφιβάλλω για το δεύτερο. Προσωπικά θα του έλεγα ότι έμμεσα και ο ίδιος θα αποτελεί ντροπή για τους πιλότους των F-16. Όσον αφορά το ρώσο πιλότο, ήρωα πλέον, η ατυχία της μοίρας ήταν ότι το «φιλί του χάρου δεν τον βρήκε μέσα στο αεροπλάνο".
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ