2015-12-04 22:55:06
Φωτογραφία για Βραβεία Ζαχάρωφ: Ο συνεχής αγώνας της ΕΕ για την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας
Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μία από τις θεμελιώδεις αξίες της... Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις δημοκρατικές αρχές στις οποίες βασίζεται η ευρωπαϊκή κοινωνία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από τη νομοθετική του δράση. Επιβραβεύει, επίσης, ανθρώπους που θέτουν μέχρι και τη ζωή τους σε κίνδυνο για να προασπίσουν αυτές τις θεμελιώδεις αξίες.

Από το 1988, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του ετήσιου βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης.

Το βραβείο απονέμεται σε άτομα που έχουν κάνει μια εξαιρετική συμβολή στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο, εφιστώντας την προσοχή στις παραβιάσεις τους.

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε χρόνο από το 1988 σε άτομα ή οργανώσεις που έχουν κάνει μια σημαντική συμβολή στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.


Το βραβείο συνοδεύεται, επίσης, από χρηματικό έπαθλο € 50.000.

Ο Αντρέι Ζαχάρωφ, ο οποίος έδωσε το όνομά του στο «Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Ελευθερία της Σκέψης» ήταν ένας σοβιετικός αντιφρονούντας και φυσικός, ο οποίος «επεδίωξε να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους της κούρσας για τα πυρηνικά όπλα».

Υπερασπίστηκε, επίσης, τους πολιτικούς κρατούμενους και τα θύματα των πολιτικών δικών.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1975 απονεμήθηκε στον Ζαχάρωφ, αλλά δεν του επετράπη να φύγει από τη Σοβιετική Ένωση για να το παραλάβει.

Φετινοί υποψήφιοι

Φετινοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ ήταν ο δολοφονημένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Μπόρις Νεμτσόφ, μια πιλότος της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας που κρατείται από τη Μόσχα με κατηγορία για φόνο, και ο φυλακισμένος Σαουδάραβας blogger, Ράιφ Μπαντάουι.

Και οι τρεις τους προκρίθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου για το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Νικητής αναδείχθηκε ο blogger, Ράιφ Μπαντάουι, ο οποίος το 2012 καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη και σε 1.000 βουρδουλιές για την κατηγορία ότι «προσέβαλε το Ισλάμ».

Ο 31χρονος μπλόγκερ, που ασκούσε κριτική στον συντηρητικό σουνιτικό κλήρο της Σαουδικής Αραβίας, έχει ήδη δεχτεί μια «δόση» 50 βουρδουλιών, όμως μετέπειτα μαστιγώματα έχουν αναβληθεί, εν μέσω διεθνούς κατακραυγής. Παρά ταύτα, τον Ιούνιο το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε την ποινή του.

Νικητής το 2014

Το 2014 ο νικητής του Βραβείου Ζαχάρωφ ήταν ο Denis Mukwege, γυναικολόγος από το Κονγκό, έπειτα από απόφαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

Το συγκεκριμένο βραβείο εμφανίστηκε ως σύμβολο της διεθνούς κατακραυγής κατά της χρήσης του βιασμού ως όπλου πολέμου.

Ο Mukwege έγινε γνωστός για την παροχή βοήθειας προς τα θύματα αυτά στη χώρα του.

Ο 59χρονος γυναικολόγος ίδρυσε το νοσοκομείο Panzi στο Μπουκάβου το 1998, όταν ξεκίνησε πόλεμος έλ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Μέχρι σήμερα εξακολουθεί να βοηθά τα θύματα σεξουαλικής βίας που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ