2012-05-10 15:25:08
Φωτογραφία για Guardian: Η χαμένη κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας
Την εικόνα των εγκαταλελειμμένων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας περιγράφει σε εκτενέστατη ανταπόκριση η εφημερίδα Γκάρντιαν, κάνοντας λόγο για κατάσταση ενδεικτική άστοχων υπερβολών, ερήμωσης και απελπισίας Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κανείς δεν ξέρει πόσο κόστισαν οι Αγώνες, αν και πολλοί πιστεύουν ότι συνετέλεσαν στη συσσώρευση του υπέρογκου χρέους του ελληνικού δημοσίου. Οι εκτιμήσεις, εξηγεί η εφημερίδα, διαφέρουν παρά το ότι έχει ανακοινωθεί επισήμως ένα ποσό από κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σημειώνονται ενδεικτικά οι εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ (6 δισεκατομμύρια ευρώ), της ΝΔ (10 δισ.), της Σοφίας Σακοράφα (27 δισ.) και του Σπύρου Καπράλου, επικεφαλής της ΕΟΕ, που εκτιμά «χωρίς να βάζει την υπογραφή του» το κόστος των Αγώνων σε περίπου 8 δισεκατομμύρια, στο μέσο των δύο πρώτων υπολογισμών. «Υπήρξε αρκετή δημιουργική λογιστική και πολλά έργα έγιναν με τόση ταχύτητα και βιασύνη που κόστισαν πολύ περισσότερο από όσο έπρεπε», σχολιάζει ο κ. Καπράλος.


Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η κατάσταση στο ΟΑΚΑ είναι κακή, αλλά όχι τόσο κακή όσο στο Ελληνικό από όπου περιγράφονται εικόνες απόλυτης ερήμωσης. «Οι συνθήκες είναι τραγικές», σχολιάζει ο πατέρας του πρωταθλητή στο άλμα εις ύψος Δημήτρη Χονδροκούκη που προπονείται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Ο ίδιος ο αθλητής σχολιάζει ότι ένα εστιατόριο των εγκαταστάσεων φέρεται να άνοιξε μόνο για μια ώρα, όσο να το επισκεφθεί ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης λίγο πριν την έναρξη των Αγώνων και από τότε παρέμεινε και παραμένει κλειστό. Η εφημερίδα κάνει λόγο για διασπάθιση και σπατάλη.

Σημειώνεται επίσης η πολύ αραιή χρήση του κέντρου άρσης βαρών στη Νίκαια για αθλητικούς σκοπούς, καθώς και η ερήμωση του σταδίου στο Γαλάτσι για το πινγκ-πονγκ και τη ρυθμική γυμναστική. Παρόμοια κατάσταση περιγράφεται και στο Ολυμπιακό χωριό της διαφημιζόμενης χωρητικότητας 10.000 κατοίκων.

Το ρεπορτάζ τονίζει ότι οι δαπάνες ήταν υπερβολικές, ενώ τώρα η χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας δεν έχει ούτε τα περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων.

ρεπορτάζ: Θανάσης Γκαβός στον ΣΚΑΪ
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ