2012-05-10 17:43:47
Φωτογραφία για Σε εφιάλτη χωρίς τέλος εξελίσσεται το AIDS για τη χώρα μας..Έρχονται στην Αθήνα ειδικοί από την Ευρώπη..
Σε εφιάλτη χωρίς τέλος εξελίσσεται το AIDS για τη χώρα μας. Μετά την εκρηκτική εξάπλωση σε χρήστες ουσιών και εκδιδόμενα άτομα στο κέντρο της Αθήνας, ο ιός HIV φαίνεται ότι περνά δυναμικά και στον γενικό πληθυσμό. Οι εξετάσεις σε εκατό πελάτες ιερόδουλων έδειξαν ότι πέντε από αυτούς έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό, ενώ με αγωνία αναμένουν οι ειδικοί τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε 5.000 και πλέον άντρες που δήλωσαν ότι συνευρέθηκαν χωρίς προφύλαξη με εκδιδόμενες γυναίκες.

Την αποκάλυψη έκανε χθες ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου για να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε σχέση με τις επικίνδυνες διαστάσεις που παίρνει πλέον στην Ελλάδα το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι μετά τους πρώτους εκατό ελέγχους σε Ελληνες πολίτες, που υπήρξαν πελάτες ιερόδουλων στο κέντρο της πόλης και ζήτησαν να εξεταστούν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα μόλυνσης από τον ιό HIV
. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου αφού περίπου 6.000 πελάτες του αγοραίου έρωτα έχουν επικοινωνήσει με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τους οποίους το 85% με 90% είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ συνέστησαν στους τελευταίους να εξεταστούν είτε από τις υπηρεσίες Κέντρου είτε από δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Ομως αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει πόσοι από αυτούς εξετάστηκαν και ποια είναι τα αποτελέσματα, πλην όσων κατέφυγαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Η συνολική εικόνα θα συμπληρωθεί σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες, όταν το ΚΕΕΛΠΝΟ θα συγκεντρώσει τις αναφορές από τα υπόλοιπα διαγνωστικά κέντρα. Ενδεικτικό πάντως είναι ότι τις τελευταίες μέρες οι εξετάσεις για AIDS στον ιδιωτικό τομέα έχουν δεκαπλασιαστεί, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Από την άλλη, ο κ. Λοβέρδος έκανε γνωστό ότι άλλες είκοσι τέσσερις ιερόδουλες υποβλήθηκαν σε έλεγχο για AIDS και πέντε εξ αυτών βρέθηκαν ότι είναι φορείς του ιού, ανεβάζοντας σε είκοσι εννέα τον συνολικό αριθμό των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών. «Δυστυχώς το ΑΙDS ξέφυγε από το γκέτο των χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών και των παρανόμων μεταναστών, έχει προχωρήσει στην ελληνική κοινωνία και πρέπει οι δράσεις μας να είναι αυστηρές, άμεσες και γρήγορες, προκειμένου να περιοριστεί και να εξαλειφθεί το φαινόμενο, όπως το είχαμε καταφέρει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010» προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, σημαίνοντας συναγερμό στην ελληνική κοινωνία για τη μεταδοτική νόσο. Αναφερόμενος στα πέντε θετικά δείγματα μεταξύ των εκατό πελατών που ελέγχθηκαν, ο κ. Λοβέρδος είπε: «Δεν είναι τεράστιο το ποσοστό, αλλά είναι μεγάλο, είναι το 5%» και συμπλήρωσε λέγοντας «θα δούμε αν επαληθεύεται τις επόμενες μέρες».

Μιλώντας στην «Espresso», αρμόδιοι παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει επ' ακριβώς πόσοι από τους άντρες που ήρθαν σε επαφή με οροθετικές ιερόδουλες μολύνθηκαν τελικά από τον ιό. «Την έκταση του προβλήματος δεν μπορούμε να την ξέρουμε τώρα γιατί κάποιοι δεν θα πάνε να εξεταστούν. Κάποια στιγμή, όταν νοσήσουν -και μπορεί να μείνουν ασυμπτωματικοί για πολύ καιρό- θα καταφύγουν στον γιατρό και θα μάθουν» λένε και προσθέτουν: «Την επιτυχία μας ή την αποτυχία μας θα τη δούμε στον γενικό πληθυσμό σε ένα-δύο χρόνια, όχι αυτή τη στιγμή. Τώρα προσπαθούμε να το περιχαρακώσουμε για να μη φτάσει στον γενικό πληθυσμό».

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η εκρηκτική αύξηση των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV που καταγράφεται στη χώρα μας από τις αρχές του 2011 θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ειδικών απ’ όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα καταφθάσουν στην Ελλάδα στις 28 Μαΐου προκειμένου να εκτιμήσουν τις διαστάσεις της απειλής για τη δημόσια υγεία. «Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων και μετά από αγώνα δεκατεσσάρων μηνών, που δώσαμε σε διεθνές επίπεδο, το ECDC, το αντίστοιχο δηλαδή ευρωπαϊκό ΚΕΕΛΠΝΟ, τέλος Μαΐου έρχεται στην Αθήνα για να κάνει αξιολόγηση κινδύνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να κινητοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός γιατί πείσαμε ότι ως χώρα υφιστάμεθα τις συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και λόγω της συμπεριφοράς ορισμένων χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, έχουμε οδηγηθεί στην εκ νέου εξάπλωση του ΑΙDS από τον Δεκέμβριο του 2010 έως και σήμερα».

Περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, στις 12 Ιουνίου, θα διεξαχθεί στην Αθήνα το πανευρωπαϊκό συνέδριο για την παράνομη μετανάστευση και τις συνέπειές της στη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τον υπουργό, το συνέδριο πραγματοποιείται με ελληνική πρωτοβουλία και θα συμμετάσχουν σε αυτό το ECDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρο κατά των Ναρκωτικών, η Παγκόσμια Οργάνωση Μετανάστευσης και εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκτός από το AIDS, στο συνέδριο για την παράνομη μετανάστευση θα τεθεί και το θέμα της εμφάνισης δύο ακόμη μεταδοτικών ασθενειών, της φυματίωσης και της ηπατίτιδας Β, που επανέρχονται στην Ελλάδα εξαιτίας του μεταναστευτικού κύματος.

Στο σημείο αυτό, ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εξηγούν ότι βασικό ρόλο στη διάδοση του AIDS στο κέντρο της Αθήνας έπαιξε ο συνδυασμός μεταναστών και χρηστών. Οπως αναφέρουν, μοριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το στέλεχος του ιού HIV που κυκλοφορεί ήρθε από την Ασία και μπήκε στον κλειστό πληθυσμό των χρηστών. Εκεί εξαπλώθηκε τόσο με τις επαναχρησιμοποιούμενες σύριγγες όσο και με τη σεξουαλική επαφή.
espressonews
Eglimatikotita
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ