2012-05-11 07:39:17
Φωτογραφία για Τρομοκρατούν και συκοφαντούν για να κρατήσουν τον έλεγχο
Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών προκαλεί πανικό και αναταράξεις στα ευρωπαϊκά διευθυντήρια καθώς εμποδίζει την ολοκλήρωση των σχεδίων σκληρής λιτότητας και ισοπέδωσης της κοινωνίας που είχαν δρομολογηθεί με τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Έτσι, η λαϊκή εντολή ενός κυρίαρχου λαού παρουσιάζεται σε δηλώσεις και αναλύσεις που καταγράφονται στον ξένο τύπο, ως η αιτία πρόκλησης διαφόρων δεινών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς επί της ουσίας ματαιώνει τα σχέδια τους. Πρόκειται για ωμές παρεμβάσεις στα εσωτερικά και για περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης.

Επιχείρημα αυτών των παρεμβάσεων και της καταστροφολογίας είναι συνήθως η κινδυνολογία περί της εξόδου από το ευρώ και η απειλή για διακοπή του δανεισμού και εσωτερικής στάσης πληρωμών.

Υπάρχουν βέβαια και φωνές που, τουλάχιστον, στέκονται με μετριοπάθεια και σκεπτικισμό απέναντι στην ετυμηγορία, τόσο του ελληνικού όσο και του γαλλικού λαού, κρίνουν ως λανθασμένες τις ευρωπαϊκές πολιτικές σκληρής λιτότητας, δίνοντας έμφαση στην πολυσυζητημένη ανάπτυξη που, ωστόσο, σε αυτά τα πλαίσια, δεν πρόκειται να αποτελέσει παρά το άλλοθι για τη συνέχιση της ίδιας σκληρής και βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.


ΜΕΡΚΕΛ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ!

Νέο, σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα στέλνει με σημερινές της δηλώσεις η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η οποία επισημαίνει ότι δεν έχει αλλάξει η πρόθεσή της να ξεπεράσει την κρίση η Ελλάδα παραμένοντας στην ευρωζώνη, ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν επιδέχονται αλλαγές οι συμφωνίες που έχουν γίνει με την τρόικα και οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων.

«Έλεγα πάντα ότι η αντιμετώπιση της κρίσης είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία και ήθελα πάντα να τη διευθετήσουμε με τρόπο ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αυτό δεν έχει αλλάξει» δηλώνει η κ. Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Παράλληλα, προσθέτει με νόημα ότι: «αμετάβλητες όμως παραμένουν και οι συμφωνίες με την τρόικα και οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων».

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην κάτω Βουλή η κ. Μέρκελ απέρριψε εκ νέου την ιδέα μίας οικονομικής ανάπτυξης που θα βασίζεται στη δημιουργία δημοσίου χρέους, εκτιμώντας ότι μία τέτοια πολιτική «θα οδηγούσε πίσω στην έναρξη της κρίσης».

«Μία ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική και αναγκαία...Μία ανάπτυξη μέσω πιστώσεων θα μάς έφερνε πίσω στην αρχή της κρίσης. Δεν το θέλουμε, δεν θα το κάνουμε».

Παράλληλα, εξέθεσε τις θέσεις της ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 στις ΗΠΑ στις 18 και 19 Μαΐου, τόνισε ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα έχει σημαντική θέση στις συνομιλίες, κατά τις οποίες θα συζητηθούν τα "επόμενα μέτρα" δημοσιονομικής ανάταξης, καθώς και "τα μέτρα ανάπτυξης" που συζητούνται σήμερα στην Ευρώπη. Είναι οι δύο άξονες της στρατηγικής μας στην αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε.

Τέλος, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι θεωρεί σημαντικό ο κάθε ένας να αποδεχθεί την ιδέα ότι «η έξοδος από την κρίση θα είναι μία μακρά διαδικασία» και ότι είναι αναγκαία η αντιμετώπιση ουσιαστικών προβλημάτων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως «μία καταστροφική υπερχρέωση» και «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας». Η επίλυση των προβλημάτων αυτών «δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη», είπε.

Ο ΡΕΣΛΕΡ ΣΤΗΝ DEUTSCHE WELL

Επιμονή στην τήρηση των συμφωνηθέντων εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομίας, πρόεδρος των Φιλελευθέρων και αντικαγκελάριος, Φίλιπ Ρέσλερ.

«Ευχόμαστε ότι το συντομότερο δυνατό θα σχηματιστεί στην Ελλάδα κυβέρνηση, η οποία θα έχει τη βούληση να ακολουθήσει με συνέπεια τη μεταρρυθμιστική πορεία. Αυτός είναι άλλωστε και ο καλύτερος δρόμος για την τόνωση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης. Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το κοινωνικό δίκαιο, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση είναι η καλύτερη προϋπόθεση για ανάπτυξη. Άλλωστε, αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα εκτός από τη δημοσιονομική σταθερότητα» δήλωσε ο αντικαγκελάριος στη Deutsche Welle.

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ερωτηθείς για τη ροή των δανειακών δόσεων προς την Ελλάδα ενώπιον της ρευστότητας της πολιτικής κατάστασης ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Γκεργκ Λινκ εξέφρασε την άποψη ότι για τους επόμενους δύο και πιθανόν τρεις μήνες αυτή η ροή είναι εξασφαλισμένη. Αναφορικά με τις δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης και τον κίνδυνο ακυβερνησίας της χώρας ο κ. Λινκ υποστήριξε ότι το ζητούμενο είναι η λειτουργία του κοινοβουλίου, «το οποίο θα είναι σε θέση να αποφασίζει για ορισμένα ζητήματα, ακόμη και αν δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.» Όπως εξήγησε στη συνέχεια, λέγοντας «ορισμένα ζητήματα» ο κ. Λινκ εννοεί μεταξύ άλλων τις περικοπές ύψους ως και 12 δισ. ευρώ για τα έτη 2012/13, τις οποίες αναμένει η Τρόικα από την Ελλάδα!

ΣΟΙΜΠΛΕ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ!

Η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους πιστωτές της και να θέσει σε εφαρμογή τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις εάν επιθυμεί να παραμείνει εντός της ζώνης του ευρώ, προειδοποίησε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλ!

«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει, και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν (στο ευρώ), δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν που έχουμε αποφασίσει! Δεν μπορούμε να έχουμε το ένα (την χρηματοοικονομική διάσωση και το ευρώ) χωρίς το άλλο», δηλαδή την εξοικονόμηση και τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός, αναφερόμενος στην Ελλάδα!

ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΡΟΖΟ

Την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας που υπεγράφη το Μάρτιο με την Ευρωζώνη υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δηλώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι «πολύ αρνητικές» για τη χώρα.

Μιλώντας στη εκδήλωση Europa Forum, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι «στην Ελλάδα απαιτείται πειθαρχία και σύγκλιση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη»!

Είπε ακόμη ότι η τήρηση της συμφωνίας είναι θέμα αξιοπιστίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη στο σύνολό της και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την εφαρμογή του προγράμματος.

«Θα πρέπει να εξηγήσουμε στους Έλληνες το πόσο σημαντική πρόκληση συνιστά η εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο είναι ένα μίγμα πολιτικής που συνδυάζει τη δημοσιονομική πειθαρχία, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και την ανάπτυξη»!

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για ενίσχυση του λαϊκισμού και καυτηρίασε τη στάση των πολιτικών που «όταν τα πράγματα πάνε άσχημα επιρρίπτουν τις ευθύνες στις Βρυξέλλες, ενώ οι όποιες επιτυχίες είναι αποκλειστικά προσωπικό τους κατόρθωμα».

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΝ ΡΟΜΠΕΪ

Από το ίδιο forum μηνύματα προς την ελληνική πολιτική ηγεσία επέλεξε να στείλει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. «Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να λένε την αλήθεια. Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός δεν αποτελούν τις κατάλληλες απαντήσεις στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα», σημείωσε ο κ. Ρόμπεϊ.

«Εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η χώρα τους μπορεί να επιτύχει μόνη της, δεν τρέφουν απλώς ψευδαισθήσεις, λένε ψέματα. Αν δεν είχαμε την Ευρώπη τα κόστη θα ήταν ασύλληπτα υψηλά», συνέχισε σε αυστηρό τόνο.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «οι πολιτικοί πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να λένε στο λαό ποιες είναι οι αναγκαίες προσπάθειες που πρέπει να γίνουν, καθώς και τι διακυβεύεται»!

ΒΕΣΤΕΡΒΕΛΕ: ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε προχώρησε ακόμη περισσότερο, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί πως η χώρας μας θα μπορούσε να βρεθεί ακόμη και εκτός ευρώ. «Εάν η Ελλάδα σταματήσει τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία, τότε δεν βλέπω πώς θα μπορέσουν να εκταμιευθούν οι δόσεις (από το πακέτο διάσωσης)» σημείωσε μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες. «Το αν θα μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εξαρτάται από την ίδια» πρόσθεσε. Οι δεσμεύσεις της Γερμανίας για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα εξαρτώνται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, συμπλήρωσε.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ DIE ZEIT

Διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, αντί των εκλογών, προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες εάν επιθυμούν ή όχι την παραμονή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνει ο Γερμανός αναλυτής Χέριμπερτ Ντίτερ του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου (SWR), με άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit.

«Είναι απολύτως ασαφές, ποιες είναι οι προτιμήσεις της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά τη μελλοντική της εξέλιξη» επισημαίνει ο κ. Ντίτερ και εξηγεί ότι «από τη μια πλευρά τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων υπερψήφισαν κόμματα τα οποία απορρίπτουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε και από την άλλη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα δύο τρίτα του λαού θέλουν να παραμείνει η χώρα εντός ΕΕ». Ο ίδιος εντοπίζει σε αυτό το σημείο αντίφαση, η οποία πρέπει να διευκρινιστεί!

«Οι δύο στόχοι δεν είναι ταυτόχρονα επιτεύξιμοι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί μέλος μιας λέσχης τους κανόνες της οποίας περιφρονεί διαρκώς. Γι' αυτό τώρα είναι απαραίτητες, όχι νέες εκλογές, αλλά ένα δημοψήφισμα» καταλήγει.

NEW YORK TIMES

"Λιγοστεύει η γερμανική υπομονή με την Ελλάδα, καθώς το ευρώ εξασθενεί» είναι ο τίτλος των New York Times.

«Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, η ιδέα ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη ήταν σχεδόν αδιανόητη. Τώρα, με τα ενδυναμωμένα (από τις εκλογές) πολιτικά κόμματα να αρνούνται να τηρήσουν τους κανόνες της συμφωνίας της χώρας για διεθνή βοήθεια και τους Ευρωπαίους ηγέτες να μιλούν με σκληρή γλώσσα, αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται όλο και πιο πιθανό» γράφει η εφημερίδα.

«Η (γερμανική) απογοήτευση με την Ελλάδα είναι αναμφισβήτητη. Υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι έγκειται στην Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ότι η Ευρώπη σταματά να διαπραγματεύεται» αναφέρουν οι New York Times.

Σε ανάλυση τους αναφέρουν επίσης ότι οι τραπεζίτες ανησυχούν ιδιαίτερα για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα (να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες), προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να συμβάλουν έτσι στην πραγματική οικονομία.

FINANCIAL TIMES

Οι Financial Times σωστά επισημαίνουν ότι η Αριστερά επιτίθεται στη βάρβαρη λιτότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η Ελλάδα οδεύει προς μετωπική σύγκρουση με τους ξένους δανειστές της, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα για το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει προκλητικές τις δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν, κάνοντας λόγο για ασυνήθιστα ωμή παρέμβαση, αφού για πρώτη φορά η τράπεζα θέτει ανοιχτά θέμα αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

BILD

Με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα η εφημερίδα Bild σχολιάζει: «Ο ελληνικός λαός ψήφισε – και ήταν ένα σοκ για την Ευρώπη. Σε μια δημοκρατία κάθε ψηφοφόρος έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. Και κανένας δεν θα αρνηθεί στους Έλληνες αυτό το δικαίωμα. Όμως μια ελεύθερη επιλογή μπορεί να έχει και συνέπειες. Για αυτό και επιτρέπεται η ερώτηση: Γνωρίζουν οι Έλληνες, γνωρίζουν τα κόμματα τι ρισκάρουν; Μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα σχέδιο Β΄: Πώς μπορεί η ευρωζώνη να συνεχίσει να υφίσταται χωρίς την Ελλάδα;

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

«Η Ελλάδα υπέγραψε το δημοσιονομικό σύμφωνο και τα υπεσχημένα πρέπει να εφαρμόζονται. Εξ άλλου δεν θα ήταν δυνατόν να χαραχθεί ευρωπαϊκή πολιτική αν κάθε νεοεκλεγμένη κυβέρνηση ανακάλυπτε εκ νέου τον τροχό. Προφανώς οι Έλληνες εταίροι μας δεν έχουν αντιληφθεί ότι η πολιτική του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας είναι αμφιλεγόμενη εδώ. Τι θα γίνονταν, αν οι Γερμανοί σταματούσαν τη χορήγηση κάθε βοήθειας;» διερωτάται με νόημα η Frankurter Allgemeine Zeitung.

"Τι θα γίνει αν η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση από την τρόικα ή απορρίψει περαιτέρω μέτρα λιτότητας;"

«Όσο και αν επιμένει η Κομισιόν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αν η κυβέρνηση επιλέξει να παρεκκλίνει της μέχρι σήμερα πορείας τότε θα υπάρξουν επιπλοκές. Η κρίση χρέους θα αναζωπυρωθεί με τον κίνδυνο ενός ντόμινο στην Ευρωζώνη να επιστρέφει και πάλι στο προσκήνιο. Μακάρι να σχηματιστεί στην Ελλάδα μια κυβέρνηση της σύνεσης, η οποία να έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης της απέναντι στην πατρίδα και τους εταίρους. Την ίδια στιγμή δεν αποκλείονται βέβαια επαναληπτικές εκλογές. Το κλίμα ανασφάλειας παραμένει» γράφει η εφημερίδα.

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

«Πολλοί οργισμένοι Έλληνες έδειξαν να ικανοποιούνται από την υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα να μην επιστρέψει ούτε σεντ από τα χρέη» επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung.

«Το ποιος όμως θα πληρώσει τις συντάξεις τους, θα εγγυηθεί τις καταθέσεις και θα κρατήσει εν ζωή νοσοκομεία και σχολεία τη μέρα που θα σταματήσει η αποπληρωμή του χρέους, δεν το αποκαλύπτει ο κύριος Τσίπρας" γράφει προκλητικά η γερμανική εφημερίδα. "Αυτή είναι η πρόκληση στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί η υπό διαμόρφωση νέα τάξη πραγμάτων. Θα καταφέρει να ξεπεράσει παλιά ένστικτα; Μια πρώτη ευκαιρία θα έχουν οι Έλληνες πολιτικοί τις επόμενες μέρες. Το εκλογικό αποτέλεσμα πιέζει προς τον συνασπισμό, τη συνεργασία και τον συμβιβασμό, στα οποία δεν υπάρχει παράδοση στην Ελλάδα. Ήρθε ωστόσο ο καιρός να δημιουργηθεί μια τέτοια παράδοση. Διαφορετικά η χώρα απειλείται με τα χειρότερα: συγκρούσεις στους δρόμους, χρεοκοπία και η κατρακύλα στην καταστροφή. Δυστυχώς πια τίποτα δεν αποκλείεται» συνεχίζει.

Οι διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα Πέμπτη είναι πρώτο θέμα στη γερμανική Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα τονίζει ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει η χώρα νέα προσφυγή στις κάλπες.

Σε σχόλιό της η εφημερίδα θεωρεί ως μόνο πιθανό σενάριο εξόδου από την μετεκλογική κρίση την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες. Θεωρεί ότι καταγράφονται δύο τάσεις που αποφασίζουν για την τύχη της Ευρώπης: ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός.

«Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για να σπάσουν οι δύο αυτές τάσεις» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος.

«Κατ΄αρχήν θα πρέπει ο Ολάντ να ενταφιάσει τη δήθεν εναλλακτική ανάμεσα στην πολιτική λιτότητας και την ανάπτυξη, και δεύτερον η Αθήνα θα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις τους επόμενους μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση το ΔΝΤ θα σταματήσει τη χρηματοδότηση. Κι αν δεν σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία για να συνεχιστεί η προδιαγεγραμμένη πορεία προς τη σωτηρία, τότε δεν απομένει παρά το χάος, η οικονομική κατάρρευση και η ανεξέλεγκτη έξοδος από το ευρώ» αναφέρει ο Γερμανός σχολιαστής!

DER SPIEGEL

Από την πλευρά του, το Der Spiegel αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει προκαλέσει τρόμο στην Ευρώπη, ότι οι διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα έχουν φανερώσει την πολιτική κρίση εντός της ΕΕ, ενώ αναλυτής του γερμανικού περιοδικού τονίζει ότι απαιτείται νέα ευρωπαϊκή στρατηγική.

GUARDIAN

Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή του Guardian Φίλιπ Ινμαν, η Ελλάδα έχει μόνο 40% πιθανότητες να παραμείνει στο ευρώ. Ο αναλυτής χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα ως ματιά στην άβυσσο και προκαταλαμβάνει την έκβαση της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, «τσουβαλιάζοντας» μάλιστα τις ψήφους στην Αριστερά με αυτές προς την ακροδεξιά, βάζοντας τους, σε ένα υποθετικό σενάριο, να συνεργάζονται προκειμένου να βγει η χώρα από το ευρώ. Στο άρθρο του Guardian επεξεργάζεται τρία σενάρια για την ελληνική περίπτωση, με πιθανότητες:

1. Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. Πιθανότητα: 40%

«Αφού κοίταξαν την άβυσσο, το 70% των ελλήνων που λένε στις δημοσκοπήσεις ότι θέλουν να μείνουν εντός ΕΕ, μπορεί να ψηφίσουν διαφορετικά σε επαναληπτικές εκλογές. Στο κάτω-κάτω, δεν ψήφισαν ακρο-αριστερά ή ακρο-δεξιά κόμματα μόνο για το θέμα του ευρώ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τιμωρήθηκε για τις περικοπές που χτύπησαν τους φτωχούς και τους μισθωτούς. Ο Αντώνης Σαμαράς τιμωρήθηκε επειδή υποτίμησε την τεράστια οργή του πληθυσμού για την άγρια λιτότητα, την κακή διαχείριση και την διαφθορά. Αν γίνουν πάλι εκλογές, ίσως η φιλο-ευρωπαϊκή πλειοψηφία να το ξανασκεφθεί και να ψηφίσει ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα θα μπορούσε τότε να ζητήσει μεγαλύτερες παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες.

2. Η Ελλάδα διαπραγματεύεται την έξοδό της από την ευρωζώνη. Πιθανότητα: 80%

Η ραγδαία άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, με σχεδόν 17% της ψήφου, άλλαξε τα δεδομένα. Ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι θέλει να μείνει εντός ευρώ, αλλά με ριζοσπαστικά διαφορετική δανειακή σύμβαση και χαλάρωση των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τους βουλευτές, με τις 52 έδρες του και τις 19 της Δημοκρατικής Αριστεράς, για να σχηματίσει την δική του αριστερή συμμαχία.

Το αδιέξοδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ, κατόπιν διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, που θα συμφωνήσουν ότι η ελληνική πολιτική είναι τόσο κατακερματισμένη και πολωμένη ώστε δεν υπάρχει άλλη προοπτική.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, μπορεί να προκαλέσει νέες εκλογές και, με την στήριξη του ΚΚΕ και των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής, να αποστείλει αντιπροσώπους στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθούν την αποχώρηση από το ευρώ.

3. Η Ελλάδα εκδιώκεται από την ευρωζώνη. Πιθανότητα: 60%

Αν υπάρξει κατακερματισμός στη βουλή και μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους, μετά από δεύτερες εκλογές σε λίγους μήνες, μπορεί να καθυστερήσουν οι περαιτέρω περικοπές στις δαπάνες και οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ζητούν Βρυξέλλες και Βερολίνο. Ισως η ΕΕ καταλήξει τότε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλα και βαθιά εσωτερικά προβλήματα, ώστε πρέπει να ακυρωθεί ο δανεισμός.

Χωρίς τα χρήματα για να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους, η βουλή αποφασίζει την απόσυρση της χώρας από το ευρώ. Οπως στην Αργεντινή και στην Ισλανδία, η Ελλάδα θα ανακοινώσει στους ξένους πιστωτές ότι δεν πληρώνει τα δάνεια. Τότε οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα κρατικοποιηθούν για να μην χρεοκοπήσουν, θα κάνουν πλέον συναλλαγές σε δραχμές, που θα έχουν αξία ίση με το 10% του ευρώ», καταλήγει στις εκτιμήσεις του για αυτό το σενάριο ο Ινμαν.

ΜΑΡΙΟ ΜΟΝΤΙ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι υποστήριξε, κατά τη διάρκεια ανοικτής συζήτησης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, ότι τα αποτελέσματα των γαλλικών και ελληνικών εκλογών θα επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό την ατζέντα της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει το Reuters, o Μάριο Μόντι ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να επιτρέψει περισσότερες επενδύσεις στην Ε.Ε. και επεμεινε ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για να συνδυαστεί η ανάπτυξη με την δημοσιονομική πειθαρχία.

Από τον Όλι Ρεν ζήτησε να διαδραματίσει ενεργό ρόλο και εκείνος από την πλευρά του τόνισε ότι για την ανάπτυξη χρειάζεται η συνεργασία των κρατών μελών με την Ε.Ε.

ΠΡΟΝΤΙ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ»

«Η Ελλάδα δεν θα εξέλθει από την Ευρωζώνη, γιατί αυτό θα σήμαινε το τέλος των πάντων» τονίζει σε σημερινές συνεντεύξεις του σε αυστριακές εφημερίδες, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι. Θεωρητικά, επίσημαίνει, η Ελλάδα, η οποία αντιπροσωπεύει μόνον ένα 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, θα μπορούσε να εξέλθει από την Ευρωζώνη, όμως το βήμα της αυτό θα ακολουθήσουν Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Όπως σημειώνει ο κ. Πρόντι, σε μια από τις συνεντεύξεις του στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κουρίρ», η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη, αλλά είναι ακόμη νωρίς για να ειπωθεί ότι δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, αν και το γεγονός πως ο πρώτος (Αντώνης Σαμαράς) που ανέλαβε την εντολή αναγκάστηκε να την επιστρέψει, δεν είναι καλό σημάδι.

Στη συνέντευξή του στην «Ντι Πρέσε», αναφέρει ότι τον ανησυχεί πολύ το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και επισημαίνει πως οι αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πολύ σκληρές, πολλοί Ελληνες δεν έχουν καμία προοπτική και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα γίνει αποδεκτή μακροπρόθεσμα για μια νέα κυβέρνηση, η συμφωνία μείωσης του ελλείμματος.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί, όπως λέει, ότι δεν είναι δυνατό να επιβληθούν επιπλέον βάρη στην Ελλάδα και πως χρειάζεται μια επιπλέον διαγραφή χρέους, διότι διαφορετικά είναι αδύνατο στη χώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και, κατά την άποψή του, η Ελλάδα είναι τόσο μικρή ώστε μπορεί να καταστεί δυνατή μια σωτηρία της.

Σε μια τρίτη συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο κ. Πρόντι (ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής το διάστημα 1999-2004 και πρωθυπουργός της Ιταλίας δύο φορές 1996-1998 και 2006-2008), σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, που, όπως λέει, αναμενόταν, επισημαίνει πως η χώρα υποφέρει και συγχρόνως δεν έχει καμιά προοπτική, ενώ αν δεν μπορεί τώρα να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Πηγές: in.gr, tovima.gr, naftemporiki.gr, ethnos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από iskra, μοντάζ Γρέκι
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ