2012-05-11 07:37:39
Φωτογραφία για Αδυνατίστε με ισορροπημένη διατροφή
Μια διατροφή με μεγάλη ποικιλία τροφών και χωρίς ιδιαίτερες απαγορεύσεις μπορεί να αποδειχτεί πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμα, συγκριτικά με στερητικές δίαιτες, τύπου Dukan, σύμφωνα με τη μελέτη NutriNet-Sante.

Η εικόνα του ιδανικού σώματος είναι τέτοια που τουλάχιστον δύο γυναίκες στις τρεις (70%) και ένας άνδρας στους δύο θέλουν να αδυνατίσουν. Και μεταξύ αυτών το 67% των γυναικών και το 39% των ανδρών έχουν κάνει τουλάχιστον μια φορά δίαιτα στη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από 105.771 εθελοντές οι οποίοι μετείχαν στην έρευνα.

«Η πίεση που δέχεται η κοινωνία μας από ένα πρότυπο γυναικείου ή ανδρικού σώματος επηρεάζει ακόμη και ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος, που δεν είναι ούτε παχύσαρκοι, ούτε υπέρβαροι, να κάνουν δίαιτα: σχεδόν δύο γυναίκες στις τρεις (58%) με κανονικό βάρος κάνουν δίαιτα. Ένα νέο στοιχείο: ακόμη και το 27% των ανδρών με φυσιολογικό βάρος θέλει να αδυνατίσει. Υπάρχει όντως ένα πρόβλημα αντίληψης για το σώμα τα πρότυπα που προωθεί η μόδα, τα μέσα ενημέρωσης», διαπιστώνει ο καθηγητής Σερζ Ερσμπέργκ (του Ινστιτούτου Inserm, Πανεπιστήμιο Paris 13) που συντονίζει τη μελέτη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.


Ωστόσο, για να γνωρίζουμε περισσότερα για τις δίαιτες αδυνατίσματος, η μελέτη επικαλείται ένα δείγμα δείγματος 18.188 εθελοντών που έχουν κάνει τουλάχιστον μια φορά δίαιτα. Μεταξύ αυτών, τουλάχιστον μια γυναίκα στις τέσσερις και ένας άνδρας στους επτά έχουν ακολουθήσει τουλάχιστον πέντε δίαιτες στη ζωή τους.

Φυσική άσκηση

Ανάμεσα στους λάτρεις των στερητικών διαιτών είναι πολύ περισσότεροι (40%) αυτοί που θεωρούν ότι η δίαιτά τους ήταν πιο αποτελεσματική βραχυπρόθεσμα μόνο, σε σχέση με αυτούς που επέλεξαν άλλες μορφές απώλειας βάρους.

Αντίθετα οι εθελοντές της μελέτης που ακολούθησαν μια δίαιτα με βάση τις παγκόσμιες λογικές διατροφικές συστάσεις (κατανάλωση ποικίλων τροφών, μείωση της ποσότητας, όχι απαγορευτικό είδος διατροφής), σε ποσοστό 76% πιστεύουν ότι αυτή η επανεξισορρόπηση είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα, με μια διατήρηση της απώλειας του βάρους πέραν των έξι μηνών.

Μια επίδοση σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες δίαιτες. Είναι εξάλλου περισσότεροι (57,5%) αυτοί που έχουν εντάξει την αύξηση της φυσικής άσκησης (βάδισμα) στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς τους (έναντι 39% για τις δίαιτες τύπου Dukan, Cohen. Είναι η δίαιτα που έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα μακροπρόθεσμα, αποκαλύπτει ο Ερσμπέργκ.

Στη δεύτερη σειρά έρχεται δίαιτα συνδυασμένη με φυσική άσκηση τύπου Weight Watchers (61%).

Οι λιγότερο καλές επιδόσεις όσον αφορά την αποτελεσματικότητα μακροπρόθεσμα αφορούν την κατηγορία των στερητικών διαιτών και μεταξύ αυτών, κυρίως οι δίαιτες με βάση την πρόσληψη υποκατάστατων των γευμάτων και διαιτητικών προϊόντων (41%) και οι δίαιτες Cohen και Dukan (αντίστοιχα 50 και 51%), επισημαίνει η μελέτη.

Η δίαιτα Dukan και αυτές που βασίζονται σε υποκατάστατα γευμάτων/διαιτητικά προϊόντα κρίνονται οι πιο απογοητευτικές όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη NutriNet-Sante άρχισε στις 11 Μαΐου 2009 με σκοπό να αποτιμήσει καλύτερα τις σχέσεις μεταξύ της υγείας και της διατροφής. Τρία χρόνια μετά η ιστοσελίδα της έχει 223.000 χρήστες του Διαδικτύου και επιδιώκει να έχει περισσότερους εθελοντές για να φτάσει τους 500.000, ώστε να συνεχίσει τη δημόσια έρευνα για τις διατροφικές συμπεριφορές και την καλύτερη γνώση των σχέσεων ανάμεσα στη διατροφή και την υγεία.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ