2012-05-11 08:02:05
Φωτογραφία για Επίσημα τέλος εποχής για το μεγαλύτερο... μάτι του διαστήματος
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) κήρυξε επισήμως «μορατόριουμ» για τον Envisat

Το μεγαλύτερο «μάτι» που παρατηρούσε τον πλανήτη μας από το διάστημα, έκλεισε...

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) κήρυξε και επίσημα τέλος εποχής για τον μεγαλύτερο επιστημονικό δορυφόρο παρατήρησης της Γης από το διάστημα, τον Envisat. Ο δορυφόρος σταμάτησε στις 8 Απριλίου να επικοινωνεί με τους χειριστές του στο έδαφος. Οι προσπάθειες αποκατάστασης του γιγάντιου δορυφόρου απέτυχαν τελικά και έτσι δεν απέμενε παρά η αποδοχή από πλευράς των επιστημόνων ότι το έργο του ολοκληρώθηκε.

Ο Envisat έχει μήκος περίπου εννέα και πλάτος πέντε μέτρα, ενώ ζυγίζει γύρω στα 8.000 κιλά. Οι ειδικοί φοβούνται ότι για τα επόμενα 150 χρόνια ο εκτός λειτουργίας ογκώδης δορυφόρος θα αποτελεί ένα επικίνδυνο διαστημικό «σκουπίδι» για τη Γη. Ο δορυφόρος, που είχε μέγεθος σχολικού λεωφορείου και, μεταξύ άλλων, τραβούσε θεαματικές και υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες του πλανήτη μας από ψηλά, είχε πρόσφατα γιορτάσει τα δέκατα γενέθλιά του στο διάστημα και δεν έδειχνε ότι αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. Αρχικά, ο κόστους 2,2 δισ. ευρώ δορυφόρος σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει πέντε χρόνια, αλλά η αποστολή του, που ξεκίνησε το 2001, ξεπέρασε τελικά τη δεκαετία.


Ο δορυφόρος με τα δέκα επιστημονικά όργανά του, όλα αυτά τα χρόνια, μετέδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τους ωκεανούς, την επιφάνεια του πλανήτη, τους πάγους και τη γήινη ατμόσφαιρα, τροφοδοτώντας με στοιχεία περίπου 2.500 επιστημονικές έρευνες. Μεταξύ άλλων, ο Envisat έχει καταγράψει τη σταδιακή υποχώρηση των αρκτικών πάγων, την άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των ωκεανών, την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε διάφορα μέρη του κόσμου, τις γεωλογικές επιπτώσεις των σεισμών και των εκρήξεων ηφαιστείων, την παρακολούθηση των φυσικών καταστροφών και των πετρελαιοκηλίδων κ.α.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μαύρη είν’ η νύχτα στην πόλη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μαύρη είν’ η νύχτα στην πόλη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ