2012-05-11 09:43:08
Φωτογραφία για ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΣΤΙΓΜΗ...
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό υπενθυμίζουν γερμανοί πολιτικοί. Σόιμπλε: "ο λαός αποφασίζει".

Ύστατη προειδοποίηση προς την Ελλάδα να μην παρεκκλίνει από την πολιτική λιτότητας απέστειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παράλληλα η ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι η χρηματοδότηση θα διακοπεί σε περίπτωση που η χώρα απομακρυνθεί από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

«Σε ασυνήθιστα δύσκολη θέση»

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ο Βόλφγκανγκ Σοίμπλε  κάλεσε τους Έλληνες να συνεχίσουν την πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης που αποφάσισαν με τους διεθνείς δανειστές τους. «Η βαθύτερη αιτία της κρίσης οφείλεται σε χρόνιες παθογένειες που αφορούν την ίδια την Ελλάδας» τόνισε. "Η διεθνής κοινότητα είναι πρόθυμη να κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη πορεία, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι η χώρα θα βαδίσει αυτόν τον δρόμο. Τώρα αν το επιθυμεί, είναι απόφαση του ελληνικού λαού''.


Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν είναι εξαιρετικά επίπονες, προσθέτοντας ότι όποιος προσπαθεί να πείσει το λαό για το αντίθετο, δεν ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα στα πολιτικά του καθήκοντα. «Αυτά που λέω δεν είναι προειδοποιήσεις, δεν είναι απειλές, αλλά μια απλή επισήμανση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ασυνήθιστα δύσκολη θέση».

«Ο χρόνος τελειώνει»

Ο Έβαλντ ΝοβότνιΑνάλογες προειδοποιήσεις και από την ΕΚΤ. Το μέλος του ΔΣ Έβαλντ Νοβότνι διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει χρηματική βοήθεια, εάν δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι απεριόριστος» είπε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας. Αλλά και ο γερμανός επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε σαφές ότι οι δεν θα καταβληθούν οι δόσεις μετά τον Ιούνιο, εάν δεν ολοκληρωθεί η επόμενη επίσκεψη της τρόικας.

Από το πρωί πάντως με συνεντεύξεις τους στο γερμανικό τύπο βουλευτές από το κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και της αντιπολίτευσης ζητούσαν να σταματήσει άμεσα η χορήγηση της δόσης που θα επρόκειτο να καταβληθεί σήμερα. Πάντως εκπρόσωπος της Ε.Ε. που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο reuters ότι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας. "Δεν διακρίνω ΄όρεξη΄ από ελληνικής πλευράς να αποχωρήσει από το ευρώ, αλλά ούτε και από τις υπόλοιπες 16 χώρες - μέλη" είπε.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/reuters/afp

Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

D.Welle
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΝΤΟΡΣΕΪ: ΘΕΛΩ ΠΟΛΥ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΝΤΟΡΣΕΪ: ΘΕΛΩ ΠΟΛΥ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ