2012-05-11 10:33:02
Φωτογραφία για Αυξήθηκαν οι πιθανότητες πτώχευσης της Ελλάδας
Η σκληρή λιτότητα έσπρωξε τους Έλληνες ψηφοφόρους στα άκρα και αύξησε τον κίνδυνο πτώχευσης της Ελλάδας, σημειώνει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας ABC.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νέος Κόσμος» εκτενές ρεπορτάζ στην εκπομπή 7.30 αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, τα οποία προκαλούν «τριγμούς και έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές, καθώς τίθεται πλέον σε σοβαρή αμφισβήτηση η συνέχιση του προγράμματος λιτότητας που ήδη έχει επιδεινώσει δραματικά την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών λόγω των δραματικών περικοπών στους τομείς των υπηρεσιών, της κοινωνικής πρόνοιας και της περίθαλψης».

Ο γνωστός οικονομικός αναλυτής και συγγραφέας, Satyajit Das, σχολιάζει ότι «απλώς διαπιστώνουμε τα πολιτικά όρια στην επιβολή προγραμμάτων λιτότητας. Οι ψηφοφόροι εξέφρασαν με την ψήφο τους την οργή τους απέναντι στην πολιτική λιτότητας ως μοναδική λύση στην οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, αρνούμενοι να υποταχθούν στις προσταγές του Βερολίνου και των Βρυξελλών, επιλέγοντας ακραίες τοποθετήσεις». Ταυτόχρονα όμως «αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες χρεωκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της από τη ζώνη του ευρώ, καθώς είναι μάλλον απίθανο το νέο Κοινοβούλιο να δεχθεί τη συνέχιση του προγράμματος περικοπών».


Υπογραμμίζεται, επιπλέον, ότι οι διεθνείς αγορές «δεν ανησυχούν για αυτές καθ’ αυτές τις εξελίξεις στην Ελλάδα με την ασήμαντη σχετικά οικονομία, όσο για την επίδραση ενός πιστωτικού γεγονότος στην ευρωπαϊκή οικονομία και στο ευρύτερο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, στο βαθμό που καλείται τον επόμενο μήνα να προχωρήσει στην εύρεση εκατομμυρίων ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες για την αποπληρωμή των χρεών της». Ως εκ τούτου ο έγκριτος αναλυτής διατείνεται ότι «διανύουμε τις πρώτες μέρες της κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος».

Ερμηνεύοντας δε την πολιτική διάσταση των εκλογικών αποτελεσμάτων, επισημαίνει ότι για πρώτη φορά παρατηρείται «σύγκλιση των απόψεων της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς και λογικό είναι, δεδομένου ότι τα θέματα που τίθενται είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας με ακραίες προτάσεις όπως η εκδίωξη των μεταναστών, καθώς και η αντίθεση στο ευρώ και στις πολιτικές των Βρυξελλών». Η συνύπαρξη αυτών των παραγόντων, προβλέπει ότι, «καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον σχηματισμό σταθερών και ισχυρών κυβερνήσεων στην Ευρώπη γενικότερα και στην Ελλάδα ειδικότερα».
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πάμε ΑΠΘ την Κυριακή;!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πάμε ΑΠΘ την Κυριακή;!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ