2012-05-11 14:11:26
Φωτογραφία για ΣΟΪΜΠΛΕ: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΜΙΑ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ζώνη του ευρώ μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας, εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της περιφερειακής γερμανικής εφημερίδας "Ράινισε Ποστ".

Στην ερώτηση, "η ζώνη του ευρώ μπορεί άραγε να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας;" ο Β. Σόιμπλε απαντά: "Η Ευρώπη δεν βυθίζεται τόσο εύκολα". Ωστόσο διευκρινίζει: "Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Όμως πρέπει να το θέλει κι εκείνη και να εκπληρώσει τα καθήκοντά της. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανέναν".

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η ευρωζώνη είναι σήμερα καλύτερα εξοπλισμένη απ' ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια. "Έχουμε μάθει πολλά αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και έχουμε οικοδομήσει μηχανισμούς προστασίας. Οι κίνδυνοι διάχυσης για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν γίνει μικρότεροι κι η ευρωζώνη στο σύνολό της έγινε πιο ανθεκτική" τονίζει.

"Η κρίση έδειξε πως, όταν πρέπει να δράσει γρήγορα, η Ευρώπη μπορεί να το κάνει (...) Η ιδέα ότι δεν είμαστε ικανοί να αντιδράσουμε βραχυπρόθεσμα μπροστά σε κάτι απρόβλεπτο είναι εσφαλμένη" πρόσθεσε. "Εμείς δεν απειλούμε κανέναν" δήλωσε ακόμη ο Β. Σόιμπλε. "Όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς (...) και να πούμε στους Έλληνες φίλους και εταίρους μας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτός που επιλέξαμε μαζί".

"Έχουμε ήδη κάνει πολλά", πρόσθεσε αναφερόμενος στα δύο σχέδια στήριξης της Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά κράτη, το ΔΝΤ, αλλά και στη συμμετοχή στο δεύτερο των ιδιωτών πιστωτών. "Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι σε αντάλλαγμα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της". 

Είναι "επικίνδυνο να παραμυθιάζεις τους πολίτες λέγοντάς τους ότι υπάρχει ένας άλλος, πιο απλός δρόμος που θα γιάτρευε την Ελλάδα αποφεύγοντας όλες τις δοκιμασίες. Είναι παράλογο", πρόσθεσε.

 Ωστόσο, το ΚΚΕ προέβη σε ένα σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις Σόιμπλε: Τις δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος αποτελούν οι δηλώσεις του Σόιμπλε, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, και οι δηλώσεις εφησυχασμού του ΣΥΡΙΖΑ για μη πιθανότητα εξόδου από το ευρώ, καθώς και ότι τάχα είναι εφικτή η φιλολαϊκή πολιτική χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ και την άρχουσα τάξη. Πρόκειται για το εμπόριο φόβου και ελπίδας, ώστε να συνεχίσει ο λαός να βαδίζει υποταγμένος στον αντιλαϊκό «ευρωμονόδρομο» και να καλείται να επιλέξει μόνο τους όρους σφαγής του, το πότε και πόσα νέα βάρη θα σηκώσει. Το ΚΚΕ επιμένει: Μόνο ο δύσκολος δρόμος της σύγκρουσης, της λαϊκής αντεπίθεσης με τις αναγκαίες θυσίες οδηγεί πραγματικά στη λαϊκή ευημερία».  

Την ίδια ώρα, για το ενδεχόμενο αναγκαστικής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μιλά και ο Τσαρλς Νταλάρα. Υπάρχει κίνδυνος επειδή η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει μια σταθερή κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει πλήρως το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής, επιδεινώνοντας έτσι τις ανησυχίες των αγορών όσον αφορά την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου και για το ενδεχόμενο αναγκαστικής εξόδου της χώρας από το ευρώ, δήλωσε ο κ. Νταλάρα. 

Ωστόσο, η σκληρή πολιτική της Μέρκελ απέναντι στη χώρα μας έχει προκαλέσει την οργή των γερμανών σοσιαλδημοκρατών.

«Όποιος αρνηθεί τώρα την αλληλεγγύη στους Έλληνες, ρισκάρει έναν εκτροχιασμό της χώρας σε χαοτικές ή αυταρχικές δομές, που θεωρούνταν από καιρό ξεπερασμένες. Η πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ κατάφερε οι ακροδεξιοί και οι πολέμιοι της Ευρώπης να εξασφαλίζουν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα θα ήταν η πρώτη αλλά όχι η μόνη πέτρα που θα ξεκολλούσε από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Για κίνδυνο στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα στην περίπτωση που φύγει από το ευρώ μίλησε ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Οικολόγων- Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ