2012-05-11 14:16:33
Φωτογραφία για 27 χρόνια από την τραγωδία του Βάλεϊ Παρέιντ
Μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του βρετανικού ποδοσφαίρου έγινε πριν από ακριβώς 27 χρόνια, όταν 56 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Ένα από τα πιο δυσάρεστα γεγονότα στην ιστορία του ποδοσφαίρου συνέβη σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια.

Ο λόγος για την τραγωδία του "Βάλεϊ Παρέιντ", στην οποία έχασαν τη ζωή τους 56 άνθρωποι.

Ήταν 11 Μαΐου του 1985 όταν η Μπράντφορντ υποδεχόταν τη Λίνκολν. Το κλίμα στις εξέδρες ήταν εορταστικό, αφού οι παίκτες της Μπράντφορντ έκαναν πριν την έναρξη του αγώνα το γύρο του θριάμβου με το τρόπαιο του πρωταθλήματος της Γ' Κατηγορίας (Division Three).  Όλα έμοιαζαν υπέροχα για τους γηπεδούχους, όμως, η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι.

Το θέαμα στο πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ κακό και το 0-0 παρέμενε ως το 40', όταν σε μία κερκίδα του γηπέδου άναψε φωτιά. Αιτία ήταν είτε ένα αναμμένο σπίρτο, είτε κάποιο τσιγάρο που πέταξε κάτω από την εξέδρα ένας φίλαθλος.


Η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται σταδιακά και οι φίλαθλοι να νιώθουν υπερβολική ζέστη. Λίγο αργότερα έγινε αντιληπτό αυτό που είχε συμβεί και ένας αστυνομικός επιχείρησε με πυροσβεστήρα να τη σβήσει. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Λόγω της ξύλινης κερκίδας η φωτιά συνέχισε να καίει ότι έβρισκε στο διάβα της, αναγκάζοντας τον διαιτητή να διακόψει το παιχνίδι κι ενώ έμεναν τρία λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση του ημιχρόνου. Ο πανικός ήταν διάχυτος στους φιλάθλους, οι οποίοι προσπάθησαν να σωθούν.

Τελικά 54 οπαδοί της Μπράντφορντ και 2 της Λίνκολν δεν τα κατάφεραν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στο "Βάλεϊ Παρέιντ", με αποτέλεσμα να γραφτεί μία από τις πιο μαύρες σελίδες του αθλητισμού στο Νησί. Πρόκειται για τη μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του βρετανικού ποδοσφαίρου και στη μνήμη των αδικοχαμένων σήμερα (11/5) στις 11:00 (13:00 Ελλάδας) συγκεντρώθηκε κόσμος στο "Βάλεϊ Παρέιντ", ο οποίος -όπως κάθε χρόνο- κατέθεσε στεφάνια.

Πηγή:sport24.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ