2012-05-11 14:32:17
Φωτογραφία για ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ: ΔΥΟ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ
«Τα πράγματα είναι απλά: Θα παίξουμε το παιχνίδι μας και είναι μόλις δύο αγώνες, που μας… χωρίζουν από το τρόπαιο. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα», είπε ο 22χρόνος γκαρντ του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μάντζαρης, ο οποίος δηλώνει έτοιμος στο "pamesports.gr", να απολαύσει την πρώτη συμμετοχή του σε Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας.

Αναλυτικά Λίγες ώρες πριν το τζάμπολ του δεύτερου ημιτελικού με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα (9 μ.μ., ΕΤ1) ο Μάντζαρης χαρακτηρίζει ως πρόκληση την «μονομαχία» με το… βαρύ πυροβολικό της καταλανικής ομάδας Χουάν Κάρλος Ναβάρο, αλλά τονίζει ότι:

«Εκείνο, που με ενδιαφέρει είναι να νικήσουμε. Αν ο Ναβάρο βάλει 30 πόντους και προκριθούμε στον τελικό, εγώ θα είμαι ευχαριστημένος».

Ο Περιστεριώτης γκαρντ των «ερυθρολεύκων» δηλώνει ενθουσιασμένος εν όψει της «παρθενικής» συμμετοχής του σε Φάιναλ Φορ και εκτιμά ότι το δημιουργικό άγχος, που νιώθει θα του φύγει με το τζάμπολ της αποψινής συνάντησης. Εύχεται, επίσης, η ομάδα του να κατακτήσει τους δύο τίτλους, που έχει μπροστά της, της Ευρωλίγκας και του ελληνικού Πρωταθλήματος και να δημιουργήσει το νεανικό σύνολο του Ολυμπιακού την δική του «αυτοκρατορία» τα επόμενα χρόνια.


Η πρώτη ερώτηση, στον Μάντζαρη ήταν εάν η ομάδα του Πειραιά είναι έτοιμη για το σημερινό μεγάλο ματς στην Κωνσταντινούπολη.

«Ναι, πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι», απάντησε ο 22χρόνος πλέι μέικερ του Ολυμπιακού και εξήγησε:

«Τις τελευταίες ημέρες μετρούσαμε σαν τους φαντάρους, πέντε και μια για τον ημιτελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα, τέσσερις και μια κ.ο.κ. Δυστυχώς τις δύο τελευταίες εβδομάδες δεν είχαμε κάποια επίσημη αναμέτρηση στο πρόγραμμα μας, κάναμε δύο φιλικά για να παραμείνουμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς και εκτιμώ ότι θα είμαστε έτοιμοι για τον ημιτελικό με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα και τον τελικό, όπως ελπίζω».

- Διατήρησε ο Ολυμπιακός τον καλό ρυθμό, που είχε τους τελευταίους μήνες;

«Ναι, ευτυχώς κάναμε δυνατές προπονήσεις. Αυτή την εποχή, δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλες σε διάρκεια προπονήσεις, αλλά κάναμε προπονήσεις με μικρή διάρκεια και πολύ ένταση. Μας βοήθησε αυτό το πρόγραμμα, όπως και τα δύο φιλικά ματς, που παίξαμε με αντιπάλους την Ραντνίσκι και τον Πανιώνιο».

- Τα δύο φιλικά βοήθησαν την προετοιμασία σας; Γιατί νικήσατε με μεγάλες διαφορές.

«Σίγουρα δεν ήταν αυτό, που θέλαμε, από την στιγμή, που βλέπαμε την Μπαρτσελόνα να παίζει με αντίπαλο την Ρεάλ ντέρμπι κορυφής για το ισπανικό πρωτάθλημα. Θα θέλαμε να παίξουμε έναν τελικό πριν το Φάιναλ Φορ, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το κάνουμε και είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό, που έγινε».

- Εσύ πως νιώθεις πριν την πρώτη συμμετοχή σου σε Φάιναλ Φορ;

«Νιώθω μεγάλο ενθουσιασμό. Το περιμένω πως και πως. Το περασμένο καλοκαίρι δεν φανταζόμουν ότι στην πρώτη μου σεζόν στον Ολυμπιακό θα παίξω σε Φάιναλ Φορ. Είναι μια πρόκληση για μένα. Θα αντιμετωπίσω μεγάλους «αστέρες», παίκτες, που μέχρι πριν από ένα χρόνο τους έβλεπα στην τηλεόραση, θα τους αντιμετωπίσω στο παρκέ ως αντιπάλους. Ελπίζω να πάνε όλα καλά.

Έχω ένα άγχος, δημιουργικό θεωρώ, αλλά πιστεύω ότι θα μου φύγει όταν γίνει το τζάμπολ του ημιτελικού κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Όλα τα παιδιά θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να πάρουμε τις δύο νίκες στην Κωνσταντινούπολη. Για μένα η συμμετοχή στο Φάιναλ Φορ είναι ένα όνειρο ζωής και θέλω να το απολαύσω. Και μακάρι να μην σταματήσουμε εδώ, να πάρουμε τα δύο «τρόπαια», που έχουμε μπροστά μας της Ευρωλίγκας και του ελληνικού Πρωταθλήματος. Να «χτίσουμε» την «αυτοκρατορία» μας, καθώς είμαστε νεανική ομάδα, και να κάνουμε κάτι καλό τα επόμενα χρόνια».

- Είπες ότι έχεις δημιουργικό άγχος, ανησυχείς μήπως εκείνη την ώρα, που θα πατήσεις το παρκέ του Σινάν Ερντέν για το τζάμπολ του ημιτελικού, σου βγει αρνητικά;

«Πριν τον αγώνα φαντάζομαι ότι θα έχω ένα… σφίξιμο στο στομάχι, αλλά αυτό από ότι μας έχουν πει σε εμάς του νεώτερους, οι Βασίλης Σπανούλης, Γιώργος Πρίντεζης, που είναι πολύ πιο έμπειροι, το νιώθουν και εκείνοι πριν από μεγάλους αγώνες. Μας έχουν πει, επίσης, ότι όταν ήταν πιο μικροί, φαντάζονταν ότι όταν θα μεγάλωναν δεν θα ένιωθα αυτό το… σφίξιμο, αλλά ακόμη το νιώθουν, συνεπώς είναι φυσιολογικό. Θεωρώ, πάντως, ότι όταν πατήσω το παρκέ και γίνει το τζάμπολ το άγχος, το… σφίξιμο στο στομάχι θα φύγουν και το μυαλό θα είναι μόνο στο παιχνίδι και σε κάθε φάση ξεχωριστά. Επομένως, πιστεύω ότι θα είναι ένα συνηθισμένο παιχνίδι. Μπορεί να είναι ένας ημιτελικός Φάιναλ Φορ, αλλά και αυτός είναι ένα παιχνίδι, ένας αγώνας, όπως εκείνοι, που παίζουμε κάθε φορά. Εμείς, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το παιχνίδι μας και ότι γίνει».

- Σας απελευθερώνει από την πίεση το δεδομένο ότι στην αρχή της σεζόν κανείς δεν πίστευε ότι ο Ολυμπιακός θα έφτανε στο Φάιναλ Φορ;

«Σίγουρα, δεν έχουμε άγχος, πάμε να απολαύσουμε την συμμετοχή μας στο Φάιναλ Φορ, γιατί είμαστε το αουτσάιντερ, η έκπληξη της διοργάνωσης. Πολλοί δεν πίστευαν ότι θα φτάναμε ως εδώ. Εμείς, πάντως, το πιστεύαμε, ανεξάρτητα εάν δεν το λέγαμε σε κανέναν. Πιστεύαμε ότι στην κατάλληλη εποχή, που θα κρινόταν η πρόκριση στο Φάιναλ Φορ, θα ήμασταν έτοιμοι, όπως και έγινε. Πάμε να κάνουμε το παιχνίδι μας και είναι δύο αγώνες, που μας χωρίζουν από το τρόπαιο. Είναι πολύ απλό».

- Είστε το αουτσάιντερ, αλλά έχετε την φιλοδοξία μέσα σας, έτσι δεν είναι;

«Ναι όταν παίρνεις μέρος σε ένα Φάιναλ Φορ, δεν παίζεις για την συμμετοχή. Είναι δύο ματς και σε δύο αγώνες γίνονται όλα. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, πάμε να παίξουμε στα ίσα και ότι είναι να γίνει θα γίνει».

- Και πηγαίνετε στο Φάιναλ Φορ με τις αρχές του παιχνιδιού, που είχατε σε όλη την διάρκεια της σεζόν «Ναι ακριβώς, τον τρόπο παιχνιδιού, που μας έφερε μέχρι εδώ, θα τον εφαρμόσουμε και στο Φάιναλ Φορ. Δηλαδή, η πιεστική άμυνα, που παίζουμε στο γήπεδο για 40’, είναι μεγάλο «όπλο» για μας, διότι όπως είδαμε και στην σειρά των αναμετρήσεων κόντρα στην Σιένα, όσο περνούσε ο χρόνος οι αντίπαλοι μας έπεφταν, ενώ εμείς ανεβαίναμε. Ο γρήγορος ρυθμός, επίσης, που τον παίρνουμε μέσα από την άμυνα μας. Για μας είναι «όπλο» ο γρήγορος ρυθμός, γιατί σε «σετ» παιχνίδι με αντιπάλους, όπως η Μπαρτσελόνα, που έχει έμπειρους παίκτες και ξέρει, που να… χτυπήσει τον αντίπαλο θα έχουμε πρόβλημα, αλλά εάν πάμε σε γρήγορο ρυθμό μάλλον θα έχουμε πλεονέκτημα. Αυτά είναι τα δύο βασικά σημεία του παιχνιδιού μας και εάν τα βγάλουμε στο Σινάν Ερντέν, πιστεύω ότι θα πάρουμε την νίκη στον ημιτελικό».

- Εσύ λογικά, τουλάχιστον, στην αρχή του ημιτελικού θα έχεις αποστολή να περιορίσεις τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο.

«Ναι, όπως έχουμε πει επειδή ο Βασίλης Σπανούλης πρέπει να έχει δυνάμεις για την επίθεση και να προφυλαχθεί από φάουλ, θα αναλάβω εγώ τον Ναβάρο. Είναι μεγάλη πρόκληση και δουλέψαμε πολύ για το πώς θα περιορίσουμε τον Ναβάρο. Μου αρέσουν οι προκλήσεις και θα βάλω τα δυνατά μου για να τον περιορίσω όσο πιο πολύ μπορώ. Αν τα καταφέρω δεν με απασχολεί. Το θέμα είναι να νικήσει η ομάδα. Μπορεί να βάλει ο Ναβάρο 30 πόντους και να νικήσουμε. Ευχαριστημένος θα είμαι. Με νοιάζει να νικήσει η ομάδα».

- Θεωρείς ότι ο περιορισμός της δράσης του Ναβάρο είναι το «κλειδί» της νίκης για τον Ολυμπιακό;

«Είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του ματς, αλλά δεν είναι το απόλυτο «κλειδί». Μπορεί να βάλει 30 πόντους ο Ναβάρο, να περιορίσουμε τους υπόλοιπους παίκτες της Μπαρτσελόνα και να νικήσουμε. Σίγουρα εάν περιορίσουμε τον Ναβάρο, θα γίνει πιο εύκολος, πιο βατός ο δρόμος προς την πρόκριση στον τελικό».

- Στον κόσμο του Ολυμπιακού ποιο είναι το μήνυμα, που θέλεις να στείλεις λίγες ώρες πριν το τζάμπολ του ημιτελικού;

«Τον ευχαριστούμε, που βρίσκεται δίπλα μας. Στους αγώνες με την Σιένα έπαιξα για πρώτη φορά στην ζωή μου μπροστά σε τόσο πολύ κόσμο. Ακόμα και οι διάδρομοι του ΣΕΦ ήταν γεμάτοι. Το μεγαλύτερο κέρδος για μας είναι ότι περπατάμε στον δρόμο και οι φίλοι του Ολυμπιακού μας δίνουν συγχαρητήρια και μας λένε ότι: «Έτσι μας αρέσει να βλέπουμε τον Ολυμπιακό». Θεωρώ ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού θα δώσει την Κωνσταντινούπολη βροντερό παρών, πως θα τον νιώσουμε πολύ δυνατά δίπλα μας, γιατί όπου πηγαίνουν οι Έλληνες γίνεται πανικός!... Ακόμα και διπλάσιοι να είναι οι Ισπανοί, οι Έλληνες θα ακούγονται περισσότερο. Ειδικά ο κόσμος του Ολυμπιακού σε όποιο γήπεδο και εάν πηγαίνει κάνει αίσθηση.

Εμείς από την πλευρά μας, θα κάνουμε τα πάντα για να κάνουμε υπερήφανο τον κόσμο του Ολυμπιακού και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε στον Πειραιά δύο τρόπαια έως το τέλος της φετινής σεζόν».

- Η συμπεριφορά των φίλων των «ερυθρόλευκων» ποια πρέπει να είναι στην Κωνσταντινούπολη με δεδομένο ότι θα υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία και οπαδών του Παναθηναϊκού;

«Ο αθλητισμός είναι για να ενώνει τον κόσμο, όχι να τον χωρίζει. Εμείς και η ομάδα του Παναθηναϊκού θα πάμε στην Πόλη για να παίξουμε μπάσκετ. Νομίζω ότι ο κόσμος του Ολυμπιακού, που θα έρθει να μας στηρίξει, έρχεται για να δει μπάσκετ και μόνο. Ελπίζω να μην γίνουν ακραία περιστατικά. Θέλουμε από τον κόσμο του Ολυμπιακού να μας στηρίξει και εμείς θα προσπαθήσουμε να του δώσουμε ένα καλό θέαμα».

- Θεωρείς ότι το «κλειδί» της μέχρι τώρα επιτυχίας του Ολυμπιακού είναι αυτό, που είπε ο κόουτς Ίβκοβιτς ότι απολαμβάνεται το παιχνίδι;

«Ένα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας μας στην φετινή σεζόν είναι ότι απολαμβάνουμε τα παιχνίδια, παίζουμε χωρίς άγχος, έχουμε βρει όλοι τον ρυθμό μας, τους ρόλους μας, ξέρουμε ο καθένας τι πρέπει να κάνει στο γήπεδο, την «χημεία» μας. Γνωρίζουμε ότι η φετινή σεζόν είναι μεταβατική περίοδος για τον Ολυμπιακό. Ο κόουτς μας ζητάει να μην έχουμε άγχος και να απολαμβάνουμε το παιχνίδι. Νομίζω ότι φαίνεται και στο γήπεδο ότι απολαμβάνουμε το μπάσκετ και θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι στα πολύ κρίσιμα ματς, που έχουμε μπροστά μας».

- Είναι και ο ρυθμός του παιχνιδιού του Ολυμπιακού, που σας βοηθάει να απολαμβάνεται το μπάσκετ;

«Σίγουρα, όταν ο ρυθμός είναι υψηλός, γρήγορος, ξεχνάς τα πάντα. Και πίεση και άγχος. Το μόνο, που σκέφτεσαι είναι το παιχνίδι και πως θα το απολαύσεις. Εάν είσαι σε καλή μέρα, όλα καλά, εάν όχι, θα μπει ο επόμενος παίκτης για να προσφέρει κάτι περισσότερο».

- Ποιο ήταν το ματς «σταθμός» στην διαδρομή σας προς το Φάιναλ Φορ;

«Μια πολύ σημαντική αναμέτρηση, πριν την σειρά των αγώνων με αντίπαλο την Σιένα, ήταν το «διπλό» στην έδρα της Εφές στο «Τοπ 16», γιατί μέχρι τότε είχαμε πετύχει μόνο μια νίκη μακριά από το ΣΕΦ στην Γαλλία επί της Νανσί, και διότι χρειαζόμασταν αυτό το «διπλό» για να προκριθούμε στα πλέι οφ. Ήταν πολύ σημαντική νίκη για την ψυχολογία της ομάδας».

- Λες να είναι καλός οιωνός γιατί είχατε νικήσει στο Σινάν Ερντέμ στο γήπεδο, που θα γίνει το Φάιναλ Φορ;

«Μακάρι να είναι καλός οιωνός, να κάνουμε το «δύο στα δύο» και να πάρουμε την «κούπα». Τότε λέγαμε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι θα επιστρέψουμε στο Σινάν Ερντέμ και τα καταφέραμε. Τώρα, που φτάσαμε ως εδώ, εκείνο, το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να απολαύσουμε την ωραία γιορτή του μπάσκετ».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έβαλαν τον Γιάχο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έβαλαν τον Γιάχο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ