2016-01-17 13:45:16
Φωτογραφία για Νέος εκλογικός νόμος με μείωση βουλευτών και bonus εδρών
 Νέο εκλογικό νόμο, που θα είναι αναλογικότερος και θα προβλέπει μικρότερο bonus εδρών για το πρώτο κόμμα ετοιμάζει η κυβέρνηση. Επιδιώκει μάλιστα τη συναίνεση κομμάτων της αντιπολίτευσης για να ψηφισθεί στη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Το θέμα έχει ανοίξει πλέον και παίρνει τον δρόμο του.

Σχετικά το ενδεχόμενο της αλλαγής δεν απέκλεισε ακόμη και εντός του 2016 ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Αναφερόμενος στις πιθανές αλλαγές της υφιστάμενης νομοθεσίας ο υπουργός Εσωτερικών  μιλώντας στο Mega είπε πως στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν περισσότερα από 7 - 8 ζητήματα ώστε τελικά ο νέος νόμος να προτρέπει τους πολίτες να ψηφίσουν και όχι να τους στρέφει προς την αποχή.

"Είμαι υπέρ της μείωσης του bonus (σσ των 50 εδρών)", είπε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε: "Δεν είναι μόνο το bonus που πρέπει να μπει στο τραπέζι είναι και ο αριθμός των βουλευτών".


Ο ίδιος προανήγγειλε και αλλαγές στο θέμα των ποσοστών που χρειάζεται ένα κόμμα για να εκλέξει βουλευτή σε μια περιφέρεια και ανέφερε ως παράδειγμα την Κομοτηνή, όπου παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι δεύτερο κόμμα δεν έχει εκλέξει βουλευτή.

Υπενθυμίζεται όπως έγραφε το sofokleousin oι κυβερνητικές προθέσεις είχαν γνωστοποιηθεί με επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Η αναλογικότητα και η μείωση του bonus εδρών ευνοεί όλα τα υπόλοιπα κόμματα πλην του... πρώτου, καθιστώντας δυσχερέστερη την επίτευξη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας.

Γίνεται λοιπόν αναγκαία η συνεννόηση κομμάτων για τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας.

Τότε σύμφωνα με πηγές του ΚΚΕ, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Κουτσούμπα τη βοήθεια του κόμματός του για να περάσει από τη Βουλή τον νέο "αναλογικότερο και δημοκρατικότερο" εκλογικό νόμο, όπως και για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο γγ του ΚΚΕ απάντησε ότι «αν είναι να γίνει το μπόνους από πενήντα έδρες σαράντα δεν έχει νόημα» και ότι το ΚΚΕ «είναι πάγια υπέρ της απλής αναλογικής» .
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ