2012-05-11 21:50:58
Φωτογραφία για Ο κύκλος έκλεισε…….
 Γράφει ο Πάνος Μπόζος

Λένε ότι στον πόλεμο υπάρχουν 2 ειδών ήττες : Η τακτική και η στρατηγική. Στην τακτική ήττα ο επικεφαλής έχει όλη την ευχέρεια να υποχωρήσει συντεταγμένα, να ανασυγκροτηθεί, να αναλύσει τα τυχόν σφάλματα, να εκτιμήσει τις αδυναμίες του αντιπάλου και να ξαναπροσπαθήσει Στην στρατηγική όμως ήττα τα πράγματα και οι καταστάσεις λαμβάνουν εντελώς.... διαφορετική διάσταση.

Εδώ έχουμε πλήρη ανατροπή των στόχων και των επιδιώξεων. Εδώ ο ηττημένος βλέπει τις δυνάμεις του να διασκορπίζονται στους 4 ανέμους, τους στρατηγούς να εξαφανίζονται ή να αυτομολούν και οι εναπομείναντες να συνωμοτούν για την ανατροπή του.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων στρατηγικής ήττας ο ηττημένος δεν συνέρχεται ποτέ. Η ιστορία παύει πλέον να ασχολείται με αυτόν. Το ‘’ουαί τοις ηττημένοις’’ εφαρμόζεται πλήρως…

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και στην πολιτική. Μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες, αλλά και παρατάξεις, όταν κλείνουν τον ιστορικό τους κύκλο, ανεξάρτητα αν ωφέλησαν ή έβλαψαν τη χώρα τους, μπαίνουν στο περιθώριο.


Στην πατρίδα μας οι εκλογές της 6ηςΜαΐου 2012 αποκάλυψαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο ‘’κύκλος της Μεταπολίτευσης’’ έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα . Υπέστη στρατηγική ήττα !

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, οι πρωτοπόροι, οι Ηγέτες, έχουν πλέον αναχωρήσει σε άλλους τόπους, σε άλλες πολιτείες, τα αιτούμενα της σημερινής κοινωνίας δεν έχουν καμία σχέση με τα αιτούμενα μιας άλλης εποχής, ο πληθυσμός έχει ανανεωθεί πλήρως, τα ήθη, τα έθιμα, η συμπεριφορά των πολιτών έχουν διαφοροποιηθεί, η ζωή τρέχει με ταχύτητα φωτός,

Και εμείς ; Εμείς «δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα» περιφέρουμε το «πτώμα» της Μεταπολίτευσης, αναμασάμε τα ίδια συνθήματα, χρησιμοποιούμε τις ίδιες πρακτικές, ανεχόμαστε και χειροκροτούμε τους ίδιους ανθρώπους, αναπολούμε παλαιές «ηρωικές καταστάσεις», έχουμε συνεχώς στραμμένο το βλέμμα στο παρελθόν, χωρίς να βλέπουμε ότι το μέλλον μας ισοπέδωσε κυριολεκτικά !

Ο Κώστας Τριπολίτης το είπε προφητικά πριν μερικά χρόνια : «Έγραψε η τσούλα η Ιστορία ότι ξοφλήσαμε…»

Πριν λοιπόν αρχίσουν «να μας πετούν από τις εξέδρες δεκάρικα» ας αποσυρθούμε διακριτικά, «σαν έτοιμοι από καιρό» όπως ο Αντώνιος του Καβάφη.

Ας κατεβάσουμε τις σημαίες, τα λάβαρα, τα σύμβολα, ας κάνουμε τον απολογισμό μας.

Ας μην αγωνιούμε για το τι θα συμβεί χωρίς εμάς.  Το καινούργιο έρχεται. Η ζωή προχωράει. Όπως η Φύση και η Πολιτική απεχθάνεται το κενό …

Πάνος Μπόζος

Μαθηματικός

Υ.Γ: Τα παραπάνω αφορούν όλο το πολιτικό σύστημα.

        Και όταν λέμε όλο εννοούμε όλο …
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ