2012-05-12 09:36:07
Φωτογραφία για Οσοι δοκιμάζουν το τσιγάρο γίνονται καπνιστές
Η συντριπτική πλειονότητα όσων πρωτοδοκιμάζουν το τσιγάρο γίνονται καπνιστές, παρότι δεν σκόπευαν να αρχίσουν το κάπνισμα.Στα ήδη υπάρχοντα ανησυχητικά στοιχεία για το κάπνισμα στην Ελλάδα έρχονται να προστεθούν και τα στοιχεία έρευνας φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ, σύμφωνα με τα οποία το 86,93% όσων καπνίζουν ή κάπνισαν συστηματικά, δήλωσαν ότι όταν πρωτοδοκίμασαν τσιγάρο, δεν σκόπευαν ούτε να αρχίσουν το κάπνισμα ούτε και να το συνεχίσουν!

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ένα τυχαίο δείγμα 473 φοιτητών του ΑΠΘ έδειξε ότι το 38,9% των ερωτηθέντων ήταν τακτικοί καπνιστές, ενώ το 3,38% ήταν πρώην συστηματικοί καπνιστές και έχουν κόψει το τσιγάρο.

Από το άθροισμα αυτών, το 48,8% ξεκίνησαν να καπνίζουν στο Λύκειο, ενώ το 24,87% στο 1ο έτος των σπουδών τους. Το 68,69% αυτών δήλωσαν ότι κάπνιζαν ή καπνίζουν 6-20 τσιγάρα τη μέρα (6-10 τσιγάρα το 32,83%, και 11-20 τσιγάρα 35,86%).


«Δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και επιρροής από το οικογενειακό και στενό φιλικό περιβάλλον» ανέφερε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταρείας Φοιτητών Ιατρικής, Κώστας Ιμπριάλος.

Το 55,42% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θεωρούν τα νέα νομικά μέτρα για το κάπνισμα αναγκαία ή μερικώς αναγκαία, αλλά παράλληλα το 75,9% δήλωσε ότι τα θεωρεί αναποτελεσματικά.

Τέλος φαίνεται ότι τα αγόρια και τα κορίτσια βρίσκουν απωθητική ή μερικώς απωθητική την ιδιότητα του καπνιστή στο σύντροφό τους (κατά 48,02% τα αγόρια και κατά 49,82% τα κορίτσια).

Το 44,6% των αγοριών το βρίσκει αδιάφορο ενώ ποσοστό μικρότερο από 8% το βρίσκει ελκυστικό. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα κορίτσια είναι 44,29% και μικρότερο από 8%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, γράφει το ΑΜΠΕ, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «ΑΝΤΙ-ΚαπνίΖΩ: ΓνωρίΖΩ και ΑποφασίΖΩ» που διοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος -Παράρτημα Θεσσαλονίκης με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η... δημοσκόπηση της Καΐλή
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η... δημοσκόπηση της Καΐλή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ