2012-05-12 10:13:14
Φωτογραφία για ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
Υπόθεση εργασίας στις τράπεζες η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή

Αναπαράγοντας πηγές του Reuters, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αναφέρουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα προετοιμάζεται για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Παράγοντες χρηματοπιστωτικών εταιρειών αναφέρουν στο αμερικανικό πρακτορείο ότι πολλές τράπεζες δεν έχουν διαγράψει τη δραχμή από τα συστήματά τους και είναι έτοιμες για ενδεχόμενη μετάβαση της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα.

Ο αναλυτής της ICS Risk Advisors Χάρτμουτ Γκρόσμαν σημειώνει ότι οι παρασκηνιακές προετοιμασίες γι' αυτό το σενάριο γίνονται από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, το 2009.

«Πολλές εταιρείες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, εξετάζουν εδώ και πολύ καιρό αυτό το ενεχόμενο. Υπάρχει σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη δεν είναι κάτι καινούριο» προσθέτει.


Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι οι τράπεζες έχουν εξασκηθεί στην προετοιμασία των συστημάτων τους για τη μετάβαση μιας χώρας από μια νομισματική ένωση σε εθνικό νόμισμα, καθώς υπάρχει το προηγούμενο χωρών όπως η Εσθονία και το Καζακστάν. Οι δύο αυτές οικονομίες δεν είχαν ποτέ εθνικό νόμισμα, δημιουργήθηκε όμως «εν μία νυκτί» με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Σε ξεχωριστό δημοσίευμά του το Reuters αναφέρει ότι ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος Credit Agricole (θυγατρική του οποίου είναι η Εμπορική Τράπεζα) «προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο», δηλαδή για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής της γαλλικής τράπεζας Ζαν-Πολ Σιφλέ δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί «μια κλειστή ομάδα η οποία εξετάζει ειδικά αυτό το ενδεχόμενο» συμπληρώνοντας ότι η πιθανή έξοδος από το ευρώ έχει τεθεί υπό εξέταση πριν από πολλούς μήνες.

ΑΠΕ/ΔΟΛ/Reuters
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ