2016-02-17 08:45:28
Φωτογραφία για Το Παρατηρητήριο Τιμών συνεχίζει να «αφήνει» χωρίς υλικά τα νοσοκομεία
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα που δημιουργούν οι χαμηλές τιμές που αναρτώνται στο διαβόητο Παρατηρητήριο Τιμών στην προμήθεια των δημόσιων νοσοκομείων με υλικά, σύμφωνα με νέες καταγγελίες.

Στο Παρατηρητήριο επιβάλλεται να αναρτώνται οι χαμηλότερες τιμές που επιτυγχάνονται για το εκάστοτε υλικό, σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας. Αυτή η τιμή δεσμεύει και τα υπόλοιπα νοσοκομεία, που δεν μπορούν να προμηθευτούν αντίστοιχο υλικό σε υψηλότερη τιμή.

Μερικές εβδομάδες πριν, σάλος είχε ξεσπάσει μετά τις καταγγελίες λειτουργών της υγείας και ασθενών, σύμφωνα με τις οποίες, οι τιμές που είχαν αναρτηθεί ήταν εξωφρενικά χαμηλές, συχνά σε αμφιβόλου ποιότητας υλικά, δυσχεραίνοντας την προμήθεια στα υπόλοιπα νοσοκομεία (εδώ και εδώ).

Το Υπουργείο Υγείας είχε απαντήσει προαναγγέλλοντας αλλαγές στη διαδικασία ανάρτησης τιμών στο «διαβόητο» Παρατηρητήριο Τιμών, με διάταξη, η οποία και θα απαγορεύει την ανάρτηση υλικών με μείωση τιμής άνω του 25% της τελευταίας τιμής προμήθειας του ίδιου υλικού (εδώ).


Αλλά, όπως καταγγέλλουν Νοσοκομειακοί Γιατροί, το πρόβλημα παραμένει.

Όπως αναφέρει στο Virus, ο Παναγιώτης Γ. Παπανικολάου, Νευροχειρουργός, Επιμελητής Α’ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά, μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες σε πολλά νοσοκομεία, ακόμη και σε υλικά καθημερινής χρήσης όπως είναι οι σύριγγες.

Μάλιστα, η ίδια η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), με έγγραφο της «απαγορεύει», ακολουθώντας τη νομοθεσία, την προμήθεια υλικών με υψηλότερη τιμή, από αυτή του Παρατηρητηρίου.

Απαγορεύει όμως και την απευθείας προμήθεια, οπως τονίζει ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος καταγγέλλει πως, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να προμηθευτούν φθηνά υλικά, «χρυσά» συνεχίζουν να κοστίζουν ακριβά είδη, όπως κοχλιακά εμφυτεύματα, που κοστολογούνται με 23.400 ευρώ!

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, τα μέλη της ΕΠΥ γνωρίζουν δεν υπάρχει άλλος τρόπος προμήθειας με σύριγγες δεν υπάρχει και άρα, με τη στάση αυτή επιδεικνύεται ευθυνοφοβία και υποκριτική τυπολατρία, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ασθενείς.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ