2012-05-12 13:33:59
Φωτογραφία για ΠΑΡΑ ΤΗ ΒΑΘΙΑ ΥΦΕΣΗ, ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ πρωτογενούς πλεονάσματος 1,8% του ΑΕΠ το 2013 προϋποθέτει μέτρα περίπου 7,6 δισ. ευρώ (3,8% του ΑΕΠ) για την εξοικονόμηση δαπανών τους επόμενους μήνες. 

Αυτό επισημαίνεται στην εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, οι  προβλέψεις της οποίας για τη διετία 2012-2013 είναι χειρότερες από του Νοεμβρίου 2011 και γενικά αντικατοπτρίζουν την πολιτικο-οικονομική κατάσταση στη χώρα. 

Ο επίτροπος Όλι Ρεν αρνήθηκε φυσικά ότι οι Βρυξέλλες έχουν μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Και έστρεψε για μία ακόμη φορά τα βέλη προς τις κυβερνήσεις της τελευταίας 10ετίας. ''Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία και η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της. Το 2009, το έλλειμμα ήταν στο επίπεδο του 15% του ΑΕΠ, τα 15 ευρώ από τα 100 ήταν δανεικά. Αυτό δεν ήταν βιώσιμο και γι' αυτό η Ελλάδα έπρεπε να αναλάβει δράση για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Οι πιστωτές υποστήριξαν την Ελλάδα με πολύ μεγάλα ποσά με στόχο να επιστρέψει η χώρα σε βιώσιμη βάση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Θεωρώ ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα σχηματίσουν κυβέρνηση για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση'' είπε ο επίτροπος στο μοναδικό του σχόλιο για την Ελλάδα.


Η Επιτροπή προβλέπει συνέχιση της ύφεσης, ανεργία σε πολύ υψηλό επίπεδο, ανεξέλεγκτο δημοσιονομικό έλλειμμα και επιδείνωση της κατάστασης στο δημόσιο χρέος. Συγκεκριμένα: 

*Το ΑΕΠ θα κινηθεί στο -4,7% το 2012 και θα είναι μηδενικό (0,0%) το 2013. Αυτό σημαίνει 6 χρόνια συνεχούς ύφεσης. Δεν προβλέπεται ούτε καν μία αναιμική ανάπτυξη για το 2013 όπως στις περασμένες εκτιμήσεις του Νοεμβρίου 2011 (0,7%).

*Το χρέος θα βρεθεί το 2012 στο επίπεδο του 160,6% του ΑΕΠ, έναντι 165,3% το 2011. Και η ανάβαση θα συνεχιστεί το 2013, δεδομένου ότι θα ανέλθει στο 168% του ΑΕΠ.

*Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να βρεθεί στο -7,3 % του ΑΕΠ το 2012 και στη συνέχεια, εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα αναρριχηθεί στο -8,3 %.

*Η ανεργία θα κινηθεί στο ύψος του 19,7% του ενεργού πληθυσμού, έναντι 17,7% το 2011. Και το 2013 εκτιμάται ότι θα παραμείνει στο 19,6%. 

*Το ποσοστό απασχόλησης θα παραμείνει αρνητικό το 2013 (-0,2%), έναντι -4,8% το 2012.

*Προβλέπεται βελτίωση στον τομέα των επενδύσεων το 2013. Από -5,2% το 2012 εκτιμάται ότι θα βρεθούν στο επίπεδο του +6,7%. Βέβαια, η Επιτροπή αισιοδοξεί ότι θα αλλάξει το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα και υπολογίζει ότι θα αποφέρει καρπούς η δράση της ομάδας Ράιχενμπαχ.

*Η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι αρνητική και το 2013 (-1,1%) παρά τη σχετική βελτίωση σε σχέση με το 2012 (-5,7%).

Η Επιτροπή αναλύει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σε ειδικό κεφάλαιο, στο οποίο αναφέρει τα εξής:

Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο του 2011 ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 7,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2011, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2010. Για το σύνολο του 2011 το ΑΕΠ εκτιμάται ότι υποχώρησε κατά 6,9%. Το 2012 αναμένεται περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ, η οποία οφείλεται τόσο στη σημαντική μείωση της εσωτερικής ζήτησης όσο και στις ασθενέστερες από το αναμενόμενο εξαγωγές. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών που πλήττεται από την αυξανόμενη ανεργία, τις μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και τα δημοσιονομικά μέτρα θα οδηγήσει σε συνεχιζόμενη μείωση της εσωτερικής ζήτησης. Επίσης, το δυσμενές επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα και οι δυσκολίες στην πρόσβαση σε πιστώσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα συνεισφέρει στην αναβολή αποφάσεων για κατανάλωση. Η ανάκαμψη, η οποία προηγουμένως τοποθετούνταν αυτό το χρόνο, θα καθυστερήσει και άλλο και στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε ασήμαντη βελτίωση το 2013.

Η απασχόληση έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της μελωμένης οικονομικής δραστηριότητας. Η συνολική απασχόληση μειώθηκε κατά σχεδόν 7% το 2011 και επιπλέον μείωση προβλέπεται για το 2012, με το ποσοστό ανεργίας να εκτιμάται στο 20%. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά τόσο στην σταθεροποίηση του επιπέδου απασχόλησης όσο και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με μεσοπρόθεσμες προοπτικές. Παρ` όλα αυτά η απασχόληση δεν αναμένεται να σταθεροποιηθεί πριν το 2013 και η επακόλουθη ανάκαμψη στη δημιουργία θέσεων εργασίας αναμένεται να είναι αργή.

Οι καθαρές εξαγωγές συμβάλλουν θετικά στο ΑΕΠ και θα παραμείνουν σημαντική πηγή ανάπτυξης το 2012. Ωστόσο το εύρος της θετικής επίδρασης θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των Ελλήνων εξαγωγέων να εξασφαλίσουν πλεονεκτήματα από την αγορά εργασίας και τις κλαδικές μεταρρυθμίσεις μέσω αύξησης της παραγωγικότητας, χαμηλότερου κόστους παραγωγής και μέσω αυτών κερδών στον τομέα της ανταγωνιστικότητας. Τα κέρδη στα μερίδια της αγοράς που προβλέπονται για το 2012 και το 2013 αποτελούν μικρό μόνο τμήμα των απωλειών που καταγράφηκαν την περασμένη δεκαετία.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αν και υποχωρεί, παραμένει σε μη βιώσιμα επίπεδα. Ήταν ακόμη πάνω από το 10% του ΑΕΠ 2011, 2% μικρότερο απ` ό,τι το 2010 και 4% μικρότερο απ` ό,τι το 2009. Η αργή διόρθωση στην εξωτερική ανισορροπία θα συνεχιστεί το 2012 και το 2013, υποκινούμενη από τις αυξανόμενες εξαγωγές και την περαιτέρω μείωση των εισαγωγών που αντανακλούν τις προβλέψεις για την εσωτερική ζήτηση και μεταβολές στις σχετικές τιμές. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να βελτιωθεί το 2012 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και της συνεπακόλουθης μείωσης των τόκων.

Η αδράνεια του πληθωρισμού παραμένει υψηλή για μια οικονομία που εισέρχεται στο πέμπτο έτος ύφεσης. Τόσο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) όσο και ο πληθωρισμός από τη φορολογία παραμένουν πεισματικά θετικοί σε αντίθεση με τις προσδοκίες για ταχεία εσωτερική υποτίμηση. Παρ` όλα αυτά το χαμηλό επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας το 2012 και η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να μειώσουν τις τιμές, με ελαφρά αρνητικούς ρυθμούς πληθωρισμού να αναμένονται για το 2012 και το 2013. Αυτό βασίζεται στην υπόθεση ότι οι δράσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών θα επιτρέψουν τη μεταφορά του εργατικού κόστους στους καταναλωτές.

Το κλείσιμο του χάσματος ανταγωνιστικότητας αναμένεται να επιταχυνθεί.

Το εργατικό κόστος, μετά από χρόνια κατά τα οποία αυξανόταν κατά πολύ περισσότερο απ` ό,τι στους βασικούς εμπορικούς εταίρους, τώρα σαφώς μειώνεται. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώνονται τα τελευταία τρίμηνα, αλλά ο ρυθμός μείωσης ήταν ανεπαρκής προκειμένου να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα, επίσης εξαιτίας της συνεχιζόμενης μείωσης μισθών στους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας. Παρ` όλα αυτά τα πρόσφατα μέτρα στην αγορά εργασίας αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια. Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αύξηση του εσωτερικού ανταγωνισμού και τη βελτίωση της εξωτερικής ανταγωνιστικότητας.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα

Το 2011 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε στο 9,1% του ΑΕΠ από 10,3% του ΑΕΠ το 2010. Η μείωση οφείλεται στην αύξηση του λόγου εσόδων προς ΑΕΠ κατά 1,2%, ενώ ο λόγος πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,4%. Η αύξηση των δαπανών για τόκους κατά σχεδόν 1% σημαίνει ότι η βελτίωση στο πρωτογενές έλλειμμα ήταν σχεδόν 2,5% Το ενοποιημένο ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2011 ήταν 165% του ΣΕΠ, αυξημένο από το 145% του ΑΕΠ το 2010.

Το 2012 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται στο 7,3% του ΑΕΠ, το οποίο είναι σύμφωνο με το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η κυβέρνηση υιοθέτησε περικοπές δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% το 2013. Σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, απαιτείται ο προσδιορισμός επιπλέον εξοικονόμησης δαπανών κατά 3,8% του ΑΕΠ τους επόμενους μήνες.

Η εφαρμογή της ανταλλαγής χρέους, θα βοηθήσει στην επαναφορά των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας σε βιώσιμο μονοπάτι. Παρ` όλα αυτά, δεδομένης της αναιμικής οικονομίας, ο λόγος του χρέους θα αρχίσει να μειώνεται με βιώσιμο τρόπο μόνο μετά το 2013.

Express

 
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ