2016-02-29 09:01:45
Φωτογραφία για Τα πιράνχας ζουν και βασιλεύουν στα νοσοκομεία! Πόσο ακριβότερα αγοράζονται υλικά
Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - Health Report.gr

Το πάρτι όπως φαίνεται συνεχίζεται στα δημόσια νοσοκομεία με τις προμήθειες των υλικών.

Οι πρόσφατες ελλείψεις σε απλά υλικά όπως οι σύριγγες, (διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Ξέμειναν κι από σύριγγες τα δημόσια Νοσοκομεία! Δείτε γιατί δεν προμηθεύονται»), ανέδειξε για άλλη μια φορά το σαθρό σύστημα των προμηθειών που επικρατεί στο δημόσιο ΕΣΥ.

Το ένα νοσοκομείο αγοράζει σε διαφορετικές τιμές από το διπλανό, το ίδιο ακριβώς υλικό. Εταιρείες στήνουν καρτέλ -όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες στοHealthReport.gr -και δε ρίχνουν τις τιμές ειδικά στα πανάκριβα υλικά, ενώ ταπάμφθηνα υλικά όπως οι σύριγγες, δεν μπορούν να αγορασθούν γιατί ηγραφειοκρατική μηχανή μέσω του περιβόητου «παρατηρητηρίου τιμών», μπλοκάρει τη διαδικασία.

Τι λείπει σήμερα στα νοσοκομεία


Συγκεκριμένα, οι σύριγγες που λείπουν τις τελευταίες ημέρες από πολλά δημόσια νοσοκομεία, παρότι επιχειρήθηκε να διαψευστεί από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, δεν είναι τυχαίο γεγονός.

Πρόκειται για ένα φθηνό υλικό που μπορεί στο παρελθόν να είχε αγορασθεί σεεξαιρετικά χαμηλή τιμή από κάποιον προμηθευτή που απλά προσπαθούσε να …ξεστοκάρει όπως λέγεται στην αγορά. Η τιμή όμως αυτή «κλειδώθηκε» στο παρατηρητήριο τιμών που περιλαμβάνει τις ανώτατες τιμές που μπορεί να αγορασθεί ένα προϊόν στο δημόσιο σύστημα.

Έτσι σήμερα αυτή η χαμηλή τιμή δεν μπορεί να ξεπεραστεί με συνέπεια πολλοίπρομηθευτές να μην πωλούν τα προϊόντα τους στα νοσοκομεία.

Σύριγγες λείπουν το τελευταίο διάστημα στο Αττικόν, στο γενικό Κρατικό της Νίκαιας, αλλά και σε άλλα νοσοκομεία.

Αντίστοιχες ελλείψεις παρατηρούνται σε φίλτρα τεχνητού νεφρού αλλά καιβηματοδότες που επίσης στο παρελθόν μπορεί να είχαν αγορασθεί σε τιμές κάτω του κόστους και σήμερα καμία εταιρεία δε δέχεται να τα δώσει τόσο φθηνά.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια πολλά νοσοκομεία είχαν…ξεμείνει και από χαρτί υγείας επειδή κάπου σε κάποιο σημείο της Ελλάδος είχε αγορασθεί σε εξευτελιστική τιμή με συνέπεια όλοι να πρέπει να αγοράζουν το ίδιο χαμηλά.

Το πάρτι με τα ακριβά υλικά

Όμως το πάρτι συνεχίζεται εδώ και χρόνια με τα ακριβά υλικά.

Εκεί ο χορός του…κέρδους συνεχίζεται και μαζί του γλεντάνε και όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με όσα λένε στο HealthReport.gr συνδικαλιστές, ότι στη χώρα μας συνεχίζουμε και αγοράζουμε προϊόντα ακόμη και 3 φορές πιο ακριβά από το εξωτερικό.

Ενδεικτική η περίπτωση των κοχλιακών εμφυτευμάτων που πωλούνται κοντά στα23.400 ευρώ. Η τιμή δεν πέφτει καθώς ουδείς προσφέρει χαμηλότερα με αποτέλεσμα να έχει «κλειδώσει» το ποσό σε αυτά τα επίπεδα.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι καθετήρες μέτρησης ενδοκρανιακής πίεσης. Εδώ πωλούνται κοντά στα 700 ευρώ ενώ στη Βρετανία στα 300 ευρώ.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου υγείας έχει προαναγγείλει ότι άμεσα θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αλλάζει όλο το σύστημα των προμηθειών στανοσοκομεία.

Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είχε δώσει το στίγμα των αλλαγών στις προμήθειες. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Πόλεμο στα πιράνχας από τον Π.Πολάκη! Τι εξήγγειλε για προμήθειες-υλικά»

Μέχρι όμως να έρθουν και να εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας θα συνεχίζει να εκδίδει οδηγίες για …γλωσσομαθείς. Δείτε μία τελευταία εγκύκλιο που απέστειλε και θα φθάσει σε όλα τα νοσοκομεία: «Προμήθειες στα νοσοκομεία με οδηγίες…γλωσσοδέτη! Δείτε τις ακαταλαβίστικες εγκυκλίους της επιτροπής προμηθειών».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ