2016-03-02 09:11:53
Φωτογραφία για ΜΕΡΚΕΛ: «ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
Οι μετανάστες πρέπει να καταγράφονται στην Ελλάδα και κατόπιν να κατανέμονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η εφημερίδα ερμηνεύει την δήλωση της Καγκελαρίου ως σαφής ένδειξη ότι το Βερολίνο είναι πλέον απρόθυμο να επιτρέψει σε παράνομους μετανάστες να ταξιδέψουν από την Ελλάδα στην Γερμανία και να ζητήσουν άσυλο.

Η κυρία Μέρκελ ζήτησε επίσης από όλες τις χώρες της Ε.Ε. να σταματήσουν την πολιτική μη συμμετοχής στο προσφυγικό και να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατόν την Συνθήκη Σένγκεν για την ελεύθερη διακίνηση. «Ένας πρόσφυγας δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι θέλει να πάρει άσυλο σε μία συγκεκριμένη χώρα της Ε.Ε.», τόνισε η κυρία Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Τιχομιρ Ορέσκοβιτς.    

Όταν η Καγκελάριος ρωτήθηκε αν τα προσχθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη δείχνουν μια κατάσταση ανάλογη εκείνης στα σύνορα της Ουγγαρίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, που οδήγησαν ουσιαστικά την Γερμανία να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες, απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Νομίζω ότι οι δύο καταστάσεις δεν συγκρίνονται
. Τώρα έχουμε ξεκινήσει μια σειρά προετοιμασιών στην Ελλάδα, κάποια από τα hot spots λειτουργούν. Υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας και πρέπει οι πρόσφυγες να τα χρησιμοποιούν. Είναι ξεκάθαρο: Υπολογίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός καταμερισμού των προσφύγων από την Ελλάδα, καθώς είναι η χώρα που βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης». Η κυρία Μέρκελ συμπλήρωσε πάντως ότι οι εικόνες από την Ειδομένη καταδεικνύουν το επείγον της κατάστασης, που οδηγεί άλλωστε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 7 Μαρτίου.  

Πάντως,  για το ενδεχόμενο μιας «σοβαρής κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια» σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω οι προσφυγικές ροές και η πίεση στα νότια του Βαλκανικού Διαδρόμου προειδοποίησε, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ποπόσκι. 

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ γειτόνων. Η Σλοβενία στέλνει μετανάστες πίσω στην Κροατία, η Κροατία στη Σερβία, η Σερβία στην πΓΔΜ κ.ο.κ» δήλωσε ο Ποπόσκι. «Φοβάμαι ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα με έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αν επιπρόσθετα ενισχυθεί η πίεση από τα νότια της Βαλκανικής Οδού, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μία σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια» τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να στοχεύσουμε στην αποφυγή μίας τέτοιας κατάστασης».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ