2016-03-02 13:51:12
Φωτογραφία για Κληρονομιά 29 εκατ. δολαρίων άφησε για τζιχάντ ο Οσάμα Mπιν Λάντεν
Ο Οσάμα Mπιν Λάντεν διέθετε εκατομμύρια δολάρια, που τα είχε κρύψει στο... Σουδάν και τα προόριζε για τη χρηματοδότηση του τζιχάντ, του «ιερού πολέμου» των ισλαμιστών.

Τα παραπάνω αναφέρει ένα απόρρητο έγγραφο που αποχαρακτηρίστηκε την Τρίτη και δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η Διεύθυνση Εθνικών Πληροφοριών (DNI) έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω του ιστοτόπου της, μια σειρά από έγγραφα που είχαν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων στο κρησφύγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, τον Μάιο του 2011. Τον περασμένο Μάιο είχε δημοσιοποιήσει περίπου 100 έγγραφα, εφαρμόζοντας την εντολή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για «μεγαλύτερη διαφάνεια» όσον αφορά τα στοιχεία που είχαν περισυλλεγεί στην επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκε ο μπιν Λάντεν.

Η «διαθήκη» του μπιν Λάντεν στην οποία γίνεται αναφορά σε «εκατομμύρια» στο Σουδάν είναι χειρόγραφη, γραμμένη στα αραβικά και συνοδεύεται από ένα μεταφρασμένο κείμενο στα αγγλικά. Στο κείμενο αυτό, που δεν φέρει ημερομηνία, ο Οσάμα μπιν Λάντεν γράφει ότι διαθέτει «περίπου 29 εκατομμύρια δολάρια».


«Έλαβα 12 εκατομμύρια δολάρια από τον αδελφό μου, Άμπου Μπακρ Μοχάμεντ Μπιν (Λάντεν) εκ μέρους της επενδυτικής εταιρείας Μπιν Λάντεν στο Σουδάν», σημειώνει και προσθέτει στη «διαθήκη»: «Ελπίζω ότι οι αδελφοί, οι αδελφές και οι θείες από την πλευρά της μητέρας μου θα σεβαστούν τη βούλησή μου και θα δαπανήσουν όλα τα χρήματα που άφησαν στο Σουδάν για τον τζιχάντ».

Σύμφωνα με την DNI τα έγγραφα αποδεικνύουν, με γενικό τρόπο, ότι «ακριβώς πριν από τον θάνατό του» ο μπιν Λάντεν έδινε μεγάλη σημασία «στο να παρουσιάσει την αποδυναμωμένη οργάνωσή του ως ενωμένη» μολονότι το σχίσμα στους κόλπους της διευρυνόταν, κυρίως μετά την εμφάνιση της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ