2016-03-02 13:49:49
Φωτογραφία για Επιλογή γιατρών ΕΟΠΥΥ βάσει αναγκών
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αλλαγή στο σύστημα επιλογής συμβεβλημένων γιατρών, με γνώμονα τις ανάγκες των ασφαλισμένων και όχι το ποιοι είναι πρόθυμοι να συμβληθούν, εξετάζει η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνει και πιο «ευέλικτο» το πλαφόν των επισκέψεων ανά γιατρό, με τους νέους γιατρούς να πριμοδοτούνται με περισσότερες επισκέψεις έναντι των παλαιότερων στο σύστημα «καθιερωμένων» γιατρών.

Ηδη, η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες στοιχεία για το πόσες ιατρικές επισκέψεις ασφαλισμένων μπορεί να καλύψει το ΕΣΥ. Η υποχρέωση αυτή των ΥΠΕ περιγράφεται και στις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ. Ο αριθμός αυτών των επισκέψεων θα «αφαιρεθεί» από τον συνολικό αριθμό των αναγκαίων ιατρικών επισκέψεων ασφαλισμένων και ο ΕΟΠΥΥ θα «αγοράζει» ανά περιοχή από ιδιώτες γιατρούς όσες δεν καλύπτει το ΕΣΥ. (Αντίστοιχη πρόταση είχε γίνει και από την προηγούμενη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ενώ μελέτη με τις αναγκαίες ανά περιοχή επισκέψεις ασφαλισμένων είχε εκπονηθεί από το καλοκαίρι του 2014.) Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει ετησίως 12 εκατομμύρια επισκέψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς
. Στις στρεβλώσεις του συστήματος είναι ότι σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ έχουν όσοι γιατροί θέλουν και όχι όσοι χρειάζονται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νομοί χωρίς βασικές ειδικότητες, π.χ. καρδιολόγους ή παιδιάτρους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς καταβάλλοντας 5-10 ευρώ (για απλή συνταγογράφηση).

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ βλέπει θετικά την πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οι νέες συμβάσεις για την αγορά ιατρικών επισκέψεων να γίνονται σε επίπεδο Ιατρικών Συλλόγων. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, είναι «μία επιλογή που θα αφαιρέσει μειονεκτήματα και θα προσθέσει πλεονεκτήματα», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν νομικά υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση, η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης πρόκειται να εξετάσει τις προτεινόμενες αλλαγές, στο πλαίσιο της σύναψης νέων συμβάσεων με τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ. Ο στόχος του οργανισμού είναι αυτές να υπογραφούν μέσα στον Απρίλιο. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προωθεί νέο πλαίσιο κανόνων συνταγογράφησης για τους γιατρούς. Μεταξύ αυτών είναι ο καθορισμός συγκεκριμένων εξετάσεων που θα μπορούν να συνταγογραφούνται από τους γιατρούς ανάλογα με τη διάγνωση και την κατηγορία νόσου (ICD 10) αλλά και το στάδιο της διερεύνησης της νόσου (π.χ. αρχική διερεύνηση ή παρακολούθηση). Παρέκκλιση από τους κανόνες θα επιτρέπεται μόνο κατόπιν τεκμηρίωσης. Ηδη έχει σταλεί στην ΗΔΙΚΑ για εισαγωγή στο σύστημα συνταγογράφησης κατάλογος με τις «απαιτητές» εξετάσεις για τις 20 πιο συχνές κατηγορίες νόσων που καλύπτουν το 50% των εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Eπιπλέον, θα μπουν νέοι κανόνες και στη συχνότητα με την οποία θα πρέπει να γράφονται αυτές οι εξετάσεις και όσοι γιατροί επανειλημμένως δεν τους ακολουθούν, θα ελέγχονται.

Παράλληλα, για τους γιατρούς θα υπολογίζεται το μέσο παραπεμπτικό ανά ειδικότητα και κατηγορία νόσου (ICD10) και κάθε φορά που γιατρός συγκεκριμένης ειδικότητας θα ξεπερνάει κατά 20% το μέσο παραπεμπτικό, θα καταγράφεται η υπέρβαση. Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο κανόνων, όταν ένας ασθενής εισάγεται σε νοσοκομείο, αυτόματα θα κλειδώνει η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων. Για τους νέους κανόνες έχει ληφθεί υπόψη και η γνώμη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η θέση του οποίου είναι ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θα περιμένει και την εφαρμογή τους για τυχόν διαφοροποιήσεις.Έντυπη
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ