2016-03-03 08:53:57
Φωτογραφία για ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΛΛΟΙ 580 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Βlue star 1" μεταφέροντας 580 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο μετέφερε 255 άτομα από τη Χίο και 325 από τη Μυτιλήνη. Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" μεταφέροντας 515 μετανάστες και πρόσφυγες από Λέρο και Κάλυμνο. Το πλοίο που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Κω, Ρόδο, Σύμη Κάλυμνο Λέρο Λειψοί Πάτμο αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά περίπου στις 10:40.

Αυτή τη στιγμή έχουν διατεθεί από τον ΟΛΠ τρεις επιβατικοί σταθμοί αλλά και η πέτρινη αποθήκη για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών που οι περισσότεροι είναι ασφυκτικά γεμάτοι. Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες μόλις φθάσουν στο λιμάνι του Πειραιά προτιμούν να αναχωρήσουν με λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό.


Από χθες λειτουργεί επιπλέον ιατρείο στο χώρο του ΟΛΠ όπου φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες από τον Ιατρικό Σύλλογο και τους με τους Γιατρούς του Κόσμου. Έως αργά χθες είχαν εξεταστεί περισσότερα από 400 παιδάκια πολλά από τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα βρογχίτιδας. Το ιατρείο θα λειτουργεί σε σταθερή βάση και το ωράριο θα είναι από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό. Σημειώνεται ότι πάνω από 1000 πρόσφυγες έφθασαν χθες στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς βρίσκονται εκεί τουλάχιστον 2.500 άτομα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο Γολγοθάς των προσφύγων καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι σε Ειδομένη και Πειραιά, ενώ τραγική είναι η κατάσταση και στα μη οργανωμένα καταλύματα της Αττικής. Στην Ειδομένη, οι πρόσφυγες ξεπερνούν πλέον τις 10.000, με τις συνθήκες παραμονής τους να εγκυμονούν και κινδύνους, αφού σχεδόν παντού έχουν δημιουργηθεί εστίες μόλυνσης. Οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες έχουν να παλέψουν με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες δεν έχουν πια σκηνές και κοιμούνται μέσα στις λάσπες, ενώ το φαγητό και το νερό δεν επαρκούν. Και το πρόβλημα γίνεται οξύτερο καθώς οι διελεύσεις προς τη γειτονική χώρα εξακολουθούν και γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ υπήρξε εκ νέου κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής Ελλάδος - Σκοπίων. Πάντως σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε χθες ο Γιάννης Μουζάλας, τα σύνορα της Ειδομένης δεν πρόκειται να ξανανοίξουν.

Έτσι, ο πρωθυπουργός έθεσε το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τους ελληνικούς στόχους σε σχέση με το προσφυγικό, εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. "H απόφαση της Επιτροπής να ενισχύσει με 700 εκ. ευρώ επιπλέον τις πολιτικές αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης θα ενισχύσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης μας σημαντικά. Η λύση όμως του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι Ευρωπαϊκή", επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Το προσφυγικό θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10:00 το πρωί. Ο κ. Τουσκ βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της περιοδείας του για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό. Τις θέσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό αναμένεται να θέση και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ