2016-03-04 03:07:26
Φωτογραφία για Όχι στο μονομερές κλείσιμο των συνόρων από Τουσκ
Ξεκάθαρο μήνυμα κατά του μονομερούς κλεισίματος συνόρων στην... Ευρώπη και υπέρ της λύσης που προωθούν Βρυξέλλες και Βερολίνο για αντιμετώπιση του προσφυγικού μέσω επαναπροωθήσεων και συνεργασίας με την Τουρκία έστειλε από την Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι μονομερείς ενέργειες χωρίς πρότερο συντονισμό, αν και εθνικά κατανοητές, πλήττουν την αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων, και επισήμανε ότι οι διχόνοιες μεταξύ των κρατών-μελών δεν πετυχαίνουν τίποτα παρά να υπονομεύουν την εμπιστοσύνη.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπογράμμισε ότι «το κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία παραμένει προτεραιότητα», καλώντας μάλιστα εμμέσως την Άγκυρα να αναλάβει δράση ώστε να μειωθούν «γρήγορα» τα σταθερά «ψηλά» νούμερα των αφίξεων στα νησιά.


Παράλληλα, ο κ. Τουσκ στάθηκε στην ανάγκη να αυξηθούν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στην Τουρκία, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη στήριξή του για το ευρωπαϊκό σχέδιο να χαρακτηριστεί η Τουρκία ασφαλής χώρα, που συνεπώς θα μπορεί να δέχεται επιστροφές μεταναστών που απλώς τη χρησιμοποίησαν ως χώρα διέλευσης.

Ο κ. Τουσκ επανέλαβε τη στήριξή του για παραμονή της Ελλάδας στη Ζώνη Σένγκεν, λέγοντας λακωνικά ότι τυχόν έξοδος της χώρας μας δεν μπορεί να είναι «ούτε σκοπός ούτε μέσο» καθότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λύσει την προσφυγική κρίση. «Η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος της Σένγκεν, της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χρησιμοποίησε το βήμα του Μεγάρου Μαξίμου να στείλει αποθαρρυντικό μήνυμα προς όλους τους μετανάστες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη, λέγοντας σκληρά: «Μην έρχεται στην Ευρώπη. Μην πιστεύεται τους διακινητές. Καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν θα είναι χώρα διέλευσης».

Η Ελλάδα θα ζητήσει στη Συνοδό Κορυφής της Δευτέρας να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για την κατανομή και την μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ε.Ε. δήλωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, αποσαφηνίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η χώρα μας δεν θα αναλάβει να στεγάσει μόνιμα περισσότερα άτομα από όσα της αναλογούν με πληθυσμιακά κριτήρια στην Ευρώπη των 28.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει μεν τους χώρους προσωρινής διαμονής για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, όμως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να η μετατρέψει σε «αποθήκη ψυχών», και κάλεσε για επιτάχυνση των «παγωμένων» μετεγκαταστάσεων προς τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε.

Στέλνοντας ένα σκληρό μήνυμα προς τα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που αρνούνται συστηματικά να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις για όσους αρνούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των ηγετών.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι στη Σύνοδο η Αθήνα θα απαιτήσει να υπάρξει άμεση εφαρμογή όχι μόνο των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα, αλλά απευθείας και από την Τουρκία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε εκ νέου το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας, λέγοντας ότι «πρέπει να αναδείξουμε στην Σύνοδο» τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Άγκυρα για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.

Ο κύκλος επαφών του κ. Τουσκ θα συνεχιστεί αργότερα σήμερα στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Αύριο Παρασκευή θα δει τον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ