2016-03-04 09:08:38
Φωτογραφία για ΠΕΙΡΑΙΑΣ: ΠΕΡΙΠΟΥ 2.500 ΑΤΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ
Ασφυκτική είναι η κατάσταση στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά όπου φιλοξενούνται προσωρινά περίπου 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Λόγω του μεγάλου συνωστισμού πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν εγκαταστήσει σκηνές στην πύλη Ε2.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων στους οποίους βρίσκονται από χθες περίπου 2.500 άτομα.

Στο λιμάνι κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 592 πρόσφυγες και μετανάστες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 270 από Χίο και 322 από Μυτιλήνη. Επίσης, στις 8:05 το πρωί κατέπλευσε και το επιβατηγό οχηματαγωγό «Βlue star 2» με 17 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 40 από τη Λέρο.

Στην πύλη Ε2 από σήμερα αναμένεται να εγκατασταθούν δύο μετακινούμενα προκάτ σπίτια προκειμένου να δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά και την εποπτεία του οποίου θα έχει πιθανότατα ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.


Κινητές ιατρικές μονάδες από το Χαμόγελο του Παιδιού και τους Γιατρούς του Κόσμου παρέχουν ήδη ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες. Σύμφωνα με μέλος εθελοντικής οργάνωσης τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά που ταλαιπωρούνται από ιώσεις.

Κοντά στους πρόσφυγες που διαμένουν προσωρινά στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ βρέθηκε χθες και ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο δράσης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το δήμαρχο Πειραιά Π. Μώραλη.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος «we care», που αφορά την παροχή ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων, το οποίο υλοποιείται από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, με τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», πραγματοποιήθηκαν δωρεάν εξετάσεις στους πρόσφυγες, διανεμήθηκαν τρόφιμα και φάρμακα και έγινε εμβολιασμός σε βρέφη, παιδιά και εφήβους έως 16 ετών. Στη δράση συνέδραμαν ο Δήμος Πειραιά, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Για την αντιμετώπιση του όλου προβλήματος, συνέρχεται στις 12:00 το μεσημέρι υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, σε μία προσπάθεια να διαμορφωθεί μία κοινή γραμμή, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, τον κορμό των θέσεων με τις οποίες θα προσέλθει στην Σύνοδο Κορυφής και οι οποίες συνοψίζονται στους εξής άξονες:

Διαχείριση του προσφυγικού

Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες.

Μετεγκατάσταση

Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

Οικονομική βοήθεια

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

Τουρκία

Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ