2016-03-04 19:41:26
Φωτογραφία για Στο ακροατήριο η σκανδαλώδης υπόθεση DePuy – Επιφανείς γιατροί στη λίστα με τους κατηγορoύμενους
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου

 - Virus.com.gr

Για 6 ολόκληρα χρόνια, από το 2000 μέχρι και το 2006, είχαν στήσει ένα πραγματικό πάρτι διασπάθισης του δημόσιου χρήματος σε 114 νοσοκομεία, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με ποσό που ξεπερνά τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Δέκα χρόνια μετά, κι ενώ έχει σχηματιστεί ένας ογκώδης φάκελος για την υπόθεση DePuy (θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson) που αφορά σε υπερκοστολογημένο ορθοπεδικό εξοπλισμό, με «μίζες» σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων, 24 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται σ’ αυτήν παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα κάτσουν Διευθυντικά στελέχη της βρετανικής εταιρείας DePuy μαζί με Έλληνες μεγαλογιατρούς και στελέχη δημοσίων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τα «πιράγχας» πούλαγαν τα υλικά με «καπέλο» άνω του 35% επί της πραγματικής τους αξίας σε νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και της επαρχίας, όπως το ΚΑΤ, το Παπανικολάου και το Αττικόν, δωροδοκώντας και τάζοντας… εξωτικά ταξίδια
. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού που εντοπίστηκε από την έρευνα των ανακριτών διαφθοράς, ο οποίος εκτός από τις υψηλότατες αμοιβές που έλαβε (π.χ. 34.367,17 ευρώ το 2003, 68.000,89 ευρώ το 2004 και 42.634,58 ευρώ το 2005) λάμβανε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα κ.λπ. Αποκαλυπτικό για τη δράση των επιτήδειων είναι ένα e-mail που έστειλε στις 13/11/2000 ένας εκ των κατηγορουμένων προς Βρετανό συγκατηγορούμενό του, στο οποίο αναφέρει επί λέξει: «Όπως γνωρίζεις, αυτά τα λεφτά είναι κίνητρα μετρητών και πληρώνονται καθαρά στους αποδέκτες…», ζητώντας ουσιαστικά το σύνολο του 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2001 προκειμένου να το διανείμει.

Επιφανείς γιατροί στη λίστα με τους κατηγορούμενους

Με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται σε δίκη οι:

– Gary Neil Fitzpatrick, Nicola Jane-Gifford, John Alfred Coppack, Keith Eugene Swallow, Ειρήνη Κυριακίδη και Δέσποινα Φιλίππου, κατηγορούμενοι για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου τελούμενη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, δωροδοκία υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

– Michael John Dormer, Walter Hak, Gregory Mark Franks, κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία στην απάτη από κοινού, ηθική αυτουργία στη δωροδοκία υπαλλήλου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού.

– Παναγιώτης Παπασπύρου, κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε απάτη, άμεση συνέργεια σε δωροδοκία υπαλλήλου και άμεση συνέργεια σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

– Robert-John Dougall, κατηγορούμενος για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου και από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

– Νικόλαος Καραγιάννης, κατηγορούμενος για απάτη κατ’ εξακολούθηση από κοινού σε βάρος του δημοσίου, ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια σε απάτη, από κοινού δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

– Πέτρος Καραγιάννης, κατηγορούμενος για από κοινού ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

– Χρήστος Καραγιάννης, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια σε απάτη, από κοινού δωροδοκία υπαλλήλου και από κοινού ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

– Σπυρίδωνας Φωτεινός και Γεώργιος-Βύρωνας Βλάσσης, κατηγορούμενοι για από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

– Νικόλαος Ευσταθόπουλος, κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε απάτη και παθητική δωροδοκία υπαλλήλου.

– Αλέξανδρος Τουλιάτος, κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε απάτη, παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

– Ευάγγελος Πλάτιας, Παναγιώτης Σουκάκος, Λεωνίδας Συρμάλης, κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

– Κωνσταντίνος Μαλίζος, Γιώργος Παπαχρήστος, Γεώργιος Μπάμπης, κατηγορούμενοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τέλος, το συμβούλιο Εφετών διατάσσει να χωριστεί η δικογραφία για τον Bruce Van Der Merwe, ζητώντας να διενεργηθεί περαιτέρω προανάκριση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο κατηγορούμενος για απάτη, ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει αποβιώσει.

Πηγές: pronews.gr, zoogla.gr,
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ