2016-03-05 00:35:53
Φωτογραφία για Από χίλια κόσκινα οι δαπάνες της Υγείας
Από το "μάτι” δύο επιτροπών του υπουργείου Υγείας- αποτελούμενη από 16 άτομα- θα περνούν πλέον οι δαπάνες της Υγείας, με στενή παρακολούθηση των προϋπολογισμών για το φάρμακο, ώστε να περιοριστούν οι υπερβάσεις στο αντίστοιχο κονδύλι του ΕΟΠΥΥ. Πρώτα στη λίστα της "επιτήρησης” μπαίνουν ταφάρμακα που χορηγούνται από τα δημόσια νοσοκομεία, μετά και τη επιβολή για πρώτη φορά ορίου στην κατανάλωσή τους. 

Ήδη το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη συγκρότηση επταμελούς επιτροπής παρακολούθησης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία και θα "χτυπά καμπανάκι” κάθε φορά που η δαπάνη πρόκειται να εκτροχιαστεί. Την απαρτίζουν μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και ένας σύμβουλος του υπουργού.

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή θα ελέγχει τόσο την ζήτηση νοσοκομειακών φαρμάκων, όσο και τη διακύμανση της δαπάνης, ειδικά στα ακριβά σκευάσματα που δίνονται μέσω των νοσοκομείων, αλλά και την εκτέλεση του προϋπολογισμού
. Η επιτροπή θα συνεδριάζει μεταξύ της 15ης και 20ης ημέρας κάθε μήνα και το πόρισμά της μάλιστα θα παραδίδεται στον υπουργό Υγείας μέχρι το τέλος του συγκεκριμένου μήνα, ενώ η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει στις 7 Μαρτίου στο υπουργείο Υγείας. 

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μέρες αργότερα μετά τη σύσταση άλλης μιας επιτροπής, της εννεαμελούς επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, που θα διαπραγματεύεται με τις φαρμακευτικές εταιρείες τις τιμές των ακριβών και εξειδικευμένων σκευασμάτων, προσπαθώντας να εξασφαλίσει μεγαλύτερες εκπτώσεις, σε μια περίοδο όμως που ήδη πολλές εταιρείες έχουν φθάσει στα όρια της αντοχής τους λόγω των τεράστιων χρεών του δημοσίου (ξεπερνούν σήμερα τα 1,3 δισ. ευρώ) και που η φαρμακευτική αγορά εμφανίζει πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες μετά το πρόσφατο ψαλίδι στις τιμές των σκευασμάτων. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Δημήτριος Γεωργακέλος, καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, την οποία συμπληρώνουν οικονομολόγοι, στελέχη του ΕΟΠΥΥ, του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, φαρμακοποιοί και γιατροί.

Από την πλευρά του ο κλάδος του φαρμάκου παρακολουθεί με αμηχανία τις παραπάνω εξελίξεις, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το αν τελικά το υπουργείο Υγείας θα καταφέρει να βάλει φρένο στις υπερβάσεις, ώστε να μην είναι αναγκασμένος να καλύπτει τη διαφορά στον προϋπολογισμό. Ο σκεπτικισμός για το πόσο θα αποδώσει η επιτροπή παρακολούθησης για τα νοσοκομειακάφάρμακα είναι έντονος, καθώς το όριο των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων πάνω από τo οποίο θα εφαρμόζεται claw back (ο μηχανισμός της αυτόματης επιστροφής) θα είναι 570 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. 

Όπως όμως επαναλαμβάνουν παράγοντες από το χώρο των φαρμακευτικών, ο προϋπολογισμός που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας για την ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται σε 707 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως η απόκλιση ανάμεσα στον προϋπολογισμό και το πλαφόν πληρωμών αγγίζει τα 137 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σύμφωνα με το πιο συντηρητικό σενάριο. Στην ουσία, οι φαρμακευτικές ανεβάζουν τον πήχη των πραγματικών αναγκών των ασθενών στα 740 εκατ. ευρώ, οπότε η επιβάρυνση του claw back για την υπερβάλλουσα δαπάνη ενδέχεται να ξεπεράσει τα170 εκατ. ευρώ.

Από κόσκινο ωστόσο δεν θα περνούν μόνο οι δαπάνες του φαρμάκου, αλλά εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς. Ειδικότερα, μπαίνουν όρια στον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων που θα μπορούν να κάνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αφού δεν θα επιτρέπεται η επανάληψη της ίδιας εξέτασης πριν παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα που θα ορίσει το υπουργείο Υγείας, ενώ ανάλογο "φίλτρο” θα υπάρξει και στα ραντεβού, δηλαδή οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να επισκέπτονται περισσότερες από δύο φορές το μήνα γιατρό της ίδιας ειδικότητας, στο πλαίσιο των 200 δωρεάν επισκέψεων που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί κάθε συμβεβλημένος γιατρός. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ