2016-03-06 19:03:08
Φωτογραφία για Ακόμα περιμένει τα 11 ασθενοφόρα το ΕΚΑΒ Ηπείρου
Όσο γρήγορα προσπαθεί να επεμβαίνει το ΕΚΑΒ για να σώσει ζωές, τόσο αργά κινείται ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων που θα ανανεώσουν τον απαρχαιωμένο και... επικίνδυνο στόλο του.

Τα νέα ασθενοφόρα αναμενόταν να παραδοθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2105 κάτι που όμως δεν έγινε με τη διαδικασία να παραμένει μπλοκαρισμένη από το 2007!

Στα μέσα Νοεμβρίου η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου, διατύπωσε - με έγγραφο που διαβίβασε στο Ε.Κ.Α.Β. ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης- θετική γνώμη για το Σχέδιο Σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης που αφορά την προμήθεια 11 ασθενοφόρων για τις ανάγκες του στην Περιφέρεια Ηπείρου με δυο όμως προϋποθέσεις. Ειδικότερα οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι οι εξής:

α) ότι τα έργα αυτά θα μεταφερθούν στα οικεία Περιφερειακά Προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και

β) ότι κατά τη μεταφορά τους στη νέα προγραμματική περίοδο δεν θα έχουν παραληφθεί οριστικά εκ μέρους της Αναθέτουσας Αρχής.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 658.234,50 ευρώ.

Όλα αυτά σημαίνουν κι άλλες καθυστερήσεις, για έναν διαγωνισμό από τον οποίο η Ήπειρος περιμένει 11 νέα ασθενοφόρα (4 στα Γιάννινα και τα επτά στους άλλους τρεις νομούς) κι αν δεν βρεθεί σύντομα λύση τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρχουν ασθενοφόρα για να κινηθούν με ασφάλεια στους δρόμους και να επιτελέσουν το σπουδαίο έργο τους τα πληρώματα και ο γιατροί του ΕΚΑΒ.

Εντάχτηκε στο νέο ΕΣΠΑ

Η θετική εξέλιξη, αν μπορεί να χαρακτηριστεί τέτοια είναι η ένταξη της προμήθειας τελικά στο νέο ΕΣΠΑ. Μετά τις απαιτούμενες ενέργειες η Περιφέρεια Ηπείρου (Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Ήπειρος) εξασφάλισε χρηματοδότηση και μετέφερε διαχειριστικά την πράξη στο Ε.Π. «Ήπειρος» 2014-2020.

Οι προδιαγραφές των ασθενοφόρων προβλέπουν τη δυνατότητα βασικής υποστήριξης ζωτικών λειτουργιών και μεταφοράς του πάσχοντος και δυνητικά (σε έκτακτες περιστάσεις) μεταφορά και υποστήριξη δύο ασθενών. Διασφαλίζονται επιπροσθέτως οι μικρότερες δυνατές εξωτερικές διαστάσεις που να καθιστούν τα οχήματα ευέλικτα στην κίνηση σε πόλεις και να τους επιτρέπουν τη διέλευση ή στροφή από δρόμους στενούς ή ημιαποφραγμένους από σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Μεγάλο πρόβλημα και στην Ήπειρο

Τον περασμένο καλοκαίρι, με το διαγωνισμό ήδη «μπλοκαρισμένο», ο Διευθυντής της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ, Βασίλης Παπαδιώτης, δήλωνε ότι σε περίπτωση που μέχρι το καλοκαίρι δεν γίνει η παραλαβή των νέων ασθενοφόρων το πρόβλημα θα είναι μεγάλο. Η ίδια άποψη ισχύει και σήμερα. Φυσικά, κάθε δωρεά, όπως αυτή που έγινε από τη «Δωδώνη» και όλους τους κτηνοτρόφους-συνεργάτες της με την μοτοσικλέτα, είναι ευπρόσδεκτη και αναγκαία. Αρκεί να θυμίσουμε ότι η τελευταία προσθήκη επτά νέων οχημάτων για την Ήπειρο έγινε το 2008 με τη δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όμως κι αυτά κλείνουν επταετία και έχουν «γράψει» πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα. Για τα παλιότερα που χρονολογούνται από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τα σχόλια είναι περιττά, έχουν ...φάει τα ψωμιά τους προ πολλού και συντηρούνται με υψηλό κόστος και μικρή συνεισφορά στην καθημερινή δράση του ΕΚΑΒ. Αυτά έπρεπε να αποσυρθούν εντός μετά από μια πενταετία και πάνε για δεκαετία...

Υπάρχουν και ορισμένα προ του 2004 που από καιρό θα έπρεπε να καταλήξουν στην ανακύκλωση...

Το ΕΚΑΒ στο νομό Ιωαννίνων διαθέτει 12 ασθενοφόρα και κινητές μονάδες και τρεις μοτοσικλέτες.

Τα τέσσερα ασθενοφόρα είναι από τη δωρεά των εφοπλιστών το 2008 και σηκώνουν το βάρος και των μακρινών διακομιδών, όμως κι αυτά ξεπέρασαν προ πολλού τις 100.000 χιλιόμετρα και οι ζημιές δεν λείπουν.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ