2016-05-04 19:02:17
Φωτογραφία για ΧΑΪΝΣ : ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ!
Mεγάλη συνέντευξη στο eurohoops.net παραχώρησε ο πρώην σέντερ του Ολυμπιακού, Κάιλ Χάινς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ :

– Κάιλ, πως νιώθεις με το βραβείο του καλύτερου αμυντικού που επιτέλους κατέληξε στα χέρια σου;

“Είναι μια πραγματική τιμή για μένα αυτό το βραβείο! Το γεγονός ότι η επιλογή προέρχεται από τους προπονητές της Ευρωλίγκας, αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο επίτευγμα. Με τόσους πολλούς σπουδαίους αμυντικούς στην Ευρωλίγκα την φετινή σεζόν, το να είσαι αυτός που αναγνωρίζουν περισσότερο οι κόουτς ανάμεσά τους, είναι μεγάλη τιμή. Είμαι χαρούμενος που έχω μοιραστεί πλέον το βραβείο του καλύτερου αμυντικού με παίκτες θρύλους που το έχουν κερδίσει τα προηγούμενα χρόνια”.

– Έχεις κάνει μια σπουδαία σεζόν. Σκοράρεις με το καλύτερο ποσοστό ever στα δίποντα και μόνο στη Μπάμπεργκ είχες μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων, από ότι φέτος. Ποιο είναι το κλειδί για μια τόσο παραγωγική σεζόν;


“Είχαμε πολλούς τραυματισμούς στις θέσεις των ψηλών και έτσι πήρα πιο σημαντικό ρόλο. Παίζω περισσότερο χρόνο. Είναι η δεύτερη σεζόν που παίζουμε με τον ίδιο κόουτς και έχουμε χτίσει καλύτερη χημεία. Είναι για μένα πιο εύκολο να δείχνω τον πραγματικό μου εαυτό στο παρκέ”.

– Φέτος, το ρόστερ είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο, που έχεις καθοριστικό ρόλο. Μοιάζει με το ρόλο που είχες την δεύτερη σεζόν σου στον Ολυμπιακό. Είναι το σημαντικότερο στοιχείο, ώστε να παίζεις στο επίπεδο που σε έχουμε συνηθίσει;

“Μοιάζει πολύ με την δεύτερη σεζόν μου στον Ολυμπιακό ο ρόλος μου φέτος, έχεις δίκιο. Είχα πολλές ευθύνες όταν έφυγε ο Τζόι από την ομάδα, που με χρειάστηκε περισσότερο. Προσπαθώ να ανταποκρίνομαι. Μου αρέσει να έχω ευθύνες. Παίζει ρόλο και η εμπειρία που είχα με τον Ολυμπιακό κι έτσι μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις που έχει φέτος από μένα η ΤΣΣΚΑ”.

– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές σε σχέση με τις ομάδες της ΤΣΣΚΑ τα δύο προηγούμενα χρόνια και ποιο πιστεύεις ότι ήταν το πιο σημαντικό πρόβλημα ή ο λόγος που δεν τα καταφέρατε στα προηγούμενα φάιναλ φορ;

“Η μεγαλύτερη διαφορά είναι πως έχουμε πολύ πιο ξεκάθαρους ρόλους. Ο κόουτς Ιτούδης κάνει σπουδαία δουλειά και μας βοηθάει πολύ. Τις προηγούμενες σεζόν όλοι έλεγαν πως είχαμε φοβερούς παίκτες, αλλά παίζει ρόλο και πως μοιράζεις την μπάλα, πως λειτουργείς ως ομάδα. Είμαστε πιο ταπεινοί και αυτό είναι πλεονέκτημα.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα; Μάλλον η νοοτροπία μας, το μυαλό μας. Παίζαμε καλά για 35 ή 39 λεπτά και στο τέλος πάντα κάτι γινόταν. Άρα το μεγαλύτερο κλειδί είναι να μείνουμε αποτελεσματικοί ως το τέλος. Είναι μονά παιχνίδια μιας βραδιάς τα φάιναλ φορ, είναι εντελώς διαφορετική ιστορία με τα άλλα παιχνίδια της σεζόν. Όλες οι λεπτομέρειες μετράνε. Μια κατοχή μπορεί να κρίνει τα πάντα, ένα ριμπάουντ, ένα λάθος, ένα εύστοχο σουτ”.

– Αν δεν έχω χάσει το μέτρημα, πας σε πέμπτο διαδοχικό φάιναλ φορ! Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η εμπειρία στα ματς τίτλου; Μόνο εσύ και ο Μίλος έχετε αυτή την επίδοση από τους πρωτοκλασάτους μαζί με Βορόντσεβιτς και Χριάπα!

“Όντως!Ο Μίλος παίζει την καλύτερη σεζόν του για μένα. Είναι πιο ηγετικός, πιο ώριμος. Τον βοήθησε η εθνική Σερβίας και οι επιτυχίες που είχε εκεί ως αρχηγός πια. Η εμπειρία είναι πολύ σημαντική, το να ξέρεις πως να αντιδράσεις. Κάθε φορά που πας σε ένα φάιναλ φορ, νιώθεις πιο άνετα”.

– Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή που είχες ως τώρα σε φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας;

“Η καλύτερη στιγμή ήταν σίγουρα στην Κωνσταντινούπολη! Ο τρόπος που επιστρέψαμε και κερδίσαμε ήταν απίστευτος! Τον δεύτερο τίτλο με τον Ολυμπιακό, τον ευχαριστήθηκα περισσότερο, ένιωσα την κυριαρχία μας στο Λονδίνο. Η χειρότερη στιγμή ήταν ο περσινός ημιτελικός με τον Ολυμπιακό. Είμασταν η καλύτερη ομάδα, ήταν η ευκαιρία μας. Είχαμε την διαφορά στα τελευταία λεπτά και χάσαμε στο τέλος. Ήταν πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό συναίσθημα”.

– Τρινκιέρι Φλέμινγκ, Ιβκοβιτς, Μπαρτζώκας, Μεσίνα, Ιτούδης! Πες μου το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο για τον καθένα από αυτούς.

“Ο Φλέμινγκ είναι πολύ καλός προπονητής και του αρέσει να δίνει ελευθερίες στους παίκτες του και παράλληλα να τους κάνει την ζωή πιο εύκολη με τα Plays του. Το πάθος του Τρινκιέρι και η εξυπνάδα του, είναι σπουδαία! Είναι ικανός να κάνει μεγάλα πράγματα ακόμα και σε όχι τοπ ομάδες. Ο Ίβκοβιτς είναι τόσο έμπειρος και τόσο σοφός. Όταν του μιλάς, νιώθεις διαφορετικά. Είναι πολύ έξυπνος και ότι λέει, έχει μεγάλη αξία. Ο Μεσίνα δίνει τεράστια σημασία στις λεπτομέρειες. Δίνει σημασία στα πάντα, λες και είναι επιστήμονας!

Καταλαβαίνει τα πάντα για το παιχνίδι, ότι μπορεί να φανταστεί ένας μπασκετικός νους. Ο Μπαρτζώκας είναι ήρεμη δύναμη. Είναι εξαιρετικός στο να φτιάχνει ομάδες, να παίρνει το καλύτερο από τους παίκτες του και έχει καλές ιδέες για το μπάσκετ. Είναι σίγουρα ένας από τους τοπ ανερχόμενους κόουτς στην Ευρώπη. Ο Ιτούδης είναι πανέξυπνος, έχει αυτοπεποίθηση και πολύ μεγάλο πάθος για το μπάσκετ. Μας βοηθάει πάρα πολύ και ξέρει πως να παίρνει το μάξιμουμ από τον καθένα ξεχωριστά για το συμφέρον της ομάδας”.

– Γνωρίζετε πολύ καλά την Λοκομοτίβ και από την VTB. Ποια είναι τα κλειδιά του ημιτελικού;

“Είναι πολύ ιδιαίτερη ομάδα. Μοιράζουν σπουδαία την μπάλα, σουτάρουν πολύ καλά από την περιφέρεια, δημιουργούν πολύ καλά. Στην άμυνα είναι ικανοί να αλλάζουν στα σκριν κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση. Το μεγαλύτερο κλειδί είναι να μείνουμε συγκεντρωμένοι και απλά να παίξουμε το παιχνίδι μας, όπως κάνουμε όλη την σεζόν. Είναι καλοί στο να χαλάνε το παιχνίδι των αντιπάλων τους, πρέπει να το προσέξουμε. Δεν είναι μια τυπική ομάδα”.

– Ποιοι είναι οι κορυφαίοι παίκτες στην Ευρωλίγκα φέτος, χωρίς να υπολογίζουμε συμπαίκτες σου στην ΤΣΣΚΑ!

“Αν δεις τις ομάδες στο φάιναλ φορ, όλοι έχουν παίκτες που έχουν κάνει σούπερ σεζόν. Ο Ντιλέινι κάνει τρομερή σεζόν, όπως και ο Ράντολφ. Ο Μπουρούσης κάνει απίστευτη σεζόν, έχω χάσει το μέτρημα στα MVP που έχει κερδίσει ως τώρα! Επίσης, έχουν πολύ δυναμικά γκαρντ που κάνουν ζημιές. Η Φενέρμπαχτσε έχει τον Βέσελι, τον Μποκγντάνοβιτς. Ο Ούντοχ επίσης κάνει εντυπωσιακή σεζόν. Έχει την ποιότητα, έκανε το ρεκόρ στα μπλοκ και είναι πολύ αποτελεσματικός σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού”.

– Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ολοκλήρωσε την καριέρα του στην Ευρωλίγκα πρώτος σε πολλές στατιστικές κατηγορίες και με πολλές επιτυχίες. Πως τον έζησες ως αντίπαλος;

“Έχω μεγάλο σεβασμό στον Διαμαντίδη ως παίκτη αλλά και ως άνθρωπο. Ίσως είναι ο παικτης που έχω παίξει περισσότερο αντίπαλος από κάθε άλλον στην καριέρα μου! Μπορεί να έχουμε παίξει και 25-30 φορές αντίπαλοι! Όποτε έχω την ευκαιρία, του μιλάω και έχουμε κάνει καλές συζητήσεις. Τον θαυμάζω ως παίκτη και για την επιρροή που είχε στο μπάσκετ. Είναι στενόχωρο που σταματάει, αλλά όσα έχει κάνει θα μείνουν στην ιστορία. Είναι από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην ιστορία της Ευρωλίγκας, αξίζει κάθε τιμή και βραβείο, όλες τις όμορφες στιγμές και την αναγνώριση που ζει την φετινή σεζόν”.

– Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός πλέι οφ. Ως ουδέτερος παρατηρητής, τι πιστεύεις ότι έφταιξε; Έχει υπάρξει ενδιαφέρον από την πλευρά της πρώην ομάδα σου ή έστω κάποια επικοινωνία από το καλοκαίρι του 2013 που έφυγες;

“Το πιο σημαντικό είναι πως βρέθηκαν σε πολύ, πολύ δύσκολο γκρουπ. Ο καθένας μπορούσε να την πατήσει. Όλες οι ομάδες ήταν καλές. Το πιο δύσκολο γκρουπ στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Είχαν πολλούς τραυματισμούς. Ο τραυματισμός του Γιανγκ τους έβαλε σε δύσκολη θέση, ήταν δύσκολο να βρουν έναν ισάξιο αντικαταστάτη. Ήταν αντικειμενικά πολύ δύσκολο, ιδίως όσο περνούσε ο καιρός. Ο Παπανικολάου δεν πρόλαβε να δώσει όσα ήθελε. Πολύ σημαντικός ήταν και ο τραυματισμός του Λοτζέσκι, που δίνει πάρα πολλά στην επίθεση.

Ήταν κακή συγκυρία και συνδυασμός πραγμάτων. Όποτε παίζουμε αντίπαλοι, πάντα μιλάμε με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Πάντα δείχνω σεβασμό για όσα έχω περάσει στην ομάδα και όσα μου έχουν προσφέρει. Ο Ολυμπιακός θα είναι για πάντα ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς μου. Μου έδωσαν την ευκαιρία να παίξω στο τοπ επίπεδο και με πίστεψαν, όταν καμία άλλη ομάδα δεν το είχε κάνει. Ο Ολυμπιακός θα είναι πάντα στην καρδιά μου”.

– Ξέρω ότι γνωρίζεις τον Γιάννη. Κάποιοι λένε ότι θα γίνει σούπερ σταρ, κάποιοι άλλοι μέγκα σταρ, κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ικανός ακόμα και να… αλλάξει κάποιους από τους κανόνες του μπάσκετ. Ποια η γνώμη του Κάιλ για τον Greek Freak;

“Ο Γιάννης! Είναι τόσο μοναδική κατάσταση και περίπτωση! Τον έβλεπα να παίζει στην Β’ κατηγορία της Ελλάδας και τώρα τον βλέπω τι κάνει στο ΝΒΑ… Η προοπτική του δεν έχει όρια. Πόσο καλός θα γίνει; Θα σου εγώ. Όσο καλός θέλει!

Δεν υπάρχει όριο για αυτό το παιδί. Από αυτόν εξαρτάται! Μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις, μπορεί να πασάρει σπουδαία, μπορεί να κάνει τα πάντα στο παρκέ. Είναι τόσο νέος. Επίσης, είναι πολύ ταπεινός τύπος και δουλεύει πάρα πολύ. Είμαι πολύ χαρούμενος τόσο για τον ίδιο όσο και για όλη την οικογένεια. Ο Θεός του έχει δώσει τα πάντα! Είναι απίστευτο ταλέντο”.

– Τι είναι καλύτερο στο σύγχρονο μπάσκετ, να είσαι σέντερ 1.98 ή πλέι μέικερ 2μ.11?

“Χαχα (πολλά γέλια)! Φίλε, είναι πολύ καλύτερο να μπορείς να παίζεις πλέι μέικερ και να είσαι 2μ.11, από το να είσαι στο ύψος μου και να παίζεις σέντερ, πίστεψέ με”!
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ