2016-05-04 18:58:41
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη, μεταξύ άλλων τόνισε:

Αυτή η εβδομάδα, είναι η εβδομάδα - θέλουμε και εργαζόμαστε όλοι για αυτό - των τελικών διαπραγματεύσεων. 

Υπάρχει το ζήτημα της απαίτησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για προληπτικά μέτρα. Εμείς έχουμε κάνει ξεκάθαρο, ότι για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

Οι τυπικοί λόγοι, είναι ότι δεν μπορείς να νομοθετείς υπό αίρεση. Οι ουσιαστικοί λόγοι, που έχουν σχέση και με τους τυπικούς, είναι ότι έτσι διαμορφώνεις μια σειρά συνθήκες σε σχέση με την οικονομία οι οποίες δεν σε ευνοούν, μιλάμε για το 2019.

Το ζήτημα αυτό έχει να κάνει με τις αξιολογήσεις. Κάθε φορά που γίνεται μια αξιολόγηση βλέπεις τι γίνεται, τι μέτρα επιπλέον πρέπει να πάρεις - αν θα πρέπει να τα πάρεις - γιατί  διαφορετικά προχωράς σε διαδικασίες στην οικονομία μιας αυτοεπιβεβαιούμενης προφητείας.


Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία, γιατί μιλώντας για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι δεν θα πιαστούν οι στόχοι. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται καμία θεσμοθέτηση. Η συμφωνία προβλέπει τις διαδικασίες της αξιολόγησης.

Το ζητούμενο είναι να αντισταθμιστούν τα μέτρα, με ενδυνάμωση του ίδιου του κοινωνικού κράτους και ενδυνάμωση μιας αναπτυξιακής πορείας.

Επειδή μας λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενάντια στην επιχειρηματικότητα, τους απαντάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενάντια στο υπερκέρδος και στην υπερεκμετάλλευση και όχι ενάντια στις προσπάθειες που γίνονται στο επιχειρείν.

Στη συμφωνία που υπογράφηκε πέρσι τον Ιούλη, τα μέτρα τα οποία προβλέπονται για την επόμενη τριετία, είναι 5,4 δισ. ευρώ. Να θυμίσουμε πως το πρώτο μνημόνιο θεσμοθέτησε μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ και το δεύτερο μνημόνιο μέτρα 12 δισ. ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα είναι καλά τα πράγματα. Τα πράγματα είναι πολύ σκληρά. Έχουμε επιλέξει ένα δρόμο, αλλά όποιος λέει να γίνει κάτι το αντίθετο, μια άλλη πρόταση, ας το πει, όμως εγώ δεν ακούω καμία.

Εμείς λέμε, ότι η Ελλάδα είναι εντάξει,  με βάση τη συμφωνία, απέναντι στις υποχρεώσεις της. Λέμε ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα, τα στοιχεία το αποδεικνύουν, η δυναμική τους  θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η συμφωνία που υπογράφηκε πέρσι έχει και τους μηχανισμούς αναπροσδιορισμού, στο βαθμό που δεν πιάνονται οι στόχοι, οι οποίοι όμως πιάνονται.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ