2016-06-08 23:07:53
Φωτογραφία για Συνεχίζει να διχάζει η εκκαθάριση δαπανών στον ΕΟΠΥΥ
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου 

- Virus.com.gr

Στοιχεία για το ρυθμό ενταλματοποίησης των πληρωμών Ιανουρίου των παρόχων ιδιωτικής υγείας, με βάση τη νέα διαδικασία ελέγχου και αποζημίωσης (στο 100% των εκκαθαρισμένων υποβολών τους), ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, επιχειρώντας να τους καθησυχάσει με αφορμή τις επισχέσεις εργασίας που ξεκίνησαν οι συμβεβλημένοι γιατροί.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζονται, μέχρι και την Τρίτη 7 Ιούνιου ο Οργανισμός είχε προωθήσει προς τις τράπεζες τις αποζημιώσεις για 4.000 γιατρούς, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 75% επί του συνόλου τους, καθώς και αποζημιώσεις για 1.700 φυσικοθεραπευτές, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στο 81% επί του συνόλου τους. Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διαβεβαιώνει σχετικά πως «ο σχεδιασμός του προγράμματος πληρωμών, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση την έκδοση ενταλμάτων αποζημίωσης προς τους παρόχους», σημειώνοντας πως η διαδικασία αυτή ήδη ξεκίνησε για τις Ιδιωτικές Κλινικές.


Οι πάροχοι από την πλευρά τους συνεχίζουν να εμφανίζονται δύσπιστοι, πάντως, ενώ δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη νέα διαδικασία ελέγχου και αποζημίωσης, η οποία οδηγεί σε υψηλότατες περικοπές των αποζημιώσεων – συχνά χωρίς υπαιτιότητα των παρόχων. Για το ζήτημα αυτό παρενέβη μόλις χθες για πολλοστή φορά η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ (εδώ), ενώ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) εκφράζει τη δυσαρέσκειά του.

«Στην εκκαθάριση του Ιανουαρίου του 2016 προέκυψαν διάφορα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στο σώμα των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών που έχουν να κάνουν με τα κενά του συστήματος καταχώρησης των παραπεμπτικών (ε-δαπυ), καθώς είναι αρκετοί οι παράμετροι που έπρεπε να υπολογιστούν για συνεδρίες φυσικοθεραπείας που δεν εκτελούνται άπαξ, αλλά έχουν μια χρονική διάρκεια»τονίζει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΣΦ, Πέτρος Λυμπερίδης. Όπως αναφέρει επιπλέον «η παντελής έλλειψη υποτυπώδους ελέγχου στα κατατεθειμένα παραπεμπτικά από περιφερειακές διευθύνσεις που είχαν αποδεδειγμένα αυξημένο όγκο εργασίας, δημιούργησε στρεβλώσεις όσον αφορά τις καταθέσεις (π.χ. ειδικών γνωματεύσεων στις φυσικοθεραπείες κατ΄ οίκον, όπου εδώ θα πρέπει να αναφερθεί και η συνυπευθυνότητα των ελεγκτών ιατρών που δεν έπρεπε να θεωρούν τέτοια παραπεμπτικά)».

Τα προαναφερόμενα προβλήματα μεταξύ άλλων, αφήνουν εκατοντάδες παρόχους που καταφεύγουν σε ενστάσεις, απλήρωτους για το Γενάρη, ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του Ιούνη κι ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2010.

Στο μεταξύ, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ καλεί τους ασφαλισμένους να αναφέρουν τυχόν περιστατικά παράλειψης υπηρεσίας των συμβεβλημένων γιατρών του Οργανισμού, καλώντας στα τηλέφωνα: 210 8110603 – 210 8110604 – 210 8110613. Ζητάει, παράλληλα, από τους γιατρούς που κηρύσσουν επίσχεση εργασίας να την κοινοποιούν ρητά και ενυπόγραφα με υπεύθυνη δήλωση προς τη Δ/νση Συμβάσεωνστο fax 210-8110635, καθώς και στην κατά τόπο αρμόδια ΠΕ.ΔΙ., για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ