2016-06-12 15:21:16
Φωτογραφία για Υπ. Αρμοστεία: Κρίση αλληλεγγύης στο προσφυγικό
Έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και μη τήρηση των συμφωνηθέντων από θεσμικά όργανα, διαπιστώνει η Λειτουργός Ενημέρωσης της Αντιπροσωπείας στην Κύπρο, Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Αιμιλία Στροβολίδου.

Σε συνέντευξή της στο SigmaLive η κ. Στροβολίδου δηλώνει ακόμη, ότι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για μετεγκατάσταση 160.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ελλάδα μέσα σε διάστημα δύο χρόνων, εκτελείται σε ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Αρκεί να σημειωθεί, ότι κάτω από 2000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η κ.Στροβολίδου, ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνεται δίκαιη κατανομή των ανθρώπων από χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες πιέσεις. Μόνο στη Γερμανία, είπε, οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Ως εκ τούτου, η απορρόφησή τους είναι πολύ δύσκολη, προσθέτει.

"Δεν είναι μόνο κρίση αριθμών αλλά και κρίση αξιών, καθώς δεν υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών", λέει.


Η ίδια, πάντως, είναι αισιόδοξη και ευελπιστεί ότι με την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, η κρίση θα είναι διαχειρίσιμη.

Εκδηλώσεις και στην Κύπρο για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί προβολή ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων και το «Ελπίδας Κύματα», των Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, Πάμπου Χαραλάμπους και Γιώργου Βασιλείου, σε συνεργασία με το Sigmalive.

Το ντοκιμαντέρ «Ελπίδας Κύματα – Κανείς δεν βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από τη στεριά», εστιάζεται στο φαινόμενο της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα και στις συνέπειές της, ιδίως για τους ανθρώπους και τις χώρες που επηρεάζονται άμεσα από αυτό. Γυρισμένο στο ελληνικό νησί της Λέσβου, αποτελεί υπόδειγμα ανάδειξης της συμβολής των εθελοντών και τοπικών κοινωνιών και του τιτάνιου έργου που επιτελούν στη διάσωση ανθρωπίνων ζωών και παροχή άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών στους πρόσφυγες που αφικνούνται καθημερινά κινδυνεύοντας την ζωή τους, θύματα ασυνείδητων παράνομων διακινητών, εκ των οποίων τα μεγαλύτερα είναι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 14 Απριλίου.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ