2016-06-14 10:46:02
Φωτογραφία για Ομολογία Ξανθού: Πώς φτώχεια και γραφειοκρατία “στεγνώνουν” τα νοσοκομεία από υλικά
Από τα νοσοκομεία λείπουν γάζες, σύριγγες, καθετήρες και κάθε είδους υγειονομικό υλικό, ενώ έχουν δοθεί μόλις 350 εκατ. ευρώ από το συνολικό κονδύλι 1,156 δισ. που προβλέπεται στον ετήσιο προϋπολογισμό.

IATRONET

Γραφειοκρατία και έλλειψη πόρων έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα ομαλής τροφοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων με το αναγκαίο υλικό.

Η οικονομική στενότητα έχει δώσει τη “χαριστική βολή” στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία καλούνται να λειτουργήσουν με ελλείψεις σε γάζες και κάθε είδους φθηνό υγειονομικό αναλώσιμο.

Την κατάσταση αυτή παραδέχτηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο “Βήμα”, ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ότι – από την αρχή του έτους – έχουν διατεθεί στα νοσοκομεία 350 εκατομμύρια ευρώ, έναντι συνολικού προϋπολογισμού 1,156 δισεκατομμυρίου.

Αυτό σημαίνει ότι με σχεδόν συμπληρωμένο το μισό του έτους, η ροή πόρων είναι της τάξης του 25%. Ο υπουργός, ωστόσο, ανέφερε ότι επίκειται διάθεση άλλων 120 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που καλύπτει το 41% του ετήσιου προϋπολογισμού.


“Είμαστε πίσω και θα προσπαθήσουμε στο επόμενο εξάμηνο να ενισχυθεί η απόδοση αυτών των πόρων”, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, δίνοντας, όμως, μία άλλη διάσταση στο θέμα της χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στα νοσοκομεία υπάρχουν σήμερα ταμειακά διαθέσιμα 250 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν!

Πώς γίνεται να υστερεί το σύστημα σε πόρους και να έχει και αυτό το μεγάλο περίσσευμα; Ο κ. Ξανθός εξηγεί:

“Το σύστημα έχει τρομερές δυσλειτουργίες. Όταν δίνεται από έναν προμηθευτή κάποιο υλικό σε ένα νοσοκομείο με τη χαμηλότερη τιμή, η εν λόγω τιμή καθορίζει στη συνέχεια όλη την υπόλοιπη αγορά, δημιουργώντας στρεβλώσεις και δυσκολίες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην προωθούμε οι ενταλματοποιήσεις, να μην εγκρίνονται εντάλματα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να υπάρχουν λοιπόν αναξιοποίητα χρήματα στα ταμεία των νοσοκομείων”.

Λογιστήριο

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ένα βαθύτερο θέμα, το οποίο ξεπερνά την εκταμίευση και τη ροή της κρατικής χρηματοδότησης.

Είναι συνολικά ζήτημα αναδιοργάνωσης όλου του συστήματος και του λογιστηρίου των νοσοκομείων. Για τον λόγο αυτό, ετοιμάζεται μία νομοθετική παρέμβαση, η οποία εκτιμάται ότι θα εξομαλύνει την κατάσταση.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν ελλείψεις σε φτηνό υγειονομικό υλικό, όπως γάζες, σύριγγες και καθετήρες, την ώρα που στο σύστημα συνεχίζουν να υπάρχουν θύλακες σπατάλης και προκλητής ζήτησης.
ΔΗΜ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ