2016-06-14 14:21:23
Φωτογραφία για Αυτή είναι η γυναίκα που βρίσκεται πάντα δίπλα στον Τραμπ [photo]
Κάθε εμφάνισή του γίνεται αντικείμενο σχολιασμού και όχι άδικα. Εξωφρενικές ρατσιστικές δηλώσεις, περίσσιο θράσος, είχε πει πως θα είναι «ο καλύτερος πρόεδρος που δημιούργησε ο Θεός» και πλούτος. Ολα στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο άνθρωπος που σε κάθε του βήμα υποστηρίζει πως θα «διορθώσει» τα λάθη της Αμερικής, ανάμεσά τους μεταναστευτικό και ενεργειακή στρατηγική για την οικονομία.

Εχει φανατικούς οπαδούς και φανατικούς αντίμαχους. Οι άνθρωποι που είναι δίπλα του στο δρόμο για τον Λευκό Οίκο τον υπερασπίζονται σε κάθε ευκαιρία και καταστρώνουν την πολιτική του στρατηγική. Κάπου εκεί βρίσκονται και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την εκστρατεία του -όσοι, δηλαδή έχουν απομείνει, μιας και ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν διστάζει να μην χορηγεί άδειες σε όσους θεωρεί πως κάνουν ανακριβή κάλυψη των εκστρατειών του.

Πίσω από κάθε βήμα του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται η Sara Murray, δημοσιογράφος του CNN.


Από το πρωί μέχρι το βράδυ η Sara «κυνηγά» τον δισεκατομμυριούχο σε όλες τις πολιτείες. Σε συνεντεύξεις, σε εκδηλώσεις, σε προεκλογικές εκστρατείες. Παντού.

Η δουλειά της είναι ασταμάτητη, κουραστική και γεμάτη απογοητεύσεις, μιας και δεν είναι σε θέση να έχει προσωπική ζωή. Πέρα από αυτά, όμως, όπως λέει «η συγκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας αξίζει τον κόπο».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, που καλύπτει προεκλογική εκστρατεία. Για χάρη της Wall Street Journal είχε «τρέξει» με τον Μιτ Ρόμνεϊ, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών μέχρι τις εκλογές του 2012.

Μετά από 4 χρόνια στην αμερικανική εφημερίδα, αναζήτησε αλλού στέγη, με το CNN να ανοίγει τις πύλες του πολιτικού ρεπορτάζ γι΄ αυτή.

«Οταν το CNN με προσέλαβε ως πολιτικό ρεπόρτερ, το πλάνο ήθελε να με βάζει στους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους, διότι είχα δουλέψει και προηγουμένως σε αυτό το πεδίο. Ξέραμε πως πιθανότατα θα ήταν ένας μεγάλος χώρος, ωστόσο, περιμέναμε να δούμε και πως θα διαμορφωθεί», λέει η Sara, όπως σημειώνει το cosmopolitan.co.uk από την εκπομπή Get Tha Life και συνεχίζει:

«Μου έδωσαν ένα σωρό υποψήφιους να καλύπτω: τον John Kasich στο Οχάιο, τον Scott Walker στο Ουισκόνσιν και τον Rick Perry στο Τέξας».

«Στο CNN αγνοούσαμε κάπως τον Τραμπ. Σκεφτήκαμε πως ήταν κάποιου είδους μιντιακό τέχνασμα μέχρι που έγινε απολύτως σαφές πως πρόκειται να συμμετάσχει στην κούρσα της ρεπουμπλικανικής διαδοχής», προσθέτει.

Οταν οι υπεύθυνοι του αμερικανικού δικτύου αποφάσισαν να την βάλουν να καλύπτει τον Τραμπ, η Sara δεν το πίστευε.

«Εννοείς μερική απασχόληση, έτσι δεν είναι; Εχω ακόμα και τους άλλους υποψηφίους, έτσι δεν είναι;», αναφέρει η 30χρονη δημοσιογράφος και θυμάται να της λένε: «Πιστεύουμε πως ο Τραμπ θα είναι μια μεγάλη ιστορία».

Και κάπως έτσι η Sara βρέθηκε να ακολουθεί τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οπως λέει, αμέσως μετά την κούρσα του περυσινού Ιουνίου, ήταν σε μια προσωπική σύγκρουση, μιας και αισθανόταν πως δεν είχε αρκετό χρόνο να καλύψει τους άλλους υποψηφίους -που τότε νόμιζε πως το «είχαν» με τις εκλογές. Τότε, όλοι πίστευαν πως ο Scott Walker ήταν αυτός που θα κέρδιζε την Αϊόβα.

«Ολο το περασμένο καλοκαίρι, υπήρχε η πρόβλεψη πως ο Τραμπ θα ήταν το θέμα του μήνα, μετά έγινε το θέμα του καλοκαιριού. Οταν το καλοκαίρι τελείωσε, υπήρχε διάχυτη η αίσθηση του πανικού στις άλλες εκστρατείες. Δεν πήρε πολύ στους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πως ο Τραμπ κάτι πυροδοτούσε στο εκλογικό σώμα, που δεν περίμεναν και δεν πίστευαν», υποστηρίζει η Sara.

Η προσέγγιση στην εκστρατεία του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία έγινε από μια διαφορετική οπτική. Ο ίδιος ταξιδεύει με το χρυσό του αεροπλάνο, με τον Τύπο να είναι διαχωρισμένος και να τον κυνηγάει. Πετά, πάει σε μια εκδήλωση και το ίδιο βράδυ επιστρέφει στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

«Οταν κάλυπτα άλλες εκστρατείες, γνώριζα τους ανθρώπους. Στο τέλος της ημέρας, συζητούσαμε με τους συμβούλους κάθε πολιτικού για μια-δυο ώρες. Ολοι στις εκστρατείες τρώνε και πίνουν στα ίδια μέρη. Ετσι, παίρνεις και πιο εύκολα πληροφορίες. Ο Τραμπ έχει τους δικούς του ανθρώπους από την εταιρεία, κανείς δεν τους του ήξερε», υπογραμμίζει.

Η Sara θυμάται πως τους πρώτους έξι μήνες της εκστρατείας, οι συνεντεύξεις μαζί του ήταν λιγότερο τυπικές. Υπήρχε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων ΜΜΕ μετά από αυτόν και εύκολα μπορούσε να του πάρω ένα σχόλιο, πηγαίνοντας σε μια εκδήλωση. Από τη στιγμή, όμως, που βρέθηκαν δίπλα του άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας, όλα άλλαξαν. Πλέον, δεν μπορεί να τον κρατήσει έστω και για λίγο στην άκρη για να του μιλήσει.

Η μέρα της είναι γεμάτη. Ξυπνάει περίπου στις 5 το πρωί, για να προλάβει την πτήση των 7. Κάθε φορά, ανεξαρτήτως προορισμού, προσπαθεί μόλις φτάνει να πηγαίνει για τρέξιμο ή γυμναστήριο.

«Οταν οδηγώ από το αεροδρόμιο, στέλνω μηνύματα και κάνω τα πρώτα τηλεφωνήματα της ημέρας. Πάω στο ξενοδοχείο και κάνω ντους.

Μόλις είμαι έτοιμη για την κάμερα, οι περισσότεροι έχουν ανταποκριθεί στα μηνύματά μου και αρχίζω και παίρνω και πάλι τηλέφωνα. Τσεκάρω το ρεπορτάζ με τους συντάκτες μου, γράφω τι θα πω on air και το γυρνάμε.

Στη συνέχεια, πάω εκεί που θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, περίπου δύο με τρεις ώρες νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είμαστε στον αέρα. Μέχρι τις 22:00-23:00 έχει τελειώσει. Μετά πάω με τον παραγωγό για δείπνο και πέφτω για ύπνο», δηλώνει.

Ο ύπνος ποτέ δεν είναι αρκετός, όπως ισχυρίζεται η Sara, η οποία συνήθως κουβαλά μαζί της φαγητό, μιας και δεν ξέρει που θα την βγάλει το ρεπορτάζ. Χρησιμοποιεί ξηρό σαμπουάν όλη την εβδομάδα, ενώ μετά το γυμναστήριο απλά τα στεγνώνει.

Τη Sara, όμως, δεν την νοιάζει η ταλαιπωρία, αλλά οι στιγμές που χάνει από την προσωπική της ζωή. Αρραβωνιάστηκε πριν από δύο χρόνια και σχεδιάζει να παντρευτεί τον Απρίλιο του 2017.

«Εχω έναν αρραβωνιαστικό που με κατανοεί, ωστόσο, μερικές φορές ρωτάει: ''Πότε γυρνάς σπίτι;''».

Η 30χρονη δημοσιογράφους μερικές φορές αισθάνεται ένοχες που είναι στη δουλειά και όχι σπίτι αλλά και το αντίστροφο. Αυτό που προσπαθεί είναι να βρει την ισορροπία μεταξύ καριέρας και προσωπικής ζωής.

Επιστρέφοντας στο Ντόναλντ Τραμπ και το πώς βλέπει τους γύρω της να τον κρίνουν η Σάρα αναφέρει:

«Εχω φίλους και μέλη της οικογένειας μου που είναι Ρεπουμπλικανοί και σκέφτονται πως ο Τραμπ έχει σπάσει ένα φράγμα, ενώ διασκεδάζουν να το παρακολουθούν. Και υπάρχουν και φίλοι μου Δημοκρατικοί που λένε πως ποτέ δεν θα τον ψήφιζαν και βλέπουν το όλο ζήτημα με φρίκη».

«Οσοι με ρωτούν για τη δουλειά μου θέλουν να μάθουν πως είναι ο Τραμπ και αν ξέρει το όνομά μου», συμπληρώνει.

Οσον αφορά τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους και τους αποκλεισμούς από την εκστρατεία του, η δημοσιογράφος του CNN υπογραμμίζει:

«Πριν από το Ντόναλντ Τραμπ ήταν σπάνιο για έναν προεδρικό υποψήφιο να επιτίθεται μεμονωμένα σε δημοσιογράφους. Τώρα, που έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος που τον ακολουθώ, αυτό δεν είναι νέο φαινόμενο».

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που συνέβη σε εμένα. Ηταν στις αρχές τις εκστρατείας σε μια εκδήλωση στη Νότια Καρολίνα, τον Νοέμβριο του 2015. Ηταν δυσαρεστημένος από ένα ρεπορτάζ που είχα κάνει και άρχισε να μιλά για τον απαίσιο ρεπόρτερ του CNN, ενώ ήταν στο βήμα και μιλούσε. Τότε φώναξε το όνομά μου. Το επόμενο που είδα ήταν χιλιάδες οπαδούς του να γυρνούν και να με κοιτούν αποδοκιμαστικά. Δεν ένιωσα να απειλούμε, αλλά ήταν εξαιρετικά άβολα», προσθέτει και συνεχίζει:

«Δεν είναι κάτι σύνηθες σε εκστρατείες, αλλά τώρα νομίζω πως κάθε δημοσιογράφος που κάνει μια δύσκολη ερώτηση, έχει και την ανάλογη αντιμετώπιση».

«Δεν νομίζω πως μπορείς να το πάρεις προσωπικά. Πολλά από αυτά είναι προσπάθεια προσαρμογής στον λεπτομερή έλεγχο που υπάρχει στην προεδρία, η οποία είναι κάτι που δεν έχει συνηθίσει. Το να του ζητάς να σου απαντήσει σε δύσκολες ή δυσάρεστες ερωτήσεις είναι ό,τι κάνει ένας δημοσιογράφος σε όποιον θέλει να αναλάβει τα ηνία των ΗΠΑ. Ο Τύπος είναι ένας εύκολος στόχος. Ωστόσο, εμείς οι δημοσιογράφοι απλά ξυπνάμε το επόμενο πρωί και συνεχίζουμε με τις δύσκολες ερωτήσεις. Αυτή είναι η δουλειά», καταλήγει η Sara.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ