2016-06-15 07:50:47
Φωτογραφία για Π. Καμμένος: Υπέρ της παραμονής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο η Αθήνα
Υπέρ της παράτασης της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς και της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε. στις επιχειρήσεις Sophia και Endeavor για την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τάσσεται η Αθήνα, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία θεωρείται κρίσιμη για την προετοιμασία της ετήσιας Σύνοδου Κορυφής του Οργανισμού στη Βαρσοβία στις 8 και 9 Ιουλίου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για την ανατολική και νότια διάσταση της στρατηγικής του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε κυρίως στην νότια διάσταση, τη Μεσόγειο, τη Λιβύη, το μεταναστευτικό και την αυξανόμενη αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή.

Όπως είπε, οι εξελίξεις αυτές ανέδειξαν τη σημασία της Ελλάδας, τόσο ως ναυτική δύναμη, όσο και ως παράγοντα σταθερότητας, και συνέβαλαν στην οικοδόμηση ενός «πολύ καλού κλίματος για τη χώρα στο ΝΑΤΟ».


Η Ελλάδα επιχειρεί να πολλαπλασιάσει αυτό το πλεονέκτημα, «οικοδομώντας άξονα σταθερότητας, τόσο στα βόρεια σύνορά της με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όσο και νότια με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία», ενώ πυκνώνει τις επαφές της με τον Λίβανο και το Μαρόκο, συνέχισε ο κ. Καμμένος. Πρόκειται, όπως τόνισε, για έναν άξονα εναντίον του ισλαμικού φονταμενταλισμού και για την επέκταση της σταθερότητας στη Μ. Ανατολή και την Αφρική.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ελλάδας έναντι της Λιβύης, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η Αθήνα, αποδεχόμενη πρόταση της Ε.Ε., επιθυμεί να αναλάβει την εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Λιβύης σε ελληνικό έδαφος. Τάχθηκε επίσης υπέρ της παράτασης της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, πιστεύοντας ότι έχει συμβάλει στη μείωση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών. Είπε επιπλέον ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί επαίνους για τον ρόλο των ενόπλων δυνάμεων που έχει αναπτύξει στο Αιγαίο, από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Η Αθήνα, όπως σημείωσε ο κ. Καμμένος, επιδιώκει τη συνεργασία της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ μέσω του συνδυασμού των επιχειρήσεων Endeavor και Sophia, και τονίζει ότι με καλύτερους ελέγχους στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σουέζ, Κρήτης, Κύπρου, Σικελίας, μπορεί να υπάρξουν αποδοτικά αποτελέσματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου, ναρκωτικών και όπλων του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

«Έχουμε προτείνει να δημιουργηθεί μια υπηρεσία Πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με κομβικό ρόλο της Ελλάδας, η οποία λόγω των επαφών της και με κράτη μη μέλη του ΝΑΤΟ, μπορεί να βοηθήσει. Συνομιλούμε με τη Ρωσία, έχουμε συμφωνίες για ανταλλαγή πληροφοριών και με την Ιορδανία και την Ινδία. Περιμένουμε σύντομα την πρώτη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Ινδίας στην Ελλάδα και σχεδιάζουμε συνεργασία τόσο στα εξοπλιστικά όσο και ευρύτερα» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΠΗΓΗ: http://www.naftemporiki.gr/story/1115980/p-kammenos-yper-tis-paramonis-tou-nato-sto-aigaio-i-athina
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ