2016-06-15 12:26:19
Φωτογραφία για Συναγερμός στη Γαλλία μετά την επίθεση στον αστυνομικό - Φόβος για χτύπημα στο Euro!
Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές της Γαλλίας μετά από το νέο κρούσμα τρομοκρατίας λίγο έξω από το Παρίσι με θύτη τον 25χρονο Λαρόσι Αμπάλα και θύματα έναν αστυνομικό και τη σύντροφό του.

Η ανάληψη της επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος, η πίστη και η υποταγή που είχε δηλώσει ο δολοφόνος στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, αλλά και η τρομακτική παραίνεσή του να μετατρέψουν οι ομοϊδεάτες του το Euro σε νεκροταφείο έχουν θέσει σε επιφυλακή τη γαλλική αστυνομία που δεν αποκλείει να υπάρξει και νέα επίθεση κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Ο Αμπάλα ανήρτησε βίντεο πριν σκοτωθεί από τα πυρά αστυνομικών - σύμφωνα με δημοσιογράφο που το είδε πριν αποσυρθεί - και στο οποίο ο δράστης απειλεί ότι θα «μετατρέψουν το Euro σε νεκροταφείο».

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Τόμσον, δημοσιογράφο της RFI, το βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook «είδαν 98 άτομα πριν αποσυρθεί 11 ώρες μετά την ανάρτησή του».


Πολύ ήρεμος και χαμογελαστός, ο Αμπάλα, ο οποίος έχει φάκελο για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, ανήρτησε μερικά λεπτά μετά τους φόνους βίντεο απευθείας στο Facebook.

Το βίντεο διάρκειας 13 λεπτών και 15 δευτερολέπτων ξεκινά με τον ίδιο να ορκίζεται πίστη στον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι και να τονίζει ότι απαντά στο κάλεσμα να σκοτώσει τους άπιστους στο σπίτι τους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διπλής δολοφονίας. Μετά απευθύνεται στους μουσουλμάνους λέγοντάς τους ότι ο τζιχάντ είναι υποχρεωτικός επειδή είναι αμυντικός.

Το βίντεο είναι τραβηγμένο στο εσωτερικό του σπιτιού των θυμάτων του, ενώ το παιδί τους βρίσκεται ακόμη εκεί. Ο Αμπάλα λέει ότι σκότωσε έναν αστυνομικό και τη γυναίκα του. Στη συνέχεια καλεί τον κόσμο «να επιτεθεί στους αστυνομικούς, στους δημοσιογράφους, στα δημόσια πρόσωπα, στους δεσμοφύλακες στις φυλακές και στους ράπερ», αναφερόμενος, σύμφωνα με τον κ. Τόμσον, «σε περίπου 10 δημόσια πρόσωπα».

Όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, ο αδίστακτος τζιχαντιστής είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος μόλις πριν τρεις εβδομάδες, ενώ έσφαξε το ζεύγος Σαλβέν απαντώντας στο κάλεσμα «να εκτελέσει όλους τους άπιστους στα σπίτια τους».

Ο 25χρονος δολοφόνος είχε ανακοινώσει και μέσω Facebook τα σχέδιά του, γράφοντας πως ορκίζεται πίστη στον επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι και τον εκπρόσωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης, Μοχάμεντ Αλ Αντνανί. «Σας ανακοινώνω και μακάρι να έρθει η επιτυχία από τον Αλλάχ ότι σκοπεύω να πυροβολήσω έναν αστυνομικό καθώς και τη σύζυγό του στην κατοικία τους. Τα αδέλφια μου βρίσκονται σε επικοινωνία μαζί μου. Φωνάζω με δύναμη την πίστη μου και το θαυμασμό μου στον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι και απαντώ με ικανοποίηση στο κάλεσμα του σεΐχη Μοχάμεντ Αλ Αντνανί», έγραψε στην προσωπική του σελίδα.

Τρία άτομα έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται σχετικά με την υπόθεση.

Ο δράστης είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα

Ο 25χρονος Αμπάλα είχε καταδικασθεί το 2013 για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα που δρούσε ανάμεσα στη Γαλλία και το Πακιστάν. Προερχόταν από το Μαντ-λα-Ζολί, 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού, σύμφωνα με πηγές της έρευνας, είχε δικαστεί μαζί με άλλους επτά κατηγορούμενους και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή, για σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

Υπουργός Εσωτερικών Γαλλίας: Απεχθής τρομοκρατική ενέργεια

Η δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματικού της γαλλικής αστυνομίας και της συντρόφου του έξω από το σπίτι τους κοντά στο Παρίσι ήταν μια «απεχθής τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ. Μιλώντας μετά το έκτακτο συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Καζνέβ δήλωσε:«Διαπράχθηκε μια απεχθής τρομοκρατική ενέργεια». Ο Καζνέβ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί πλήρως κατά της απειλής της τρομοκρατίας, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 100 συλλήψεις από την αρχή της χρονιάς.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι οι δύο δολοφονίες ήταν «τρομοκρατική ενέργεια».

Από την άλλη πλευρά ο τοπικός εισαγγελέας Βενσάν Λεκλού δήλωσε ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως ποινική υπόθεση και όχι ως τρομοκρατική.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ