2016-06-16 00:21:11
Φωτογραφία για ΣΚΑΝΔΑΛΟ με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020!
Ο κυβερνήτης του Τόκιο Γοΐτσι Μαζουζόε που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε δημόσια κονδύλια για προσωπικούς σκοπούς, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία για πρόταση μομφής εναντίον του, ανακοίνωσε επίσημη πηγή.

Η παραίτηση του 67χρονου πολιτικού, ο οποίος είχε συμμετάσχει ιδιαίτερα στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, είναι μια ακόμη σκιά στη διοργάνωση των αγώνων, που έχει ήδη αμαυρωθεί από σκάνδαλα.

Ο Μαζουζόε ενημέρωσε τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Τόκιο για την απόφασή του.

Εννέα πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μαζουζόε το 2014, απαίτησαν την αποχώρησή του, η οποία θα ισχύσει στις 21 Ιουνίου, ενώ η θητεία του θα έληγε το 2018.

Ο νόμος ορίζει ότι εκλογές για τον διορισμό αντικαταστάτη πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός 50 ημερών.

Ο Μαζουζόε δεν ήταν σε θέση να δικαιολογήσει την προχειρότητα με την οποία διαχειριζόταν τα οικονομικά του, όπως αποκάλυψαν τα μέσα ενημέρωσης στα τέλη Απριλίου. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι κακώς δήλωσε ως έξοδα παραστάσεως προσωπικές δαπάνες και αγορές, όπως η οικογενειακή διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία ή ακριβά γεύματα σε εστιατόρια πολλών αστέρων. Επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων, διορισμένη από τον Μαζουζόε, χαρακτήρισε πράγματι ανάρμοστες διάφορες δαπάνες, κρίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν ήταν παράνομο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πριν αποφασίσει να παραιτηθεί, ο κυβερνήτης προσπάθησε να διαπραγματευτεί την αναβολή της κατάθεσης της πρότασης μομφής, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ήταν σκόπιμο να προκαλέσει εκλογές την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, τον Αύγουστο, ένα γεγονός στο οποίο η πόλη του Τόκιο πρέπει να εκπροσωπηθεί πόσο μάλλον που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Η προετοιμασία της διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης έχει ήδη αμαυρωθεί από διάφορα δυσάρεστα περιστατικά: η ανάθεση έργων στιγματίστηκε από υποψίες για διαφθορά, το πρώτο έργο κατασκευής σταδίου ήταν πάρα πολύ ακριβό και έπρεπε να ακυρωθεί και το αρχικό λογότυπο αποσύρθηκε έπειτα από κατηγορίες για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Πρώην υπουργός Υγείας (2007-2009), πολύγλωσσος πολιτικός επιστήμονας και πρώην σχολιαστής στην τηλεόραση, ο Μαζουζόε δεν είναι ο κλασικός ιάπωνας πολιτικός.

Ανεξάρτητος υποψήφιος που όμως αρχικά υποστηρίχθηκε από το ισχυρό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε (το οποίο δεν τον στήριξε αυτή τη φορά), ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 2014 επικεφαλής της ιαπωνικής πρωτεύουσας, οικονομικού κέντρου 13 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων και συνολικού προϋπολογισμού περίπου 13.600 δισεκ. γεν (113 δισεκ. ευρώ).

Ο Μαζουζόε είχε διαδεχθεί τότε τον συγγραφέα Ναόκι Ινόζε, ο οποίος είχε εκδιωχθεί ένα χρόνο αργότερα, εξαιτίας επίσης ενός πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου.

Με νομικές σπουδές στο φημισμένο Πανεπιστημίου του Τόκιο, ο Μαζουζόε, γαλλόφωνος και αγγλόφωνος, είναι ένας δραστήριος συγγραφέας που έχει γράψει, μεταφράσει και επιμεληθεί δεκάδες βιβλία σχετικά με πολιτικά και ιστορικά θέματα.

Η σταδιοδρομία του άρχισε το 2001 όταν εξελέγη στη Γερουσία.

Λάτρης του σκι, του γκολφ και του τζούντο, ο Μαζουζόε είναι γνωστός για τον δύσκολο χαρακτήρα του και τις ερωτικές του περιπέτειες. Μια από τις πρώην συζύγους του περιλαμβάνεται μεταξύ πολλών άλλων που τον έσυρων στη λάσπη μέσω του Τύπου τις τελευταίες εβδομάδες.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις από τις εφημερίδες Sankei και Asahi και από το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι FΝΝ έδειξαν ότι το 80% των πολιτών της πρωτεύουσας ήθελε την αποχώρησή του.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ... ΚΟΛΟΒΟ! (ΡΗΟΤΟ)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ... ΚΟΛΟΒΟ! (ΡΗΟΤΟ)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ