2016-06-16 02:47:08
Φωτογραφία για Οδοιπορικό στην ιστορική μνήμη στα Χανιά
Με την εξιστόρηση σημαντικών πολιτικών γεγονότων στο Ρέθυμνο, όπου και επικεντρώθηκε η μαρτυρία του γιατρού Γιώργου Αγγελιδάκη, έκλεισε ο κύκλος των ζωντανών αφηγήσεων από επιζώντες της γερμανικής κατοχής στους ιστορικούς του Πανεπιστημίου Αθηνών  Ιάσονα Χανδρινό και Γιώργο Κλαπάκη στον νομό Ρεθύμνου. Από χθες Τρίτη η λήψη διηγήσεων της μαύρης περιόδου συνεχίζεται στα Χανιά και στα Μεσκλά, τον Πλατανιά και το Κουστογέρακο, όπου ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των βιντεοσκοπημένων συζητήσεων και θα περιληφθούν στο πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα».

Προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες μέσα σε φορτισμένο κλίμα  η κατάθεση εξιστορήσεων του Βασίλη Παπαδόπουλου στα Μισίρια του Ρεθύμνου και τα σκληρά βιώματα που τον ακολουθούν από τα παιδικά του χρόνια στις διήμερες ομαδικές εκτελέσεις στην παραλία με τους 110 νεκρούς, και του Δημήτρη Αντωνογιωργάκη στο Αστέρι που περίγραψε παραστατικά και με λεπτομέρειες, ως έφηβος τότε, τον θάνατο που σκόρπισαν στους συγχωριανούς του οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές την 1 Ιουνίου 1941, αμέσως μετά την επικράτηση τους στο νησί.


ΜΙΛΗΣΕ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣρέθυμνο ιστορία μνήμη οδοιπορικό χανιά αντωνογιωργάκης παπαδόπουλος αγγελιδάκης

Ο πολιτικός καθοδηγητής του ΕΑΜ στο Ρέθυμνο Γιώργος Αγγελιδάκης αναφέρθηκε σε πληθώρα γεγονότων

Ιδιαίτερο, ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσίασε η αφήγηση του κ. Αγγελιδάκη που παρά τα 96 του χρόνια σήμερα εξακολουθεί να διατηρεί ακμαία τη μνήμη του και αναφέρθηκε σε περιστατικά και σε πρόσωπα που ηγούνταν του ΕΑΜικού κινήματος στο νομό Ρεθύμνου, και στη δράση του ως πολιτικού καθοδηγητή που κινούνταν σε πολλά σημεία αναπτύσσοντας έντονη δραστηριότητα προωθώντας τις θέσεις της Αριστεράς σε οργανώσεις και ανθρώπους που είχαν ήδη ενταχθεί.

Πιθανόν το φθινόπωρο οι ιστορικοί να επανέλθουν στην Κρήτη ανοίγοντας τον δεύτερο κύκλο βιντεοσκόπησης μαρτυριών στο νησί. Το πρόγραμμα, είναι γνωστό, πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε επιστημονική και ερευνητική βάση στη χώρα, την ευθύνη έχουν οι ακαδημαϊκοί Χάγκεν Φλάισερ και Νίκος Αποστολόπουλος, ενώ στις καταγραφές συμμετέχουν τέσσερις ιστορικοί. Στόχος του είναι η συγκέντρωση σημαντικού προφορικού υλικού, έστω και από τους τελευταίους της γενιάς του πολέμου, προκειμένου μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για  διδακτικούς και ερευνητικούς λόγους αλλά παράλληλα να αποτελέσει και  μελέτη της περιόδου από φοιτητές των δυο Πανεπιστημίων Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε ποιο χωριό μπήκαν λύκοι;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σε ποιο χωριό μπήκαν λύκοι;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ