2016-06-17 20:56:12
Φωτογραφία για Βλέπουν δυσμένεια υπέρ λιμένα Λεμεσού
Όλες οι επιλογές για την ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας πρέπει να είναι ανοικτές στις οδηγίες που θα δοθούν στους εμπειρογνώμονες... που θα μετακαλέσει το υπουργείο Μεταφορών, τονίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας. Το ΕΒΕ Λάρνακας εκφράζει ανησυχία ότι το λιμάνι Λάρνακας τίθεται σε ακόμα πιο δυσμενή θέση έναντι του λιμανιού της Λεμεσού, από ενέργειες που έχουν σχέση με την ανάθεση του λιμανιού της Λεμεσού σε ιδιώτες. Κατηγορούν τον υπουργό Μεταφορών ότι, «μυστικά και χωρίς καμιά συνεννόηση με την τοπική κοινωνία της Λάρνακας», συμφώνησε πλαφόν 900.000 τόνων γενικού φορτίου και 500 εμπορευματοκιβωτίων για τα φορτία τα οποία θα εξυπηρετούνται στο λιμάνι της Λάρνακας, σε συνάρτηση με τη συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιωτών διαχειριστών του λιμανιού Λεμεσού. 

Επίσης, το ΕΒΕΛ ζητά να μην αποκλειστεί το λιμάνι Λάρνακας, όσον αφορά στην ανάπτυξη από τη μεταφορά της εκφόρτωσης των πρώτων υλών ζωοτροφών, σιτηρών και τη μεταφορά γύψου και άλλων μεταλλευμάτων, καθώς επίσης και την εισαγωγή οικοδομικού σιδήρου
. Όταν γίνεται ένα μεγάλο έργο, πάντα υπάρχουν ανησυχίες, απάντησε ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης. «Φυσικά, εμάς δική μας δουλειά είναι να διαχειριστούμε αυτές τις ανησυχίες με τον καλύτερο τρόπο και έχοντας πάντα υπόψη το ευρύτερο καλό», συμπλήρωσε χθες κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις του ΕΒΕ Λάρνακας. 

Ο στόχος που είχε τεθεί από ολόκληρη την πόλη της Λάρνακας και από όλους τους φορείς ήταν να αναπτυχθεί το λιμάνι της Λάρνακας κυρίως για τουριστικούς σκοπούς, εξήγησε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι στόχος «είναι να κάνουμε ένα έργο το οποίο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ολόκληρης της Λάρνακας και θα είναι για το όφελος όλων των κατοίκων της πόλης». Σε σχέση με τον καθορισμό μέγιστων ορίων για γενικό φορτίο και εμπορευματοκιβώτια, ο υπουργός εξήγησε πως τα όρια αφορούν τη μέγιστη κίνηση που έχει και τώρα το λιμάνι Λάρνακας. 

Οι ιδιώτες επενδυτές στη Λεμεσό απαίτησαν -κατά τη διεθνή πρακτική- ότι το κράτος και η Αρχή Λιμένων δεν θα έρθουν και να καθορίσουν πολύ χαμηλά τέλη στο λιμάνι Λάρνακας και να προσελκύσουν εκεί τις δραστηριότητες, ενώ αυτοί δεσμεύτηκαν σε σημαντικές επενδύσεις στο λιμάνι Λεμεσού και κύκλο εργασιών για καταβολή μεριδίων στο κράτος. Παράλληλα, ο Μάριος Δημητριάδης τόνισε πως οι προοπτικές για το λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας είναι πολύ καλές, σύμφωνα και με τις πρώτες διαπιστώσεις των μελετητών. «Φτάνει να ακολουθήσουμε σε μεγάλο βαθμό τις συμβουλές τους διότι προέρχονται και από την αγορά, δηλαδή από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Πιστεύω ότι αν καθίσουμε όλοι μαζί, μπορούμε να βρούμε τις σωστές λύσεις. Λύσεις οι οποίες θα λάβουν υπ' όψιν τις ανησυχίες που υπάρχουν, αλλά από την άλλη δεν θα σκοτώσουν ένα έργο που πραγματικά χρειάζεται η Λάρνακα», κατέληξε.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ