2016-06-18 02:18:07
Φωτογραφία για Γ. Καρασμάνης: Αδιανόητο να ζητούνται από παραγωγούς επιστροφές νόμιμων αποζημιώσεων
Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με το θέμα των απαιτήσεων για ανακτήσεις (επιστροφές) από τους πληγέντες παραγωγούς των... αποζημιώσεων που τους δόθηκαν με το λεγόμενο ¨πακέτο Χατζηγάκη¨, με παρέμβασή του ο Γιώργος Καρασμάνης ξεκαθάρισε ευθύς εξ αρχής ότι τότε οι αποζημιώσεις που δόθηκαν ήταν και δίκαιες και νόμιμες. Είχαν γίνει οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις, αλλά έγιναν λάθη από όλες τις πλευρές, με σημαντικότερο το γεγονός ότι δεν επισπεύτηκαν τα πορίσματα. Γι’ αυτό, όπως σημείωσε με έμφαση, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κληθούν οι παραγωγοί να πληρώσουν τα λάθη της Πολιτείας!

Στη συνέχεια ο πρώην Υπουργός, αναφερόμενος στην απόφαση της Κομισιόν της 7ης Δεκεμβρίου του 2011 να ανακτηθούν οι αντισταθμιστικές ενισχύσεις που είχαν δοθεί από τον ΕΛΓΑ το 2008 και το 2009, υπενθύμισε ότι το 2012 η τότε ηγεσία του Υπουργείου κατέθεσε προσφυγή στο Γενικό Δικαστήριο, με αίτημα την ανάκληση της παραπάνω απόφασης. Το ελληνικό αίτημα απορρίφθηκε τον Ιούλιο του 2014, όμως όταν κλήθηκε (ως Υπουργός τότε) να εφαρμόσει την απόφαση να ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων από τους παραγωγούς, αρνήθηκε ασυζητητί να την υπογράψει.


Στις 19 Σεπτεμβρίου 2014, συνέχισε, ασκήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αίτηση αναίρεσης της απόφασης της Κομισιόν για επιστροφή των αποζημιώσεων, ενώ παράλληλα, κατατέθηκε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας και την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου. Τα ασφαλιστικά μέτρα δεν έγιναν δεκτά και, πλέον, απομένει η εκδίκαση του αιτήματός μας για ακύρωση της αρχικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτήματα εγείρει πάντως, όπως τόνισε ο Γιώργος Καρασμάνης, το γεγονός ότι πριν εκδικαστεί η υπόθεση, το Δεκέμβριο του 2015, η ηγεσία του Υπουργείου κατέθεσε τροπολογία για να ανακτηθούν (επιστραφούν) οι αποζημιώσεις, προδικάζοντας έτσι την τελική απόφαση του Δικαστηρίου η οποία εκδόθηκε τρεις μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2016! Απευθυνόμενος δε στο σημείο αυτό προς τον Υπουργό, του επισήμανε ότι ήταν λάθος του που, μετά από αυτήν την εξέλιξη, βγήκε και είπε πως «με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με Αποστόλου Υπουργό, δεν θα ζητηθούν χρήματα από τους παραγωγούς»!

Υπογράμμισε δε ο Βουλευτής ότι, παρά ταύτα, υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία: Κατά την επικείμενη προγραμματισμένη έλευση στην Αθήνα του Προέδρου της Κομισιόν κ. Γιουνγκέρ στις 21 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός να του θέσει το θέμα, προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση.

Ερχόμενος τέλος στο βαρετό πλέον και κακόγουστο σήριαλ που, περιέργως, πασχίζουν να συντηρήσουν κάποιοι Βουλευτές με τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι τα χρήματα που δόθηκαν επί υπουργίας Καρασμάνη στους ροδακινοπαραγωγούς, για τις ζημιές που υπέστησαν από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, καταβλήθηκαν… παρανόμως, ο πρώην Υπουργός ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά ότι: Τα χρήματα αυτά δόθηκαν νομιμότατα, με απόφαση – έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σφραγίδες και υπογραφές και με διαδικασίας κρυστάλλινες!

Σε ότι αφορά, τον επαναλαμβανόμενο ψευδή ισχυρισμό ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν ενόψει εκλογών για ψηφοθηρικούς λόγους, η απάντηση είναι γνωστή και ξεκάθαρη : οι διαδικασίες για την καταβολή αυτών των χρημάτων είχαν δρομολογηθεί από τον Δεκέμβριο του 2014 και δεν υπήρχε κανείς λόγος η απόφαση για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς 13 (δεκατριών) νομών να ακυρωθεί και να μη δοθούν τα χρήματα λόγω εκλογών.

Για να επαναλάβει άπαξ έτι, πως «όσα δεν φτάνει η αλεπού…».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ